Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Φόρο ιδιοκατοίκησης και ξεχωριστό χαράτσι ακινήτων (!!!) προτείνει η Ε.Ε. / Προβλήματα με την άμυνα της χώρας

Δεν μας έφταναν οι τόσοι φόροι στ' ακίνητα, υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε κι άλλον ένα και μάλιστα μετά από "πρόταση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται η επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ενώ παράλληλα οι αναλυτές της ΕΕ θεωρούν ότι παρά τη βαριά φορολόγηση στη χώρα μας, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Το ότι η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρώ περίπου δεν τους απασχολεί - μικρή λεπτομέρεια για μια χώρα που το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά έχει μειωθεί ήδη κατά 30%-40% σε δύο χρόνια.. Στην έκθεση για τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζεται μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης - αυτό βέβαια πάντα σε απόλυτα νούμερα, γιατί αν ληφθεί υπόψιν το μέσο εισόδημα είναι μάλλον από τα υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης αφορούσε τον προσδιορισμό ενός τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ακίνητου. Συγκεκριμένα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα προσδιοριζόταν συμπληρωματικό εισόδημα έως εξής: από την τιμή ζώνης της περιοχής, το ακριβές εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων, τον συντελεστή παλαιότητας και τον ειδικό συντελεστή προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος, ενώ ο συντελεστής τεκμαρτού εισοδήματος ήταν 3,5%.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο η ΕΕ κρίνει ότι η αύξηση των φόρων στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την περίοδο 2009-2011, είναι μέτρια σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Το 2011 τα φορολογικά έσοδα αποτελούσαν το 32,5% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης φτάνει στο 39,5%. Σημειώνεται μάλιστα ότι την περίοδο 2009-2011 η αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ήταν μόνο 2,1%. Η έκθεση εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος που μας έχει επιβάλει η τρόικα θα απαιτηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ εντοπίζονται και σοβαρά προβλήματα τόσο στον εισπρακτικό μηχανισμό όσο και στη φορολογική διοίκηση.

Μικρές λεπτομέρειες που η Ε.Ε. δεν έχει λάβει υπόψιν της: το εισόδημα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού έχει μειωθεί, η μεσαία τάξη έχει σχεδόν εξαφανιστεί, η κατανάλωση έχει πάει στο ελάχιστο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και η ανεργία έχει διπλασιαστεί, με τους νέους κάτω των 40 (που αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας αλλά και της κατανάλωσης) να έχουν χτυπηθεί αλύπητα. Επομένως, σ' αυτές τις συνθήκες η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι μάλλον άθλος - αλλά αυτό όπως και πολλά άλλα πράγματα δεν τους απασχολεί, όπως έχει φανεί εδώ και καιρό...

Και όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του φόρου υπάρχουν κι άλλες ιδέες για επιβολή φόρων. Σε τι; Για παράδειγμα μπορούν να φορολογηθούν: τα 3 γεύματα την ημέρα, η πάνω από μία σεξουαλική επαφή τη βδομάδα, το μπάνιο και η χρήση της τουαλέτας, η αναπνοή, το περπάτημα, ο ύπνος, η ομιλία, το ανοιγόκλειμα ματιών, ο βήχας και το φταίρνισμα, τα όνειρα, το μάσημα, ο λόξυγκας, οι φυσικές ανάγκες, η αγκαλιά του γονιού στα παιδιά, ο μητρικός θηλασμός, οι βαθμοί των μαθητών, οι παρουσίες τους στο μάθημα, το κοίταγμα, η λαθρανάγνωση εφημερίδων στο περίπτερο, η γνωση γραφής και ανάγνωσης, η γνώση προπαίδειας, το άνοιγμα της εξωπορτας, η υγεία, η ασθένεια (ειδικά ο πυρετός), η κατάθλιψη, οι φίλοι, οι σχέσεις, το "εργενιλίκι", η ηλιοφάνεια και προπαντώς η ΑΝΕΡΓΙΑ...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Στα τόσα προβλήματα το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας (και της στρατιωτικής θητείας που έχει μια σχέση μ' αυτήν), έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα - κακώς πάντως όπως φαίνεται στο παρακάτω άρθρο:






















Πηγές ειδήσεων:
"Εξπρές", "Επίκαιρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: