Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Έρχεται το περουσιολόγιο και εκτεταμμένο πόθεν έσχες / Σύγκριση τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Είδηση: :Έρχεται το περιουσιολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με το "Έθνος", το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση "πόθεν έσχες". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν με ένα κλικ να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.
Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων. Όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση "πόθεν έσχες". Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό:
*Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια
*Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής
*Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια
*Κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής)
*Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Σχόλιο: Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να λύσει τη φοροδιαφυγή από εκείνους που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, δηλ. τους "έχοντες και κατέχοντες". Όταν μια μερίδα του πληθυσμού (εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλόεπιχειρηματίες) έχουν τα πάντα κάτω από την ομπρέλα υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες δύσκολα θα επηρεαστούν από τέτοιες κινήσεις, παραπάνω κινήσεις φαίνονται απλώς ως μια ακόμα προσπάθεια στοχοποίησης του μέσου Έλληνα. Παράλληλα δε, δείχνουν ν' αγνοούν το βασικό τρόπο απόκτησης και συντήρησης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία που δε δικαιολογείται από εισοδήματα παρελθόντα ή τρέχοντα αφού βασίζεται στο τρίπτυχο "κληρονομιά" - "οικογενειακή συνεισφορά"-"προσωπική εργασία". Επομένως το βάρος θα πέσει στους ίδιους - πάλι.

Αυτό που λείπει πραγματικά από το σχεδιασμό είναι κινήσεις που πραγματικά θ' ακουμπήσουν τα κοινωνικά στρώματα που προαναφέραμε τα οποία και φοροδιαφεύγουν και παρανομούν χωρίς να τηρούν τα προσχήματα. Τότε ίσως να δινόταν το σύνθημα ότι τα πράγματα θ' αλλάξουν και ότι τα "συνήθη κορόιδα" δε θα είναι οι μόνοι που πληρώνουν. Τότε - και μόνο τότε - θα δεχόταν η φοροδιαφυγή ένα σοβαρό χτύπημα και το μήνυμα θα περνούσε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σας παρουσιάζουμε μια ενδιάφερουσα σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τουρισμό προερχόμενη από την "Ελευθεροτυπία":

Δεν υπάρχουν σχόλια: