Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου... στο μέλλον / Θα κλείσει τα σύνορα ο Κάμερον στους Έλληνες...

Είδηση: Η νέα ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο να ζητήσει στην παρούσα φάση βελτίωση των όρων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι διεθνείς πιστωτές της θα απορρίψουν το αίτημα.

Την είδηση αυτή προβάλλει, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες από την Αθήνα, το site των Financial Times. Η ανταποκρίτρια της εφημερίσας Kerin Hope μεταδίδει από την Αθήνα ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η κυβέρνηση συνασπισμού που συγκροτήθηκε «θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου των 174 δισ. ευρώ».

Και αποδίδει στον κύριο Στουρνάρα δήλωση προς την εφημερίδα σύμφωνα με την οποία «το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τους πιστωτές μας αν δεν το επαναφέρουμε σε σωστή πορεία», με τον υπουργό να επαναλαμβάνει στους Financial Times τη δήλωσή του και μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα, πως «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ αλλά παραμένει ένα μακρύ τούνελ»…
O κ.Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε πως «δεν βλέπουμε τους εκπροσώπους της τρόικας σαν κατακτητές, είναι εκπρόσωποι των δανειστών, μας έχουν δώσει πολλά χρήματα και πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους». Ο κ.Στουρνάρας επιφυλάχθηκε για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις της, αν και πολλά θα κριθούν με την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας.

Σχόλιo: Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός στην είδηση, που τα λέει όλα: η κυβέρνηση δεν είναι διαθετιμένη να κάνει καν την προσπάθεια ν' αλλάξει μια συνταγή χρεοκοπημένη, η οποία παράλληλα χρεοκόπησε και ένα ολόκληρο λαό. Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, κατ' απαίτηση των δανειστών μας ήταν μια κίνηση "καθωσπρεπισμού" από πλευράς του Κόμματος του Μνημονίου απέναντι στην τρόικα (διαβάστε εδώ σχετικά) που αποδεικνύει παράλληλα ότι το προεκλογικό δίλημμα που τέθηκε ήταν στην πραγματικότητα "Μνημόνιο ή αλλαγή" και ότι οι όποιες υποσχέσεις ήταν για εσωτερική κατανάλωση.

Οι κινήσεις που θ' ακολουθηθούν εξίσου προβλέψιμες δυστυχώς: μιας και νέες μειώσεις μισθών δεν αντέχει η κοινωνία (για το απλό λόγο ότι απλώς ο κόσμος θα σταματήσει να πληρώνει τα πάντα), θα πέσει ως "πρόταση-λύση" η ιδιωτικοποίηση των πάντων - οτιδήποτε δηλαδή βρίσκεται υπό ιδιοκτησία του κράτους (ως και τους εκτυπωτές στα υπουργεία βλέπουμε να πουλιούνται στην Στουρνάρη δίπλα στο Πολυτεχνείο). Αυτό φυσικά θα γίνει όσο-όσο, "για να καλυφθούν οι ανάγκες". Παράλληλα δε θα λαμβάνονται καινούργια μέτρα, (τα οποία έχουν ήδη προαναγγελθεί) και τα ήδη επαίσχυντα (όπως π.χ. ο ορισμός, κατά παράβαση του Συντάγματος, των μισθών με υπουργική απόφαση) θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ για να καταργηθούν, με τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας. Το δάνειο θα συνεχίσουν να έρχονται σε δόσεις, με τα χρήματα να καταλήγουν στους δανειστές μας απευθείας είτε έμμεσα (όπως π.χ. το κομμάτι του 1 δις της προηγούμενης δόσης το οποίο δόθηκε απευθείας ως συμμετοχή μας στο EFSF) είτε άμεσα (για αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων). Μήπως αυτά δε ζούσαμε μέχρι πρόσφατα από το 2009; Ναι είναι αλήθεια...Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα ο λαός ψήφισε Μνημόνιο. Και ήξερε και δε ρώτησε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Ν.Κάμερον ανέφερε ότι οι υπουργοί έχουν εξετάσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στην Βρετανία να στερεί από τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε., εάν η κρίση στην ευρωζώνη οδηγήσει σε πιέσεις και εντάσεις. Το χειρότερο σενάριο (για τους Βρετανούς) είναι το πώς θα καλυφθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτήσει μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο χιλιάδων πολιτών της, που πιθανότατα θα αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για να αποτρέψει μία εισροή Ελλήνων στην χώρα. «Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, για να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζκό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη. Ως πρωθυπουργός, σας λέω ότι αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον», τόνισε ο Κάμερον. Σε ερώτηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για το αν θα περιορίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδέψουν στην Βρετανία, ο Κάμερον απάντησε ότι θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο.
"Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε. "Αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα, εάν υπάρξουν τετοιες πιέσεις. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, να λαμβάνονται υπόψη τα ενδεχόμενα, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα - υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο μας. Αλλά ελπίζω όλα αυτά να μην χρειαστούν", κατέληξε ο Κάμερον.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση "εργάζεται σκληρά" για να διαχειριστεί μια πιθανή μετακίνηση Ελλήνων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό της νόμισμα.

Αν ήμασταν σοβαρή χώρα με σοβαρή κυβέρνηση, θα έβγαινε ανοιχτά και δημόσια ο Πρωθυπουργός (μιας και η δήλωση έγινε σ' αυτό το επίπεδο από τους Βρετανούς) και θα έκανε μια δήλωση που θα τους έβαζε στη θέση τους, τονίζοντας ότι καμία Βρετανία δε μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες χωρίς να θέτει εαυτόν εκτός Ε.Ε. δείχνοντας πως ως λαός έχουμε αξιοπρέπεια ακόμα και στις δυσκολίες. Αντ' αυτού κλήθηκε ο πρέσβης, στον οποίο εκφράσαμε την αγανάκτησή μας -και το θέμα έληξε...Την ίδια ώρα, η Γαλλία αυξάνει τη φορολογία στις "real estate" δραστηριότητες των αλλοδαπών στην επικράτειά της, πράγμα που θίγει εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση - με διαφορά ότι η Γαλλία είναι ευνομούμενη και ανεξάρτητη χώρα, την κυβέρνηση της οποίας σέβονται οι υπόλοιποι...

Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: