Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αύξηση τιμών των προϊόντων: από το παραγωγό στον καταναλωτή / Μέχρι 10 δόσεις για ρύθμισεις οφειλών προς την εφορία

Για σήμερα σας έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σε σχέση με το πως διαμορφώνονται οι τιμές των διαφόρων προϊόντων, καθώς και τα στάδια στα οποία φουσκώνουν οι τιμές. Τα σχόλια περιττεύουν:



Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την πρόταση για τη ρύθμιση σε δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 που θα προκύψει κατά την εφετινή εκκαθάριση των δηλώσεων έχει στα χέρια του ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος αφού λάβει το πράσινο φως από την Τρόικα (αν συμβεί αυτό δηλαδή δεδομένου ότι εμείς δεν έχουμε κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις για μας) θα την προωθήσει άμεσα για νομοθετική ρύθμιση.
Ειδικότερα, όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα είτε να πληρώσουν το φόρο σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 10 μη ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι πρώτες επτά να αντιστοιχούν στο 60% του φόρου και οι υπόλοιπες τρεις να αντιστοιχούν στο 40% του φόρου. όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε επτά ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ φαίνεται προς το παρόν να παραμένουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως ισχύουν σήμερα.
Για παράδειγμα έστω οικογένεια έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και προκύπτει πρόσθετος φόρος 6.000 ευρώ. Με βάση τα ισχύοντα αν γίνει μέσα στον Ιούλιο η εκκαθάριση ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις των 2.000 ευρώ (τέλη Αυγούστου, τέλη Οκτωβρίου και τέλη Δεκεμβρίου).

Με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αν ο φορολογούμενος επιλέξει ισόποσες δόσεις τότε θα καταλάβει κάθε μήνα και για τους επόμενους 10 μήνες 600 ευρώ. Αν επιλέξει τις μη ισόποσες δόσεις θα καταβάλει στα τέλη Αυγούστου και κάθε επόμενο μήνα έως τις 28 Φεβρουαρίου 514 ευρώ (σύνολο επτά δόσεις) και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2012 θα καταβάλει 800 ευρώ. Στην περίπτωση των μη ισόποσων δόσεων το κράτος θέλει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 να έχει εισπράξει το 60% του συνολικού πρόσθετου φόρου, ενώ στην περίπτωση των ισόποσων δόσεων το κράτος θα έχει εισπράξει έως τις 28 Φεβρουαρίου το 70% του πρόσθετου φόρου.
Στην περίπτωση οικογενειακού εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ και έως 80.000 ευρώ, οι δόσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τις επτά. Ετσι αν για παράδειγμα ο πρόσθετος φόρος είναι 7.000 ευρώ τότε θα μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει κάθε μήνα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 από 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου το κράτος θα έχει εισπράξει σε κάθε περίπτωση το σύνολο του πρόσθετου φόρου. Αξίζει να τονιστεί ότι έσοδα που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο εγγράφονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους άρα δεν επηρεάζουν τα νούμερα που έχουν προϋπολογιστεί.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί - σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της 1η δόσης - το ποσό της 1η ρυθμισμένης δόσης ή σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
Η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 εφόσον ο οφειλέτης - φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στην παραπάνω ρύθμιση. Τέλος, η ρύθμιση έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Πηγή ειδήσεων: "Το Βήμα", "Ημερησία" / Μια εξαιρετική τοποθέτηση του Στάθη για τις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: