Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το χαράτσι των ακινήτων και η ΔΕΗ / Φόρος ιδιοκατοίκησης - ιδέα του επιτελείου Παπαδήμου και όχι της Κομισιόν...

Είδηση: Από τη ΔΕΗ θα εισπράττεται το τέλος ακινήτων και για το 2012, αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι και φέτος το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς τεχνικές δυσκολίες και στενά χρονικά περιθώρια κάνουν ανέφικτη την τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα αποσταλούν στους φορολογούμενους στο τέλος Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ειδικότερα ότι «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί. Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής».
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Σχόλιο: Είναι προφανές ότι το χαράτσι των ακινήτων θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω ΔΕΗ γιατί πολύ απλά η είσπραξή του μέσω του λογαριασμού του ρεύματος είναι πιο "σίγουρη" και άμεση απ' ότι με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δε θεωρούμε ότι οι "τεχνικές δυσχέριες" είναι σοβαρή δικαιολογία - όχι γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, απλά γιατί γνωρίζουμε με στοιχεία ότι έχει γίνει όλη η σχετική προεργασία για είσπραξή του μέσω εφοριών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά την ανακήρυξη του εν λόγω φόρου ως "ολίγον" αντισυνταγματικού (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Το χαράτσι (του οποίου ο υπολογισμός βρίθει προβλημάτων όπως έχουμε παρουσιάσει εδώ), συνεχίζει ν' αποτελεί μια σταθερή πηγή εσόδων, που όμως έχει γυρίσει μπούμεραγκ και για την ίδια την ΔΕΗ που παίζει το ρόλο του εισπράκτορα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι οφειλές των καταναλωτών προς αυτήν έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω ακριβώς αυτού του φόρου. Το κράτος όμως επιμένει. Συνεχίζει να εισπράττει αυτό τον "προσωρινό" φόρο υποσχόμενο αλλαγές στο μέλλον (μια ακόμα τούμπα Σαμαρά), βάζοντας σε νέες περιπέτειες την ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να έχει πρόβλημα ρευστότητας, που σε συνδυασμό με το λανθασμένο άνοιγμα του ανταγωνισμού, οδηγούν σε κατάρρευση την αγορά ενέργειας στην χώρα μας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θα θυμάστε βέβαια ότι μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία είναι και ο φόρος ιδιοκατοίκησης (διαβάστε αναλυτικά εδώ)...Τα δικά μας ΜΜΕ (αυτά τα οποία γράφουν ψευδώς ότι τη δόση των 35,1 δις του Αυγούστου τη χρειαζόμαστε για τις συντάξεις, ενώ τη χρειαζόμαστε για την αποπλήρωση ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ), την παρουσίαζαν σαν ιδέα που τέθηκε από την τρόικα. "Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια" που λέει και ο λαός κι έτσι, τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα, έδωσε αρνητική απάντηση στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. κ. Γ. Παπανικολάου και το ερώτημα του για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες ζήτημα τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης. Ο Φιλανδός Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διαβεβαίωσε γραπτώς πως οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν είχαν συζητήσει κάτι σχετικό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ειδικό τέλος ακινήτων που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ασύνηθες» αλλά «αναγκαστικό» μέτρο για να μπορέσει όπως είπε «η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας»

Πηγή ειδήσεων: "Αδέσμευτος Τύπος", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: