Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ - σημείο μηδέν / Πως δρουν οι Τούρκοι πράκτορες (παρασκήνια)

Μια φορά κι έναν καιρό, η κυβέρνηση μιας χώρας έδωσε ένα καρότο σε ταλαίπωρους από την κρίση μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που το ονόμασε ΕΣΠΑ. Αυτοί το κυνήγησαν μη έχοντας άλλη επιλογή. Στα μισά του δρόμου εκείνοι που αποφασίζουν το έκοψαν στη μέση. Ετσι οι περισσότεροι επιχειρηματίες έμειναν να κοιτούν τους άλλους κι αυτοί που περίμεναν ότι θα πάρουν μια μπουκιά εξακολουθούν να παραμένουν νηστικοί. Και δεν έζησε κανείς καλά, αλλά χειρότερα...Ογκώδεις φάκελοι που χαρακτηρίστηκαν «πλήρεις» στοιβάζονται στα γραφεία τους. Τους τοποθετούν πάνω στις ταμειακές μηχανές, οι οποίες -άδειες πλέον- αποτελούν πρώτης τάξεως χώρο για να ακουμπούν την απίστευτη χαρτούρα που θα τους εξασφάλιζε ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Με απόγνωση κοιτούν τα μπλοκ επιταγών που έμειναν χωρίς σελίδες και τα τιμολόγια που έκοψαν για να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους, επειδή οι κυβερνώντες τούς υποσχέθηκαν αυτό που δικαιούνται αλλά δεν εισέπραξαν: την ενίσχυσή τους μέσω ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότησή τους από κοινοτικά κονδύλια.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στενάζουν, χρωστώντας στις τράπεζες τα δάνεια που πήραν για να εκσυγχρονίσουν τα μαγαζιά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, όπως προέβλεπαν οι όροι των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Αλλοι, για να αποφύγουν τον δανεισμό, ξόδεψαν και τα τελευταία ευρώ των κεφαλαίων που με κόπο είχαν συγκεντρώσει, ελπίζοντας μάταια, όπως αποδείχθηκε, ότι το ΕΣΠΑ θα «τρέξει» σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Οταν κατέθεσαν τους φακέλους τους, το ποσό που προβλεπόταν να δαπανηθεί ήταν 1.050.000.000 ευρώ και στην πορεία -και αφού είχαν πάρει υψηλές βαθμολογίες και είχαν ξεκινήσει τις επενδύσεις- το ποσό αυτό μειώθηκε στο μισό. Ετσι, έμειναν να κοιτούν την πολύ καλή βαθμολογία τους, τους ωραιότατους πλήρεις φακέλους που κατέθεσαν και τα δάνειά τους να τρέχουν. Την πάτησαν δηλαδή όπως ο μαθητής που γράφει 19 στις Πανελλήνιες και ενώ η βάση της σχολής την προηγούμενη χρονιά ήταν 18, ανέβηκε στο 19,5. Μόνο που σ' αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται η μεγάλη ζήτηση, αλλά η έλλειψη κονδυλίων.

Πού είναι η αξιολόγηση

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα και αυτοί που πέρασαν τις... εξετάσεις παραμένουν απλήρωτοι. Κι αυτό διότι δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγησή τους, ο έλεγχος δηλαδή των τιμολογίων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.

«Δεν υπάρχει καν κωδικός για να εκταμιευτούν αυτά τα λεφτά», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. «Ούτε ξέρουμε πότε θα τα πάρουν οι δικαιούχοι». Στην ερώτηση τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Τον σταυρό τους... Δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έλεγχοι, που σημαίνει ότι τη φετινή χρονιά τη χάνουμε. Τους έχουμε πει να μας δανείσουν χρόνο αφού δεν έχουν χρήματα να μας δώσουν».

Χρήματα λοιπόν δεν υπάρχουν. Πώς γίνεται όμως αυτό, αφού η Ε.Ε. μας δίνει ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ; Πολύ απλά, διότι το κράτος δεν έχει να συμπληρώσει τη δική του συμμετοχή. «Το φρενάρουν διότι δεν έχουν να βάλουν το κομμάτι του δικού τους "ρεφενέ" στο πακέτο», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έχει καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση που συζητείται αυτές τις μέρες. «Από τις 31 Ιανουαρίου η χώρα παραμένει χωρίς αναπτυξιακό νόμο, κάτι που είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν στο πρόγραμμα των 100 ημερών. Αν υπολογίσουμε ότι ένας νόμος χρειάζεται συνήθως ένα χρόνο για να έχει επίδραση στην οικονομία, φοβάμαι ότι το χάσαμε το τρένο. Ολες οι κυβερνήσεις του κόσμου χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που οδηγούν στην ανάπτυξη για να βγουν από την κρίση, εκτός από τη δική μας. Είμαστε στην 23η θέση από τους 27 της Ε.Ε. στην απορρόφηση, την ώρα που βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση απ' όλους».

Την απορία του και τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό είχε εκφράσει τον περασμένο Μάιο και ο Αουρέλιο Σεσίλιο, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Δεν κατανοώ πώς είναι δυνατόν μια χώρα που αναμένει χιλιάδες άνεργους να μη χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που έχει για να βελτιώσει την κατάστασή της», είχε πει τότε κάνοντας λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που προκαλούν άμεσο κίνδυνο όχι μόνο για απώλειά τους αλλά και για επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.

«Το ελληνικό Δημόσιο έχει δυσκολία πληρωμών. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΣΠΑ να καλύπτεται από την Ε.Ε., αλλά το 20-30% της εθνικής συμμετοχής δεν μπορούν να το καταβάλουν, παρ' όλο που υποτίθεται ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί», επισημαίνει ο προϊστάμενος Οργάνωσης Πληροφορικής και Ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ που συμμετέχει και στην επιτροπή προέδρων αξιολόγησης των ΠΕΠ. «Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι που είχαν έρθει να ελέγξουν ζήτησαν πράξεις και όχι εξαγγελίες, υπενθυμίζοντάς μας ότι μας δίνουν δωρεάν χρήμα και δεν το παίρνουμε».

«Οι καθυστερημένες, αποσπασματικές και πρόχειρα σχεδιασμένες πολιτικές της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη ασφυκτική οικονομική τους κατάσταση, απειλώντας ουσιαστικά την επιβίωσή τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και ευημερία της χώρας, καθώς η συμβολή τους στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη είναι τεράστια και ουσιαστικά αποτελούν την ελπίδα για την οικονομία της χώρας».

Αυτή η περιγραφή δεν ανήκει σε βουλευτή της τωρινής μείζονος αντιπολίτευσης. Αποτελεί απόσπασμα κοινής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, τον Ιανουάριο του 2009. Μεταξύ αυτών και ο νυν υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Για τους δε "δικαιούχους" που περιμένουν ή αυτούς που έμειναν εκτός το μέλλον είναι δυσοίωνο: "Στις τράπεζες με δυσμενείς όρους, στον «μαύρο» δανεισμό και την κλοπή του κράτους με μη απόδοση των προβλεπόμενων φόρων θα αναγκαστούν να καταφύγουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έμειναν εκτός, λέει ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, Κώστας Μελαχροινός. «Θα έπρεπε να δίνονται τα χρήματα σε όσους εγκρίνεται ο φάκελός τους και όταν αξιολογούνται από τις επιτροπές να τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας εάν δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Αντ' αυτού έχουμε καθυστερήσεις, υπερνομοθέτηση, απίστευτη γραφειοκρατία και αβεβαιότητα».

Δεν πρόκειται να πάρουν φέτος τα χρήματά τους όσοι εντάχθηκαν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα και επένδυσαν πέρσι κεφάλαια για ανάπτυξη της επιχείρησής τους, εκτιμά και ο οικονομολόγος και γ.γ. εταιρείας που χειρίζεται και προετοιμάζει φακέλους ιδιωτών για το ΕΣΠΑ, Νίκος Νικολάου. "Από τις περίπου 48.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν 7.000, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες να μείνουν ξεκρέμαστοι στο έλεος της κρίσης. Αν είχε δοθεί το 1 δισ. που προβλεπόταν, δεν θα υπήρχε πρόβλημα".

Σχόλιο: Έχουμε σχολιάσει πολλές φορές ότι παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία (διαβάστε σχετικά εδώ), η ανάπτυξη είναι μακρυά για τους εξής λόγους: α) την έλλειψη σωστού εργασιακού περιβάλλοντος (απαραίτητο όπως φαίνεται εδώ), β) τις συνεχείς αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης προσώπων και εταιριών, γ) την έλλειψη εργασιακής ειρήνης (αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εργασιακών θεσμών και του κοινωνικού κράτους) και δ) της έλλειψης στήριξης των σοβαρών προτάσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ (και όχι των καιροσκόπων μέσω fast-track που προωθείται αντ' αυτού όπως έχουμε γράψει εδώ).

Το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό για τα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν με το ΕΣΠΑ, που αποτελεί την προμετωπίδα της μικρό- και μεγαλό-μεσαίας ανάπτυξης στην χώρα μας. Και βέβαια αναδεικνύει το ότι ακόμα και Μπαγκλαντές να γίνει η Ελλάδα όσο αφορά τα εργασιακά και τους μισθούς, πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε και αν ξεπουληθούν τα πάντα στους ξένους. Το πρώτο πράγμα που χρειαζόταν είναι αναπτυξιακή πολιτική με κατεύθυνση την μεσαία τάξη, ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις Γιλμάζ για πρόκληση πυρκαγιών από Τούρκους πρακτόρες στην Ελλάδα (κάτι που ακούγαμε χρόνια αλλά κοροϊδεύαμε), είναι ενδιαφέρον να δούμε το πως δρουν αυτοί ενάντια εκείνων που αντιπαλεύονται. Είναι 21 Μαρτίου του 2011 και το στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, μέλος της ειδικής δύναμης της αστυνομίας Αϊχάν Τσαρκίν, συνοδευόμενος από τις δύο θυγατέρες του, επισκέπτεται τον χώρο της εορταστικής εκδήλωσης για το νέο έτος των Κούρδων, το γνωστό «ΝΕΒΡΟΖ».

Η γιορτή είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, διότι συμβολίζει και την εθνική ανάσταση του κουρδικού στοιχείου.

Οι Κούρδοι διοργανωτές παραξενεύονται, αντικρίζοντας τον εκτελεστή Κούρδων ανταρτών και αριστερών. Είναι πασίγνωστος διοργανωτής πολιτικών δολοφονιών στην Τουρκία. Μπροστά στους δημοσιογράφους ο «εκτελεστής» δηλώνει πως δεν αντέχει άλλο τις Ερινύες που τον κυνηγούν ακατάπαυστα για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και πως τίθεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Αργότερα και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, προκύπτουν στοιχεία για τα σημεία όπου έχουν ενταφιαστεί πρόσωπα που εκτελέστηκαν από τις τουρκικές Αρχές (τα περισσότερα στις περιοχές του Αντάμ Παζαρί), καθώς και στοιχεία που αποκαλύπτουν τη δράση μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

«Ο Μεσούτ Γιλμάζ γνωρίζει τα πάντα» καταθέτει ο «εκτελεστής», παραπέμποντας στον πρώην πρωθυπουργό. Ο Μεσούτ Γιλμάζ απαντά πως δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία. Τότε παρεμβαίνει δημόσια ο Μεχμέτ Ελακατμίς, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της τουρκικής Βουλής για το πολιτικό σκάνδαλο «Σουσουρλούκ». Αυτός αποκαλύπτει την ύπαρξη επίσημης έκθεσης, την οποία συνέταξε ο επιθεωρητής της τουρκικής πρωθυπουργίας Κουτλού Σαβάς. Από την έκθεση αυτή λείπουν 7 σελίδες, το περιεχόμενο των οποίων ουδέποτε αποκαλύφθηκε.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, παραδέχεται ενώπιον των δημοσιογράφων πως σε αυτές τις 7 σελίδες υφίστανται στοιχεία για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε δύο μέτωπα. Το ένα αφορά στην απόπειρα εκδήλωσης πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν. Το άλλο αφορά στην πρόκληση πυρκαγιών στην Ελλάδα από Τούρκους πράκτορες, που συνήθως είναι μέλη του τουρκικού υποκόσμου και υποχείρια τότε της πολιτικής εξουσίας, ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία" / "Βλέπω στην Ελλάδα ότι έζησα στην Αργεντινή" λέει Αργεντίνος συγγραφέας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: