Είδηση: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και τον τρόπο του κουρέματος των ομολόγων. Για την άλλη πλευρά, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει ασάφεια κατά πόσο οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου διαθέτουν πραγματική διαπραγματευτική εξουσιοδότηση ή απλώς λειτουργούν ως παρακολούθημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από την εσωτερική αλληλογραφία του IIF προκύπτει σαφώς η δεύτερη εκδοχή. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Ε», οι τραπεζίτες συγκρίνουν τα δύο εναλλακτικά σενάρια που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι.
Η πατρότητα του πρώτου σεναρίου ανήκει στους ίδιους, δηλαδή στο IIF, ενώ το δεύτερο επιγράφεται ως «σενάριο του ΔΝΤ». Φαίνεται λοιπόν ότι και στο κρίσιμο αυτό θέμα η ελληνική πλευρά παρίσταται περισσότερο ως εντολοδόχος παρά ως «ισότιμος εταίρος». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι διαφορές που έχουν προκύψει, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που μετέχει στην Επιτροπή αυτή του IIF, δεν δείχνουν να είναι αγεφύρωτες.
Το θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων είναι τεχνικό και δυσνόητο. Σε γενικές γραμμές η πλευρά των τραπεζών έχει προτείνει το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν να κυμαίνεται μεταξύ 7% και 8%, έναντι 4,5% που προσφέρει το ΔΝΤ και η τρόικα.
Σε αντάλλαγμα του πιο «γενναιόδωρου» επιτοκίου οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να «απεμπολήσουν» τα μετρητά που θα μπορούσαν να λάβουν, τα οποία, σύμφωνα με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μπορεί να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Σε αντάλλαγμα η πλευρά των τραπεζών έχει αντιπροτείνει με τα κεφάλαια αυτά η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης τα οποία θα χρησιμεύσουν ως εγγύηση για την πλήρη κάλυψη του κεφαλαίου των νέων ομολόγων που θα λάβουν. Με τον τρόπο αυτόν, το κεφάλαιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν και θα έχουν διάρκεια έως 30 έτη, θα είναι πλήρως εγγυημένο στη λήξη τους.
Η αντιπρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο (4,5%). Ενώ με τα 30 δισ. ευρώ του νέου πακέτου, οι τράπεζες θα λάβουν είτε μετρητά είτε νέα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (τα οποία στην πράξη εξομοιώνονται με τα μετρητά).
Τα ζητούμενα από τις διαπραγματεύσεις είναι δύο.
Πρώτον, η συμφωνία που θα επιτευχθεί να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Αλλωστε, και η συμφωνία της Ε.Ε. έχει θέσει υψηλά τον πήχυ, επιδιώκοντας η συμμετοχή των ιδιωτών να φτάσει τα 204 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, τόσο οι τράπεζες όσο και η πλευρά της τρόικας έχουν κάθε συμφέρον να διαφυλαχθεί ο «προαιρετικός χαρακτήρας» της συμμετοχής των ιδιωτών. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται ο κίνδυνος να εκληφθεί η συμφωνία ως χρεοκοπία. Ετσι οι τράπεζες που έχουν εκδώσει τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), γλιτώνουν αποζημιώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες οφείλουν στους κατόχους των χρηματοοικονομικών αυτών προϊόντων
Σχόλιο: Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπορτάζ, το οποίο δυστυχώς αναδεικνύει ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου ήταν μάλλον ημιτελής και χωρίς πλάνο εφαρμογής.
Η κυβέρνηση δυστυχώς θεωρούσε ότι κάτω από τις ευλογίες της Κομισιόν, οι ιδιώτες δανειστές θα συμμετείχαν στη συμφωνία με τους όρους που θα θέταμε εμείς. Από την αρχή όμως είχε διαφανεί το αντίθετο (θυμηθείτε εδώ το ενδιαφέρον ιστορικό στο οποίο είχαμε επισημάνει και τους κινδύνους). Γι' αυτό εξάλλου πίεσε και τους εγχώριους δανειστές να συμμετάσχουν (βάζοντας σε κίνδυνο τ' ασφαλιστικά μας ταμεία όπως αναπτύσσεται εδώ), αφήνοντας τους "ξένους" απέξω.
Το χειρότερο όμως απ' όλα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε δική της στρατηγική. Άλλοι αποφάσισαν, άλλα επέβαλλαν και άλλοι μας έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό το πληρώνουμε ήδη με την καθυστέρηση μιας διαδικασίας που επιβάλλεται να τελειώσει γρήγορα. Δυστυχώς όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο (φιλοκυβερνητικός) δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, στελέχη του ΔΝΤ του δήλωσαν ότι "η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία πήγαμε και δε διαπραγματεύτηκε το σχέδιο το οποίο τους προτείναμε. Τα δέχτηκαν όλα χωρίς συζήτηση". Αυτά για να ξέρετε με ποιους έχουμε μπλέξει...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σπάει το μονοπώλιο των φαρμακείων στην πώληση του πανάκριβου βρεφικού γάλακτος μέχρι 6 μηνών, καθώς από τη νέα χρονιά τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας θα διατίθενται σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα σουπερμάρκετ. Παρά την απελευθέρωση πάντως, που έχει στόχο να επιφέρει μείωση των τιμών λιανικής πώλησης, το βρεφικό γάλα θα συνεχίσει να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν σε διπλάσια τιμή από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι παρεμβάσεις του υπουργείου περιορίζονται μόνο σε ένα μικρό κρίκο της αλυσίδας διαμόρφωσης της τιμής (φαρμακεία) και δεν «χτυπούν» τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τις πολυεθνικές που θα συνεχίσουν να πωλούν στις ίδιες υπερβολικές χονδρικές τιμές τα προϊόντα τους. Κοινώς γίνονται μισές δουλειές που δε πρόκειται να φτάσουν στον καταναλωτή με κίνδυνο την μετατόπιση του μονοπωλίου από τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ.
Οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ και τις προμηθεύτριες εταιρείες ώστε η λιανική τιμή στα ράφια να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 20-23 ευρώ που αγοράζει κανείς σήμερα το γάλα στα φαρμακεία, η τιμή του στα σουπερμάρκετ θα πέσει αναλογικά στα 16-19 ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως το εισαγόμενο γάλα θα συνεχίσει να διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Ενδεικτικά, παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας σε συσκευασία 900 γρ. πωλείται στα φαρμακεία πάνω από 25 ευρώ, όταν στην Ισπανία πωλείται προς 16,95 ευρώ. Γάλα άλλης μάρκας σε συσκευασία 800 γραμμαρίων πωλείται προς 19,2 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο προϊόν στην Αγγλία πωλείται στα 11 ευρώ και στην Ισπανία 12,5 ευρώ. Από τιμοκαταλόγους προκύπτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και από τις τιμές λιανικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου