Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Όλιγον" αντι-συνταγματικό το χαράτσι των ακινήτων για το Συμβούλιο της Επικρατείας / Πικάσο και κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη...

Είδηση: Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή. Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Σχόλιο: Αναρωτιόμαστε, αν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να στραφούν στην δικαιοσύνη, τότε που μπορούν να βρουν ελπίδα για να τους αποδωθεί το δίκιο τους; Αν η είδηση απηχεί την πραγματικότητα τότε δυστυχώς έχουμε άλλη μια πολιτική απόφαση να προστίθεται στο "παλμαρέ" του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή με λίγα λόγια λέει ότι ναι μεν το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό αλλά μόνο αν έχει μόνιμο ή ημιμόνιμο χαρακτήρα. Διαφορετικά η επιβολή του δεν αντιτίθεται στις κείμενες διατάξεις. Σα να λένε δηλαδή "είναι παράνομο αλλά όχι πολύ - λίγο".

Η κοροϊδία βέβαια συνεχίζεται προς όλους εμάς. Και ο λόγος βέβαια προφανής - το χαράτσι ήρθε για να μείνει και στο νόμο με τον οποίο επιβλήθηκε φαίνεται καθαρά από την διατύπωση του ότι δεν είναι "προσωρινό" αλλά ήρθε να προστεθεί στους άλλους 7 ή 8(έχουμε χάσει κι εμείς τον αριθμό) φόρους επί της ακίνητης περιουσίας που υπάρχουν ήδη. Άρα λοιπόν το ΣτΕ αποφάσισε να "προστατέψει" γι' άλλη μια φορά την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αφού δε διατυπώνεται ξεκάθαρα η μονιμότητα του μέτρου, μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και το αφήσει να περάσει. Εκεί που δεν μπορούσε να μην πάρει θέση όμως (και δεδομένης της πρόσφατης τοποθέτησης του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. επί του θέματος και του κινήματος ακτιβισμού που αναπτύχθηκε) ήταν η αντισυνταγματικότητα της σύνδεσης παροχής ρεύματος και πληρωμής του χαρατσιού. Αυτό βέβαια ήταν μια απόφαση άνευ σημασίας. Πολύ σύντομα το χαράτσι θα πληρώνεται στις εφορίες και επομένως λίγος προβληματισμός δημιουργείται στην κυβέρνηση: ο πρώτος γύρος του χαρατσιού εισπράχθηκε και θα έχει αρκετό χρόνο να "συνδυάσει" φόρους ώστε να καλυφθεί το χαράτσι κάτω από τον μανδύα των υπολοίπων, ενώ θα έχει δημιουργήσει και ένα σίγουρο μηχανισμό είσπραξης για το μέλλον. Ο χρόνος είναι υπέρ τους και ενάντιά σε μας...

(Λεπτομέρειες για τα λάθη στο χαράτσι που αυξάνουν τα ποσά που πρέπει να πληρώσουμε υπάρχουν εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε ένα μικρό οδηγό επιβίωσης απέναντί του.)

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η είδηση ότι το έργο του Πικάσο "Γυναικείο Κεφάλι" κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι καινούργια - η κλοπή έχει γίνει καιρό. Με την παρούσα αναδημοσίευση όμως θα θέλαμε, στα μέτρα των μικρών μας δυνάμεων, να επαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια αφού τα κλοπιμαία δεν έχουν βρεθεί. Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στα "Νέα" και είναι σχετικό με την ιστορία του έργου - αξίζει να το διαβάσετε.(Υποσημείωση: Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η τοποθέτηση της διευθύντριας της Πινακοθήκης, κυρίας Λαμπράκη-Πλάκα. Να σημειώσουμε πάντως ότι η ευθύνη για ελλειπή φύλαξη του χώρου, πέφτει προτίστως πάνω της, αφού ως διευθύντρια είχε υποχρέωση να υπάρχουν μέτρα που θ' απέτρεπαν κλοπές και δολιοφθορές. Αν δεν υπήρχαν τα κατάλληλα κονδύλια έπρεπε να έχει αντιδράσει δημοσίως. Τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις για ν' ακουστεί η φωνή της, της έχει και με το παραπάνω...):



Και κάτι τελευταίο... "Πεποίθηση των δανειστών και των μνημονιακών συνεταίρων τους είναι ότι στην Ελλάδα, μια χρεωκοπημένη χώρα, ούτε οι μισθοί πρέπει να διατηρηθούν στο γλίσχρο μέγεθός τους, αλλά, πολύ περισσότερο, ούτε οι συλλογικοί και θεσμικοί μηχανισμοί προσδιορισμού τους μπορεί να μείνουν οι ίδιοι. Κατ' αυτούς, ο μηχανισμός διατίμησης της εργατικής δύναμης δεν μπορεί να είναι οι συλλογικές συμβάσεις μέσω της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας των ταξικών αντιπάλων, αλλά η αναγκαστική συνυπογραφή τού οιονεί διοικητικού καθορισμού αυτής της αμοιβής. Γι' αυτό και επισείεται η εκ του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «που εκδίδεται σε έκτακτες περιπτώσεις και σε ειδικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες…». Μ' αυτόν τον τρόπο οδηγούν στη διάλυση κάθε σταθεράς και στην κατάργηση κάθε δυνατότητας προσδιορισμού του ατομικού και οικογενειακού βίου κάθε εργαζομένου. Υπό το καθεστώς του Μνημονίου οι μισθοί θα καθηλωθούν και θα αντανακλούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση, εφεξής δε, θα συνδεθούν με τους ρυθμούς αποπληρωμής του χρέους. Βρισκόμαστε λοιπόν μπρος σε μια ελεύθερη πτώση των μισθών, χωρίς πλαφόν (κατώτατο), χωρίς πρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις και χωρίς όριο προς τα κάτω.

Εξάλλου δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την παλινόρθωσή τους στο σημερινό επίπεδο. Είναι γνωστό σε όσους μελέτησαν την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για τη νέα δημοσιονομική διακυβέρνηση ότι απαγορεύεται ακόμη και η ανάπτυξη μέσω δανείων ή πιστώσεων του προϋπολογισμού. Επομένως, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με τον παραδοσιακό τρόπο επενδύσεων, ούτε διοχετεύονται χρήματα εξ αυτών των πηγών για την αμοιβή της εργασίας. Αυτό οδηγεί συνακόλουθα και σε συντριβή των συντάξεων, για τις οποίες έχει καθοριστεί από το πρώτο Μνημόνιο ο «σιδηρούς» δημοσιονομικός κανόνας, που ορίζει ότι η αύξηση των δαπανών γι' αυτές (αναλογική, βασική, επικουρική, σύνταξη, εφάπαξ, μερίσματα κ.λπ.) πρέπει να είναι κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060! Επομένως, οι χειρισμοί του κυρίαρχου ακόμη βρυξελληνικού πνεύματος, που μας υποσχόταν την σύγκλιση των αμοιβών εργασίας, σήμερα μάς οδηγεί σε διαρκή και χαώδη απόκλιση." Τάδε έφη Αλέξης Μητρόπουλος, ο γνωστός εργατολόγος. Διαφωνεί κανείς ότι έτσι έχουν τα πράγματα;

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: