Είδηση: "Κακά μαντάτα" ανέλαβε να μεταφέρει στους Έλληνες εργαζόμενους ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράϊχενμπαχ, καθώς προανήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και νέες μειώσεις μισθών (τους οποίους χαρακτηρίζει υψηλούς σε σύγκριση με τις απολαβές σε Βαλκάνια και Βαλτική, συγκρίνοντας ευθέως την Ελλάδα με τις χώρες αυτές) επικαλούμενος την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ προσδιόρισε στο διάστημα που απομένει ώς το καλοκαίρι την άφιξη 40 ξένων ελεγκτών του ελληνικού κράτους. Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων μέσω των αξιολογήσεών τους, τις οποίες επίσης προανήγγειλε.
Αναφερόμενος ο επικεφαλής της Task Force στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας "πέταξε καρφιά" για τις πολιτικές αρχές, κάνοντας λόγο για ευρεία νομοθετική παρέμβαση χωρίς όμως την ανάλογη "εφαρμογή" (σημειωτέον ότι τον ίδιο όρο, "implementation", χρησιμοποιούν κατά κόρο τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στις αναφορές τους ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων και νόμων από τις δύο πρόσφατες κυβερνήσεις, κυρίως του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Λ. Παπαδήμου). Στο ίδιο δε θέμα πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει στην υλοποίηση του προγράμματος”. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον δημόσιο τομέα, είπε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι απόφαση πολιτικού προσανατολισμού και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνεται πλέον ανά τρίμηνο, δεν αποτελεί κριτήριο. Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει ήδη αρχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για καθορισμό στρατηγικής, κριτηρίων και μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο φλέγον ζήτημα των μισθών, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, επισήμανε ότι ο μισθός είναι συνδεδεμένος με την ανταγωνιστικότητα, η οποία πρέπει να ανακτηθεί, ενώ ενδεικτικό των προθέσεων της γερμανικής συνταγής λιτότητας είναι το ότι σύγκρινε τους μισθούς στην Ελλάδα με τους μισθούς σε χώρες όπως λ.χ, της Βαλτικής και της Βαλκανικής, για να πει ότι είναι υψηλότεροι, επικαλούμενος το ευφυολόγημα πως οι τελευταίες χώρες συμμετέχουν στη δανειοδότηση της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί ελεγκτές της Ομάδας Δράσης θα έλθουν στην Αθήνα ώς το καλοκαίρι, ενώ δύο ειδικοί νομικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ και της Task Force αναλαμβάνουν πλήρη απασχόληση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Ο Χ. Ράιχενμπαχ, είπε ότι πέρυσι είχε απορροφηθεί μόλις το 35% των κοινοτικών κονδυλίων 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013, ενώ προειδοποίησε ότι εκκρεμούν 8.724 έργα της περιόδου 2000 -2006 με κίνδυνο απώλειας περίπου 3 δισ. ευρώ. Ακόμη, ότι παρ' ότι 60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και εκτιμάται ότι ώς το τέλος τέλη του έτους θα έχουν κλείσει συνολικά 120.000 επιχειρήσεις, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες (αν και είχαν εξασφαλίσει ώς το τέλος του 2011 κρατικές εγγυήσεις 65 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια 7,9 δισ. ευρώ) δεν έριξαν τα χρήματα αυτά στην αγορά. Μόνο 11 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος, παρότι υπήρχε διαθέσιμο ποσό 1,28 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό η Task Force θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα εκταμιεύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ροής δανείων προς την πραγματική οικονομία. Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και ιδίως σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο κύριος Τόμσεν χαρακτήρισε "παρωχημένο" το μέτρο της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων το οποίο "πρέπει ν' αλλάξει"...
Σχόλιο: Τα μέτρα που θα παρουσιαστούν "ως αναγκαία" μετά τις εκλογές, σε περίπτωση ισχυρού διπόλου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα έχουμε παρουσιάσει ήδη εδώ. Δεν ήταν επομένως έκπληξη οι δηλώσεις Ράιχενμπαχ. Έκπληξη είναι η παντελής απουσία της κυβέρνησης η οποία μέχρι προχθές (δια στόματος του πρώην εργατοπατέρα κ.Κουτρουμάνη) διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου, και η άρνησή της να βάλει τον εν λόγω κύριο στη θέση του. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο διακυβέρνησης στο εσωτερικό της αυτό θα έκανε, αντί ν' αφήνει τον κάθε υπάλληλο (της τρόικας και όχι μόνο) να βγάζει διαγγέλματα περί "υψηλών μισθών" στη φτωχότερη χώρα του "αναπτυγμένου" κόσμου. Και εμείς φυσικά δε θα διαφωνούσαμε μαζί του, αν η φορολογία (παντώς είδους) ήταν χαμηλότερη, αν οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης ήταν χαμηλότερες (κάτι φυσικά αδύνατο αφού το πλάνο ήταν εξαρχής να πλησιάσει το 2ευρω όπως είχαμε σημειώσει εδώ) αν οι λογαριασμοί για ΔΕΚΟ και τηλεφωνία είχαν υποστεί μείωση ανάλογη των μισθών και αν το ταξίδι στα σούπερμαρκετ κόστιζε λιγότερο κατά 20-30% (πράγμα που θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αισχροκέρδια από πλευράς πολυεθνικών εισαγωγέων - δείτε σχετικά εδώ) και αν οι μέτοχοι των τραπεζων πλήρωναν από τη τσέπη τους τις επιλογές τους, αντί να το κάνουν οι φορολογούμενοι και μάλιστα χωρίς να παίρνουν ανταλλάγματα. Όταν όμως αυτά παραμένουν στα ύψη, δεν μπορείς να πραγματώνεις μειώσεις, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο αποστερείς όχι μόνο την αξιοπρέπεια από το "θύμα" αλλά και την ίδια δυνατότητα της επιβίωσης. Και επειδή το ένστικτο της επιβίωσης είναι δυνατότερο η κατάληξη θα είναι η "παρανομία" και η φοροδιαφυγή.
Για το σχόλιο του κύριου Τόμσεν θα πούμε τούτο: χωρίς να εξετάσουμε το γιατί στην Ελλάδα επιβάλλεται να υπάρχει μονιμότητα (ελεγχόμενη όμως όπου οι επίορκοι και οι απατεώνες θα πηγαίνουν σπίτια τους άνευ αποζημιώσεως και συντάξεως), θα πούμε ότι ευτυχώς που αυτή είναι πραγματικότητα. Διαφορετικά το πογκρόμ που θα είχε επιβληθεί θα έκανε τις ρωμαϊκές αρένες στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού να μοιάζουν με παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Άκαρπη απέβη η κρίσιμη συνάντηση που είχαν έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρομάνης, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά, τα αίματα άναψαν, αφού οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού ναυτικού (ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που εκπροσωπούν το ΚΚΕ, καταφέρθηκαν γενικά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του Μνημονίου και της Τρόικας.
Οι τόνοι ανέβηκαν, δημιουργήθηκε ένταση και λίγο πριν ξεφύγει η κατάσταση, οι επικεφαλής των δύο αυτών ναυτεργατικών σωματείων αποχώρησαν. Οι δύο υπουργοί δεν είχαν κάτι να αντιπροτείνουν στους ναυτεργάτες, αφού οι αποφάσεις πλέον απορρέουν από το Μνημόνιο και είναι άξιο απορίας γιατί κάλεσαν τους ναυτεργάτες να συζητήσουν. Προσπάθησαν να πείσουν την ΠΝΟ ότι όλα γίνονται για το…καλό της Ελλάδας, άρα και των ναυτικών.
Ακούστηκε μάλιστα και το επιχείρημα πως το γεγονός ότι το κράτος κάθε χρόνο επιδοτεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο με περίπου ένα δισ. ήταν και ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σκληρή ήταν η απάντηση του γγ της ΠΝΟ, κάπτεν Γιάννη Χαλά, ο οποίος απάντησε στους δύο υπουργούς ότι ΤΡΕΙΣ φορές που το κράτος χρειάστηκε χρήματα για να μην πτωχεύσει, έβαλε χέρι στο Ταμείο του ΝΑΤ, το οποίο ήταν υγιές, αφού οι ναυτικοί πλήρωναν τις εισφορές τους σε σκληρό συνάλλαγμα, δηλαδή σε δολάριο. Γι' αυτό το λόγο και το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να επιδοτεί τις συντάξεις του ΝΑΤ.
Επιπλέον, τόνισε ότι το γεγονός της συνεχούς μείωσης των συνθέσεων στα πλοία, μειώνει τον αριθμό των Ελλήνων ναυτικών, άρα και τις εισφορές προς το Ταμείο. Κλείνοντας, ο γγ της ΠΝΟ επισήμανε στην κυρία Διαμαντοπούλου και στον κ. Κουτρουμάνη ότι κάποιοι αποφασίζουν και πράττουν χωρίς να ρωτάνε κανέναν, ούτε καν τους άμεσα πληττόμενους. Στο σημείο αυτό η συνάντηση τελείωσε, αφού οι ναυτεργάτες σηκώθηκαν και έφυγαν. H απεργία τελικά σταμάτησε νωρίς αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων όσο αφορά το ΝΑΤ, όπως π.χ. γιατί φορτώθηκε το ταμείο με ομογενείς και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καλύπτοντας εκείνο, τη δίκαιη ανάγκη, να πληρωθούν συντάξεις; Γιατί επιτράπηκε σε αλιείς να παίρνουν συντάξεις καπετάνιων της ποντοπόρου ναυτιλίας χωρίς να έχουν καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές; Γιατί ενώ η πληρωμή των εισφορών γινόταν επί χρόνια σε "σκληρό" νόμισμα, δεν έγινε η αντίστοιχη προστασία τους ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη ωφέλεια από αυτό; Και γιατί κανείς δε λέει ότι ναι μεν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του κράτους που έχει μειώσει τον αριθμό των Ελλήνων στα πληρώματα των πλοίων υπό ελληνική σημαία;
Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η καραμέλα της κυβέρνησης ότι για το χάλι των ασφαλιστικών ταμείων φταίνε τα ίδια τα ταμεία - κάτι που δεν ισχύει βεβαίως: επί δεκαετίες (και σε καιρούς που ο τόκος στο επιτόκιο καταθέσεων ήταν 10%-15%) αυτά ήταν υποχρεωμένα να έχουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, αργότερα τα λεφτά τους πήγαν προς ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, αργότερα "επενδύθηκαν" σε δομημένα ομόλογα ενώ παράλληλα όποτε το κράτος ήθελε ζεστό χρήμα έπαιρνε "δάνεια" με αντάλλαγμα τίποτα ή ομόλογα, τα οποία αργότερα "κούρεψε" χωρίς να ανακεφαλοποιήσει. Τώρα ζητούν από τους ναυτεργάτες να κάνουν "υπομονή" και να δεχτούν για πολλοστή φορά μείωση της προστασίας του επαγγέλματός τους (δηλ. να δεχτούν μείωση των θέσεων εργασίας τους) με σκοπό τον οικονομικό ευτελισμό τους. Ρωτήστε αλήθεια πόσοι και πόσοι εφοπλιστές πλούτισαν εις βάρος όλο μας (διαβάστε εδώ για υπουργικές παρεμβάσεις), αλλά λόγω σκληρής νομοθεσίας τουλάχιστον πλήρωναν μισθούς στους εργαζομένους...Το Μνημόνιο είναι ευκαιρία να καταργηθεί κι αυτό.
Πηγές ειδήσεων: "Αυγή", "Πρώτο Θέμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου