Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Άρση ορίου απολύσεων, κατάργηση δώρων και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα;

Είδηση: Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται να ζητήσουν περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και στα επιδόματα αδείας, ενώ πιέζουν ακόμα για την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

Θα ζητήσουν ακόμη την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε μείωση προσωπικού.

Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντηση του υπουργού με τον πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευση τους στο σύνολο των αποδοχών.

Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση καθώς και σε ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Σχόλιο: Θυμηθείτε εδώ τι έλεγαν πριν λίγο καιρό από την κυβέρνηση για τα δώρα, καθώς και για το πόσο κατηγορηματικά απέκλειαν την "κατάργηση" της ΕΓΣΣΕ παρά τις αντίθετες υποσχέσεις τους προς την τρόικα.

Ανεξάρτητα πάντως με τα πανηγύρια ορισμένων ανεγκέφαλων για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (με τα επιδόματα να βρίσκονται στο επίκεντρο όπως εξηγούμε εδώ), ήταν μάλλον αναπόφευκτο οι πιέσεις να μετατεθούν αμέσως μετά στον ιδιωτικό τομέα.

Από κει και πέρα μπορεί κανείς να παρατηρήσει δύο κύρια ζητήματα: α) ο ΣΕΒ συνεχίζει ν' αποδεικνύει ότι παραμένει πιστός στην "κινεζοποίηση" της ελληνικής αγοράς εργασίας (στη βάση των προτάσεων του που έχουμε παρουσιάσει εδώ) και παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις για "πιέσεις" προς την τρόικα προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζει να κάνει ότι μπορεί για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μελών του. Έτσι αποζητά ουσιαστικά το κράτος να πληρώνει τους εργαζομένους των επιχειρήσεων ενώ εκείνες ν' απολύουν κατά το δοκούν απομυζόντας κεφάλαια από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Ντροπή και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση-θίασος το συζητά.

Δεύτερον η "ενσωμάτωση" των δώρων στο μισθό είναι η Κερκόπορτα της εξαφάνισής τους. Μια πρόσκαιρη αύξηση του μισθού τώρα, θα εξατμισθεί σε προσεχείς μειώσεις μισθών οι οποίες θα επιβληθούν είτε το 2012 είτε το 2013. Δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία γι' αυτό. Εξάλλου είναι κάτι που ήδη έχει προαναγγελθεί "ανεπίσημα" (διαβάστε εδώ διεξοδικά) και απλώς η πραγματοποίησή του μετατίθεται χρονικά για κάποιους μήνες. Και φύσικα να μην ξεχνάμε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει σχέση με την κατάσταση των δημοσιο-οικονομικών, ιδιαίτερα μετά την πραγματοποιημένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η αστυνομία θα μπορεί να παίρνει δείγμα DNA από υπόπτους για την τέλεση εγκλημάτων ακόμη και με τη βία, αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανασίου Κονταξή. Όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ανάλυση του DNA, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του αποδεικτικού μέσου, είναι σύννομη με το Σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς «το συμφέρον της ολότητας που εξυπηρετεί είναι υπέρτερο του συμφέροντος του ατόμου». Παράλληλα, εκτίμησε ότι ακόμη και αν η λήψη του δείγματος γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του υπόπτου, αυτό δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2, 5, 7 και 9Α. Υποστήριξε ότι ο σκοπός που επιδιώκεται με τη λήψη γενετικού υλικού υπερτερεί των φερόμενων ως θιγομένων δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι απεριόριστες. Όποιος ζητάει κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας», ανέφερε στη γνωμοδότησή του.

Έτσι λοιπόν για το "καλό" μας επέβαλλαν κάμερες παντού, ενώ τώρα για το "καλό" μας, θα μας παίρνουν DNA ακόμα και για τ' απλούστερα των πλημμελημάτων. Σε άλλες εποχές θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν, στο σήμερα όμως λίγοι είναι αυτοί που θα μιλήσουν.

Πηγές είδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Τα Νέα" / Διαβάστε εδώ τις άκρως ανησυχητικές προεκτάσεις για την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το "Σκοπιανό"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: