Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι για τ' ακίνητα στο λογαριασμό της ΔΕΗ -Τα λάθη που το αυξάνουν και οι νέες εξαιρέσεις - Προβλήματα στην αποπληρωμή του / Πολυτεχνείο

Είδηση: Επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Συγκεκριμένα το υπόμνημα που υπέβαλλε επισημαίνει ότι η ομοσπονδία γίνεται δέκτης "εντονότατων διαμαρτυριών από όλη τη χώρα, σχετικά με την επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αφορούν όχι μόνον το δυσβάστακτο του σχετικού μέτρου, αλλά και πολλά επί μέρους προβλήματα υπερβολικών χρεώσεων παράλογων ποσών, τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις".

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:
1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
3.Λανθασμένες χρεώσεις βάσει "πλασματικών" τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις Δ.Ο.Υ. να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι Δ.Ο.Υ. με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε...

"Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες.

Ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ θίγει τα εξής ζητήματα:
1)Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή: Σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου οφείλει και δεν έχει αντίρρηση να το καταβάλει, όχι όμως και την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα η οποία βαρύνει τον ενοικιαστή. Η ΔΕΗ όμως αρνείται να το εισπράξει επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρεί αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.

Κατόπιν τούτου η μοναδική διέξοδος των ιδιοκτητών είναι σήμερα η μη πληρωμή του συνόλου του λογαριασμού στη ΔΕΗ, ώστε να διαβιβαστεί στη Δ.Ο.Υ. το ποσό του ειδικού τέλους προς είσπραξη. Όταν η Δ.Ο.Υ. εντοπίσει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη, θα του ζητήσει να πληρώσει το ποσό του τέλους και μόνον αυτό, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον υπόχρεο αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Αν όμως βρεθεί νέος ενοικιαστής για το κτίριο, θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα όλος ο λογαριασμός, διαφορετικά η ΔΕΗ αρνείται να του χορηγήσει ρεύμα! Για να πάψει η παράλογη καθυστέρηση και ο εκβιασμός των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα χρέη των αποχωρησάντων ενοικιαστών τους, πρέπει να επιτραπεί ρητά στη ΔΕΗ να εισπράττει μόνον το ειδικό τέλος, όταν αυτό πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη.

2) Χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα: Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι:
"Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα". Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
Πρέπει συνεπώς οι μεν Δήμοι να χορηγήσουν βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι τα πραγματικά εμβαδά των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων εκτός σχεδίου κτισμάτων τους είναι μικρότερα, η δε ΔΕΗ να μπορεί μηχανογραφικά να χρεώνει το Ειδικό τέλος βάσει του εμβαδού των δημοτικών τελών και όχι του διπλασίου εμβαδού του ΤΑΠ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επίσης αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα (1) ευρώ ανά τετρ. μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.

Mετά από αυτά και τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση προσπάθησε ν' αναδιπλωθεί κι έτσι σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, καθώς και ασθενείς που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη.

Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους δεν το πράττουν.

Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Αποφασίστηκε, τέλος, πως εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τους έξι μήνες του έτους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά, απ' αυτήν της επιβολής του τέλους, ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο του μακροχρόνια ανέργου.

Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής ισχύει και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Το ίδιο συμβαίνει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και αν έχει επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ.

Το όριο αυτό να αυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Συνεπώς, όσοι έμειναν άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα τους τελευταίους πέντε μήνες θα πληρώσουν το κανονικό τέλος, ενώ το ίδιο θα πληρώσουν και οι μακροχρόνια άνεργοι αν για παράδειγμα διαθέτουν ένα σπίτι 70-90 τ.μ. σε μία περιοχή με «μεσαίες» τιμές.

Πολύτεκνοι και ανάπηροι καταβάλλουν το μειωμένο τέλος για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό σύστημα τιμών το τέλος είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο συγκεκριμένο φόρο (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), ο οποίος έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών. Τα όσα αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ είναι σωστά και δίκαια, παρουσιάζοντας στην ουσία την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο (θυμηθείτε ότι ζητούσαν την αποστολή sms από τους ιδιοκτήτες που μπορούσαν να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν μειωμένο φόρο μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση του μέτρου!).

Σε μια ευνομούμενη χώρα τέτοιες αλλαγές και φόροι παρουσιάζονται πολύ πριν το τέλος του φορολογικού έτους, δίνοντας έτσι χρόνο στους φορολογούμενους να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες και να κάνουν την οικονομική προετοιμασία της επόμενης χρονιάς. Στην Ελλάδα αντίθετα το φορολογικό σύστημα αλλάζει 2 φορές τον μήνα, με χαράτσια να επιβάλλονται κατά το δοκούν και με φόρους να ξεκινούν ως "έκτακτοι" για να γίνονται "μόνιμοι" μέσα σε λίγες μέρες...

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ότι θα ερχόταν φορο-επιδρομή στ' ακίνητα είχε προαναγγελθεί (διαβάστε εδώ σχετικά), αλλά κανείς δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε φόρος που θα επανέφερε στιγμές από την Τουρκοκρατία, οπού υπήρχε ο περίφημος κεφαλικός φόρος ή η δεκάτη - που ήταν πάγιοι φόροι ανεξάρτητα με την κατάσταση του "υποτελούς". Έτσι και με αυτόν (τον 9ο φόρο σχετιζόμενο με τ' ακίνητα στην χώρα μας). Για να δούμε πάντως που θα οδηγήσουν οι προσφυγές που έχουν γίνει στα δικαστήρια. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν.

Τέλος για τις εκ των υστέρων εξαιρέσεις τι να πει κανείς; Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν και για τους πολίτες εκτός από την οικονομική κατάσταση των δανειστών μας, θα είχε εξ αρχής εκπονήσει μια λίστα και όχι να φτάσει η κατάσταση στο αμήν πρώτα για πολλούς. Αλλά και πάλι βέβαια φαίνεται ότι λειτουργούμε με ημίμετρα. Τι παει να πει "θα γίνει προσπάθεια να ληφθεί υπόψιν" ή "αυτοί που αποδεδειγμένα"; Αν έχω δηλ. εισόδημα 5000 ευρώ το χρόνο τι άλλη απόδειξη χρειάζομαι για ν' αποδείξω ότι δεν μπορώ να ζήσω αν πληρώσω και το χαράτσι στο μοναδικό σπίτι που διαθέτω;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ιστορίες για το χαράτσι που μας επιβλήθηκε καταχρηστικά - χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου. Όπως γράφεται καθημερινά, στα γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο συνωστίζονται εκατοντάδες πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και το χαράτσι για τα ακίνητα. Αλλοι, έχοντας κατορθώσει να δανειστούν, φροντίζουν να καλύψουν όπως όπως τις υποχρεώσεις τους για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, το οποίο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. «Τώρα θα έχουμε το βραχνά τού να επιστρέψουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε στους συγγενείς και στους φίλους, αλλά τουλάχιστον δεν θα μείνουν τα παιδιά μου χωρίς ρεύμα...», λέει ένας πολίτης που κατάφερε να πληρώσει το φουσκωμένο λογαριασμό του.

Μπροστά στις αμέτρητες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εφαρμόζουν και στο Ηράκλειο την απόφαση της ΓΕΝΟΠ και έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης σε συγκεκριμένες περιοχές και υποβαθμισμένα οικονομικά προάστια της πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν τις διακοπές του ηλεκτρικού σε περιπτώσεις όπου οι οφειλέτες είναι άνεργοι, φτωχοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.

«Ηδη σήμερα, χωρίς το χαράτσι, η ΔΕΗ προχωρεί σε περίπου 100 διακοπές καθημερινά σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Εκτιμούμε ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει, λόγω του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, το οποίο περνάει μέσα από τους λογαριασμούς της Επιχείρησης. Μάλιστα οι διακοπές δεν θα σταματήσουν ούτε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ηδη τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα, όπου περισσότερα από 50 εκατ. αφορούν την Κρήτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος - και που είμαστε ακόμα...

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία" / Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να ξεχάσουμε την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας και ας προσπαθούν πολλοί να την αμαυρώσουν - και ας μην έπεσε η Χούντα λόγω αυτού. Έδειξε ότι οι εξεγέρσεις ξεκινούν καταρχήν απ' την ψυχή - τα υπόλοιπα έρχονται...Σας παραπέμπουμε στο περσινό μας αφιέρωμα και στο συγκλονιστικό βίντεο που είχαμε συμπεριλάβει τότε...Παρεπιπτόντως, θα πάνε να καταθέσουν στεφάνι ο Άδωνις-Σπύρος Γεωργιάδης και ο Μάκης ο Βορίδης; Να το δούμε κι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: