Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αγώνας των συνδικάτων για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και αποφυγή κουρέματος των ομολόγων / Αύξηση αντικειμενικών αξιών = Αύξηση 20 διαφορετικών φόρων

Είδηση: Δύο δύσκολα μέτωπα έχουν ανοίξει τα συνδικάτα. Καταρχήν στον «αέρα» βρίσκεται η προσπάθεια για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων έως τα μέσα Μαΐου, λόγω της απροθυμίας των εργοδοτών. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα «καταρρεύσουν» στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως ορίζεται στο νέο μνημόνιο δηλαδή με τον κατώτατο όριο των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μείωση που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50% ή 60%.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι κλαδικές συμβάσεις που θα υπογραφούν έως τις 14 Μαΐου θα ισχύσουν αντί των κατώτερων κλαδικών αμοιβών και των τεσσάρων επιδομάτων (τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών, επικινδυνότητας) που προβλέπονται στο σχετικό νόμο. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης προέτρεψε εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις υφιστάμενες αμοιβές. Η ΓΣΕΕ προέτρεψε τις Ομοσπονδίες - μέλη της να προχωρήσουν σε κλαδικές συμβάσεις «ακόμη και με το πιστόλι στον κρόταφο», γιατί αυτό θα είναι προτιμότερο από αυτό που θα προκύψει μετά την 14η Μαΐου.

Ωστόσο, παρ' ότι σε επίπεδο ηγεσίας, οι εργοδοτικοί φορείς επιθυμούν την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων αντιδρούν και προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Επιχειρηματίες που θα αποχωρήσουν από τις ομοσπονδίες δεν θα δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη σύμβαση, ως εκ τούτου θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσαρμογή των αμοιβών στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Την ίδια ώρα, μαίνεται η μάχη της "εθελοντικής" συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στο κούρεμα των ομολόγων. Πρόσφατα μάλιστα, και επί τρεις ώρες, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης προήδρευσαν σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με θέμα τη συμμετοχή των αποθεματικών τους στο PSI+. Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αποφασίστηκε καθώς η πλειοψηφία των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων αντιδρά στην προοπτική του κουρέματος, που σημαίνει ότι τα αποθεματικά των Ταμείων, απομειώνονται κατά 53,5% (το ισόποσο της διαγραφής επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων), ενώ έντονη είναι αντίδρασή τους στο γεγονός οτι οι καταθέσεις που τηρούσαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος μετατράπηκαν σε ομόλογα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρόεδροι των Ταμείων αναφέρουν πως ουδέποτε ερωτήθησαν για την μετατροπή των καταθέσεων σε ομόλογα (διαβάστε εδώ χαρακτηριστικά) και αρνούνται τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής, η οποία ωστόσο με την ενεργοποίηση των CACs θα γίνει υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων που έχει επενδυθεί υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 22- 23 δισ. ευρώ. Άλλα 7,7 δισ. διαχειρίζονται μόνα τους τα Ταμεία. Η ΑΔΕΔΥ που συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια 3-4 ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ταμείο πρόνοιας, μετοχικό ταμείο) καταψηφίσε την απόφαση για κούρεμα. Πάντως τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια οκτώ ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ)και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕE.

To Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) που διαχειρίζεται άμεσα ομόλογα αξίας 1,4 δισ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), ψήφισαν ενάντια στη συμμετοχή τους.

Σχόλιο: Η "Κερκόπορτα" άνοιξε λοιπόν για εκατομμύρια εργαζομένους όπως είχαμε επισημάνει πρόσφατα (δείτε εδώ την διεξοδική μας ανάρτηση για τις μειώσεις των μισθών). Και η "φαρισαϊκή" παρότρυνση του κυρίου Κουτρουμάνη για άμεση υπογραφή συμβάσεων δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν αφού η παρούσα κυβέρνηση έχει περάσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν καθορίζονται με διαπραγματεύσεις αλλά με "υπουργική" (βλ. τροϊκανή) απόφαση (λεπτομέρειες εδώ).

Οι καιροί πάντως είναι τέτοιοι που επιβάλλονται ακραίες ενέργειες - τα πράγματα νομίζουμε είναι απλά: άμεση δημοσίευση εκείνων των επιχειρήσεων που ΔΕΝ θέλουν να συμμετάσχουν σε κλαδικές συμφωνίες και παρότρυνση της κοινωνίας για μποϊκοτάζ. Αφού κάποιοι δεν κατανοούν ότι σε τέτοιες εποχές υπάρχει ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και το βλέπουν ως ευκαιρία για αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων τους, νομίζουμε ότι επιβάλλεται να διασυρθούν δημοσίως και να συρθούν έτσι δια της ψυχολογικής βίας σε συμφωνία. Η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων είναι καθαρά κοντόφθαλμη πολιτική - αν δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες του κόσμου δεν θα υπάρχει κατανάλωση. Και με τις εποχές ιδιαίτερα δύσκολες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ευκαιρίες για μαζικές εξαγωγές με περιθώριο κέρδους είναι λίγες...

Το δεύτερο ζήτημα, αυτό της προσπάθειας της ΓΣΕΕ, των επιστημονικών φορέων και της ΑΔΕΔΥ για την μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κούρεμα είναι εξίσου ενδιαφέρον. Από την μια το κράτος υποχρέωσε τ' ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν στα ομόλογα του Δημοσίου και σε πολλές περιπτώσεις αυτό έγινε ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι το κούρεμα ήταν αναπόφευκτο (πολλές φορές δε και σε συμπαιγνία με την ΤτΕ). Από την άλλη δε φρόντισε για την εξαίρεσή τους από το "κούρεμα", επιβαρύνοντας δηλαδή ηθελημένα το ασφαλιστικό μας σύστημα, για να μπορεί αργότερα να έχει δικαιολογία για νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές. Και σαν τρίτο, (και όπως καταγγέλει η ΑΔΕΔΥ) μόλις είδε στις συνελεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων ότι η "εθελοντική" συμμετοχή δεν περνάει, προχώρησε μέσω των προέδρων που ελέγχει σε "διακοπές" των συνεδριάσεων ώστε να υπάρξουν πιέσεις - πράγμα που κατάφερε σε ορισμένες περιπτώσεις (βλ. ΟΠΑΔ).

Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζουμε. Είμαστε πάντως σχεδόν σίγουροι ότι κάποια ταμεία δε συμμετέχουν "εθελοντικά" στο κούρεμα γιατί θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει, και ορισμένα άλλα θα το κάνουν λαμβάνοντας ρητές δεσμεύσεις για "κάλυψη" της χασούρας (το πως θα γίνει αυτό άγνωστο). Το τι θα γίνει με αυτούς που θα πουν όχι (π.χ. ΕΤΑΑ) είναι επίσης άγνωστο, δεδομένου ότι όλα θα κριθούν από το ποσοστό συμμετοχής. Αν αυτό είναι τέτοιο ώστε να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν και αυτά δεν αποκλείουμε προσφυγές στη δικαιοσύνη (όπως έχει γίνει ήδη ενάντια στην ΤτΕ για κακή διαχείριση των διαθέσιμών τους) με ότι αυτό συνεπάγεται...Η κυβέρνηση πάντως δια του κυρίου Βενιζέλου έχει γίνει έξω φρενών το θέμα και προτίθεται να προχωρήσει σε "εκπτώσεις" των διοικήσεων των ταμείων. Για τέτοια δημοκρατία μιλάμε, στη χώρα που τη γέννησε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η παλιά ρήση ότι "ο πάτος έχει και πάνω μέρος αλλά και έχει και κάτω", βρίσκει τέλεια εφαρμογή στη σημερινή Ελλάδα. Κι εκεί που κανείς δεν πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών τιμών, λόγω της εξίσωσής τους με τις εμπορικές τον Ιούνιο, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα αφού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω είκοσι συνολικά φόρους και τέλη. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μια μέση απόκλιση αντικειμενικών - αγοραίων τιμών της τάξεως του 40%, που ωστόσο ξεπερνά ακόμη και το 100% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι πολύ χαμηλές (έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 2007) με συνέπεια η εξίσωσή τους να συμπαρασύρει ανοδικά 20 φόρους και τέλη που συνδέονται με τη φορολόγηση ακινήτων.

Οι 20 φόροι που αυξάνονται:
1. Τεκμήρια διαβίωσης για ιδιόκτητη ή μισθωμένη α' και β' κατοικία (αναλόγως εμβαδού - Τιμή Ζώνης)
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης (18% - 45% επί του εισοδήματος που προκύπτει από το τεκμήριο)
3. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων και στην αντιπαροχή (23%)
4. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (8% - 10%)
5. Φόρος Χρησικτησίας (8% - 10%)
6. Φόρος ανταλλαγής (4% - 5%)
7. Φόρος Διανομής Ακινήτων (2%-2,5%)
8. Δημοτικός Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (3% επί φόρου μεταβίβασης)
9. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (6,5 + 1,25 τοις χιλίοις)
10. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων (4,5 - 7,5 τοις χιλίοις)
11. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής (τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, 5% - 10%, 5% - 20%, 20% - 40%)
12. Φόρος δωρεάς (τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, 1% - 20%, 10% - 30%, 20% - 40%)
13. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (2 τοις χιλίοις - 2% για φυσικά πρόσωπα)
14. Ετήσιο Τέλος Ακινήτων μέσω ΔΕΗ (3-20 ευρώ/τ.μ.)
15. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας - ΤΑΠ (0,25 - 0,35 τοις χιλίοις)
16. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιρειών (15%)
17. Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο (1 τοις χιλίοις)
18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης (σε γη ώς 60%, σε χρήμα ώς 25%). Και εις άλλα με υγεία δηλαδή...

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: