Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εμπρησμοί Τούρκων σε ελληνικά δάση / Ανασκόπηση μειώσεων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά αξίζει να κάνουμε και μια ανασκόπηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που θα ισχύσουν από την αρχή του καινούργιου έτους. Μεγάλη «κρυάδα» παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι πληρωμές τους σήμερα και αύριο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου είναι πετσοκομμένες ελέω ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και επειδή, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-11-2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 έως και 937 ευρώ (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις των αναδρομικών θα γίνουν σε δύο δόσεις.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εφοριακοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γι΄ αυτούς το «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών φθάνει και τα 1.000 ευρώ λόγω των υψηλών επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Και οι υπόλοιποι βέβαια υπάλληλοι δε θα μείνουν "παραπονεμένοι": εκτιμάται ότι στα «εκκαθαριστικά» για την προκαταβολή του Ιανουαρίου πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δουν με έκπληξη πολύ χαμηλές καθαρές αποδοχές, ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.

Η εξαΰλωση των μισθών των εφοριακών είναι ένας από τους λόγους που ο κλάδος προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία. Πιο αναλυτικά, μεγάλη μερίδα υπαλλήλων πληρώνονται τώρα για πρώτη φορά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι τους κόβονται και τα ποσά τα οποία αναλογούν στις περικοπές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.

Οπως προβλέπεται στον νόμο, επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ηδη με τις προηγούμενες μισθοδοσίες επιβλήθηκε η πρώτη δόση των μειώσεων (25%). Ομως, η μείωση αυτή δε φάνηκε στις αποδοχές τους επειδή ταυτόχρονα καταβλήθηκαν, για τελευταία φορά, αναδρομικά ποσά του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ, βάσει του παλιού μισθολογίου. Ομως, στις αποδοχές του Ιανουαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ΔΙΒΕΕΤ, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται και η δεύτερη δόση των μειώσεων, δηλαδή το ήμισυ του υπόλοιπου ποσοστού μείωσης που απομένει μετά την αφαίρεση της πρώτης δόσης του 25%. Για τους λόγους αυτούς, οι εφοριακοί υπάλληλοι υφίστανται πλέον από σήμερα περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν κατά τι, τα 1.000 ευρώ. Πρόβλημα Θα πρέπει να τονιστεί πως σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστικά στελέχη, θα υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι καθαρές αποδοχές δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου.Αυτό προφανώς δεν απασχολεί τρόικα και κυβέρνηση. Ας κόψουν οι υπάλληλοι το λαιμό τους - η επαιτεία, οι ληστείες και η εκπόρνευση μπορεί ν' αποτελέσουν προσοδοφόρες διεξόδους για κάλυψη της διαφοράς.

Το 2012... φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων. Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις σχετικές διατάξεις. Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τους ένστολους (Eνοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

Περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής εργασία φέρνει για τους τραπεζοϋπαλλήλους το 2012. Οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές φτάνουν και το 20%, ενώ «ψαλιδίζονται» επιδόματα και υπερωρίες. Οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική και Γενική έχουν καλέσει σε συζητήσεις τους συλλόγους εργαζομένων με στόχο τη μείωση των αποδοχών από 10% έως 20%, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούν να πράξουν μονομερώς - παρά τις προθέσεις που μπορεί να έχουν. Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Εθνική, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην κεφαλαιακή της επάρκεια και έχει προφορικά ενημερώσει τον σύλλογο για περικοπές ύψους 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενημερώθηκαν με e-mail (για λόγους οικονομίας) την περασμένη Παρασκευή ότι η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις 20% του μισθολογικού κόστους από τις αρχές του χρόνου, προκειμένου να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10%-20% (μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 12%), με στόχο να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος μισθοδοσίας.
Η Γενική Τράπεζα έχει ζητήσει μειώσεις των αποδοχών κατά 15% και η διαδικασία εκκρεμεί στον ΟΜΜΕΔ. Ας σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι της τράπεζας δεν λαμβάνουν πλέον επικουρικές συντάξεις.
Στην Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές μειώνονται κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του '90, φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, αναφέρεται στις δημόσιες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα «Μπιργκιούν» και τονίζει ότι «ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας με τρόπο απολύτως κατηγορηματικό παραδέχεται ότι με χρηματοδότηση από κρατικά μυστικά κονδύλια, τουλάχιστον την εποχή της Πρωθυπουργίας Τσιλέρ (1995-1997), τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα δάση της Ελλάδας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές».

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής σημειώνει ότι «αυτές οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ομολογήσει ενώπιον της Τουρκικής δικαιοσύνης ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά», όπως και από «σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Εμίλ Τσολασάν».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες», και αφού τονίζει ότι «ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της» καταλήγει λέγοντας ότι «μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών».

Παράλληλα, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα στο θέμα, ώστε να απαιτήσει και αυτή από την Τουρκία την έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, και ζητά να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

Αλήθεια τα "πατριωτικά" κόμματα της χώρας μας, ΝΔ και ΛΑΟΣ, δεν έχουν ευρωβουλευτές; Και αν έχουν μήπως ασχολούνται με το πως θα "κερδίσουν" το μάξιμουμ από την ευρω-βουλευτική τους θητεία, αντί να τοποθετούνται σε θέματα που απασχολούν την χώρα μας; Μπορούμε να θυμηθούμε αδιαφορία συνδυασμένη με τραγελαφικές δικαιολογίες (π.χ. την καταδίκη της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο όσο αφορά τη στάση της στο Σκοπιανό κατά την ψήφιση της οποίας ευρωβουλευτές μας των δύο μεγάλων κομμάτων δεν πήγαν να ψηφίσουν λέγοντας ότι "είχαν κλειστεί στο ασανσέρ" του ευρωκοινοβουλίου), οπότε τα μειωμένα αντανακλαστικά προστίθενται σε αυτό...

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "ΕΡΤ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: