Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αντίθετη η ΝΔ στο κόψιμο των επικουρικών / Αισχροκέρδια από 41 πολυεθνικές και το κράτος τον ύπνο του δικαίου

Είδηση: Με μία σκληρή δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη, η ΝΔ απορρίπτει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και καταφέρεται εναντίον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία για «καταλήστευση των επικουρικών ταμείων».

Ο κ. Κουτρουμάνης συζήτησε το θέμα των επικουρικών συντάξεων με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στη συνάντηση που είχαν προ ημερών, ενώ το θέμα είναι ένα από τα «αγκάθια» εν όψει του αυριανού υπουργικού συμβούλιου.

Ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, κ. Νίκος Νικολόπουλος, κατηγορεί τον κ. Κουτρουμάνη ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά, αναγγέλλει από τηλεοράσεως μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο και εξαγγέλλει συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων χωρίς μελέτη, τεκμηρίωση και σχέδιο, με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών, αποκρύπτοντας την καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Νικολόπουλος υπενθυμίζει ότι τα αποθεματικά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του και προσθέτει ότι «η χρησιμοποίησή τους για χρηματοδότηση της κύριας σύνταξης, συνιστά κρυφό έλλειμμα της κυβέρνησης, για το οποίο οι υπεύθυνοι πρέπει απολογηθούν, δίνοντας στοιχεία και εξηγήσεις».

Ακολούθως, ο κ. Νικολόπουλος θέτει τα εξής ερωτήματα:

- Γιατί η πολιτική των περικοπών και της συνένωσης αποφασίζεται τώρα και μάλιστα στο γόνατο από τον κ. Κουτρουμάνη, ενώ δεν αποτελεί δέσμευση της χώρας μας με βάση το Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο, αλλά ούτε αποτελεί πρόβλεψη του προϋπολογισμού που μόλις ψηφίσαμε;

- Γιατί ο κ. Κουτρουμάνης φέρνει άρον-άρον νέα βάρη, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου;

- Πόσο είναι, τελικά, το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης από την κτήση ή την πρόσφατη αγορά ομολόγων και τη χρηματοδότηση της κύριας ασφάλισης;

- Η χωρίς σχέδιο ενοποίηση επικουρικών ταμείων και η τρίτη κατά σειρά περικοπή των επικουρικών δυντάξεων είναι ικανή να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ή θα είναι μια ακόμα θυσία χωρίς αποτέλεσμα;

Καταλήγει δε, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και ότι η διαχείριση του «κουμπαρά» της επικουρικής ασφάλισης, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, «απαιτεί διαφάνεια, ορθολογισμό και κυρίως σεβασμό».

Σχόλιο: Η ΝΔ δε λέει κάτι παραπάνω από τ' αυτονόητα και απ' όσα λέει η αριστερά εδώ και καιρό: δεν είναι δυνατόν να βάζει το κράτος χέρι εκεί που δεν έχει συνεισφέρει.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι απλά - το κράτος εξέθεσε τα ασφαλιστικά ταμεία και έμμεσα και άμεσα (διαβάστε εδώ για το πως έβαλε "χέρι" και στα διαθέσιμά τους), έχοντας σχεδιάσει επακριβώς το πως θα γίνει η οικονομική αφαίμαξή τους (σχετικό άρθρο εδώ), έτσι ώστε να μεταθέσει το πρόβλημα και την κάλυψη των υποχρεώσεων του από ταμεία του, στους ίδιους τους ασφαλιστικούς φορείς.

Όλα αυτά άνευ σοβαρών αναλογιστικών μελετών και βάση μόνο των απαιτήσεων της τρόικας που εδώ και καιρό, απαιτούν το ψαλίδισμα παροχών που είναι ξένες στις συνήθειες και τ' ασφαλιστικά συστήματα των χωρών από τις οποίες τα μέλη προέρχονται. Και αν συνείσφερε το κράτος δε θα μιλάγαμε, ούτε επίσης αν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα μειώνονταν ανάλογα. Αντίθετα αυτές είτε αυξάνονται (στο ΕΤΑΑ εως και 40%!!!), είτε παραμένουν σταθερές με αυτές των εργοδοτών να μειώνονται (επιβαρύνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς). Για το πρώτο δε ούτε λόγος - και η ΝΔ αναγνωρίζει ότι το κράτος ήταν θεατής όταν ο κουμπαράς των επικουρικών "μαζεύονταν".

Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να μη γίνει μείωση; Ίσως. Αν η ΝΔ καταψηφίσει ομαδικά το νομοσχέδιο, αμφιβάλουμε αν ολόκληρα τα υπόλοιπα του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν σε ψήφιση νέων, επαχθών και "οριζόντιων" μέτρων. Η κουλτούρα των "αναμενόμενων" μέτρων που καλλιεργείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν είναι πλέον αποδεκτή ακόμα και από τους πιο "ενοχικούς" Έλληνες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν κολλήσει τουλάχιστον ένα χρόνο οι έλεγχοι σε 41 πολυεθνικές εταιρίες για τις υψηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντά τους στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γιώργος Στεργίου αναφορικά με την πορεία των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) 41 ξένων κι ελληνικών πολυεθνικών εταιριών.

Κι ενώ πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα έως και 84% τα ίδια προϊόντα σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε. οι έλεγχοι έχουν χαθεί ανάμεσα στα δύο συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών. Κι αυτό επειδή υπάρχουν δύο νόμοι για τη διαδικασία ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών. Ο ένας ορίζει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές και ο δεύτερος του υπουργείου Οικονομικών για την αποφυγή φορολόγησης κερδών.
Σύμφωνα με τους κ. Κομνηνό και Στεργίου η γενική γραμματεία Εμπορίου και η ΥΠΕΑ ζήτησαν πριν από περίπου ένα χρόνο τους φακέλους τεκμηρίωσης για τις τιμές και τις ενδοομιλικές συναλλαγές από 41 επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η εκπαίδευση των υπαλλήλων της αρμόδιας διεύθυνσης Κοστολόγησης, ενώ προκηρύχθηκε και διαγωνισμός για την παροχή τεχνικής βοήθειας από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρίες. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος αλλά στο μεταξύ οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώθηκαν και τα πορίσματα εστάλησαν αφενός στον Εισαγγελέα (όπως ορίζει ο νόμος) και αφετέρου στο υπουργείο Οικονομικών για τη διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Και έτσι κάτι που θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα και θα βοηθούσε στην μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά και τον πολύπαθο οικογενειακό προϋπολογισμό αφήνεται στην τύχη του. Κι ύστερα κάποιοι προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του - κάτι που επιβάλλεται αλλά στις ώρες που περνάμε θέλει επιχειρήματα...

Και κάτι τελευταίο... Συνέντευξη έδωσε ο Στρος-Καν για πολλά και διάφορα. Οσον αφορά την ελληνική κρίση, είπε ότι κατά τους Ευρωπαίους "οι Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τις αμαρτίες τους. Ο Ευρωπαίοι έσπευσαν να τους δανείσουν με μεγάλο επιτόκιο. Γιατί; Γιατί οι Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τις αμαρτίες τους". Όταν υποστήριζε αυτές τις αποφάσεις όμως, τις οποίες τώρα θεωρεί άδικες, δεν μιλούσε να μας υποστηρίξει. Όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει...

Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: