Είδηση: H Ελλάδα παραβίασε τις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκφράζοντας αντιρρήσεις που "εμπόδισαν" την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η ετυμηγορία του ΔΔΧ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Χισάσι Οβάντα.
"Το Δικαστήριο δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει από την Ελλάδα να απέχει απ' οποιαδήποτε έκφραση αντίρρησης στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο μέλλον", αποφάνθηκε ο Ιάπωνας δικαστής.
Με τον τρόπο αυτό, η Χάγη δικαίωσε το ένα σκέλος της προσφυγής των Σκοπίων, απέρριψε όμως τη δεύτερη και σημαντικότερη αξίωση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Επί της ουσίας, οι 15 δικαστές που απαρτίζουν το ΔΔΧ αποφάνθηκαν ότι τον Απρίλιο του 2008, εκφράζοντας αντιρρήσεις στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Η επίδικη παράγραφος αναφέρει ότι "το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους(FYROM) ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος. Η Ελλάδα, εν τούτοις , διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις, προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, η FYROM πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".
"Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 υποχρεώνει την Ελλάδα να μην φέρει αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς" παρατήρησε ο κ. Οβάντα. Ερμηνεύοντας το άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν το 1995 οι Κάρολος Παπούλιας και Στέβο Τσερβένκοφσκι, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης σημείωσε ότι "τίποτα δεν περιορίζει την υποχρεώση της Ελλάδας να μην φέρει αντιρρήσεις" και επικαλούμενος το αποδεικτικό υλικό που υπέβαλλαν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και των Σκοπίων επισήμανε ότι "η Ελλάδα έκανε σαφές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας ήταν το βασικό κριτήριο για να συναινέσει". Σύμφωνα με το σκπετικό που υιοθέτησε το ΔΔΧ, η ελληνική πλευρά δεν εξέφρασε αντιρρήσεις αλλά παρατηρήσεις. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο κ. Οβάντα, η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν συλλογική απόφαση των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ελήφθη με ομοφωνία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, "η Ελλάδα δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ελλάδα έπρεπε να αποδείξει ότι οι αντιρρήσεις της ήταν εύλογες και ότι εξέφρασε αντιρρήσεις στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση σε προηγούμενη συμπεριφορά των Σκοπίων.
Σχόλιο: Ηθικού περιεχομένου και ως εκ τούτου αδιάφορη σε πρακτική διάσταση, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ναι η Ελλάδα παραβίασε την "ενδιάμεση συμφωνία", αλλά το ίδιο έχουν κάνει και οι Σκοπιανοί άπειρες φορές - άσχετα αν λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων μας τα τελευταία 15 χρόνια οι κινήσεις αυτές μένουν "ατιμώρητες" στα πλαίσια της "παθητικής" εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε (διαβάστε σχετική ανάλυση εδώ).
Οι Σκοπιανοί μπορεί να πανηγυρίζουν (και η κίνησή τους είναι στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζουν εδώ και καιρό - λεπτομέρειες εδώ), αλλά το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να γίνουν συμπαθείς στους κύκλους που τους υποστηρίζουν ήδη και οι οποίοι έχουν ιστορική άγνοια και τους οποίους δεν επρόκειτο να τους κερδίσουμε έτσι κι αλλιώς.
Στην πράξη πάντως έχασαν. Ο λόγος; Το πραγματικό ζητούμενο ήταν να μας εμποδίσουν να τους "εμποδίζουμε" στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους δεν είναι μέλη. Δεν το κατάφεραν αφού το αίτημα τους έπεσε στο κενό. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμμένουμε στις θέσεις μας και να τους βάζουμε εμπόδια μέχρι να λυθεί το ζήτημα. Έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας. Τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορία έχουμε, έχουμε περάσει και χειρότερες μέρες...Αρκεί να σταθούμε σταθεροί και να μην βρουν κάποιοι ευκαιρία να ξεπουλήσουν και αυτό ανάμεσα στα τόσα άλλα που έχουν βγάλει στο σφυρί, γι' αμφιβόλου αξίας ανταλλάγματα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημάδια της Ελλάδας του σήμερα: δημόσια νοσοκομεία αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ! Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου. Εφαρμόζοντας το μέτρο της "κλειστής ενοποιημένης νοσηλείας" οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες Βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή. Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική. Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.
Με καθυστέρηση μερικών ημερών, στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο με εγκύκλιό του τόνισε ότι στο εξής δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό του τιμοκαταλόγου του υπ. Υγείας και αυτού που καταβάλλεται ως επίδομα τοκετού.
Οι δύο γυναικείες οργανώσεις επανέρχονται στο θέμα, επισημαίνοντας: «Η γέννα δεν είναι εμπόρευμα, όπως την αντιμετωπίζουν οι άθλιοι μνημονιακοί κυβερνήτες μας, σπεύδοντας να θέσουν εκατομμύρια ανασφάλιστες γυναίκες αυτής της χώρας, αντιμέτωπες με το πιο απάνθρωπο δίλημμα: Αν πληρώσω γεννάω, αν δεν πληρώσω δεν γεννάω»!
Αναφέρουν επίσης: "Η φτώχεια καλπάζει και αυτοί οι άθλιοι, μας προκαλούν. Αυτό, έχει για συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι γεννήσεις σε αυτή τη χώρα(-15%), παρά το γεγονός ότι η ανέχεια έστρεψε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% τις Ελληνίδες να ξεγεννούν στα δημόσια μαιευτήρια. Οι κυβερνήτες μας όχι μόνο τριπλασιάζουν το κοστολόγιο του τοκετού στο δημόσιο και καλλιεργούν την ασάφεια γύρω από το τι θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένες, αλλά και αποφασίζουν και διατάσσουν ότι μερικά εκατομμύρια ανασφάλιστες, θα πρέπει να πληρώνουν από την "άδεια τσέπη" τους αν θέλουν να γεννήσουν! Φοβούμαστε και αναρωτιώμαστε ότι έτσι που πάνε τα (νεοφιλελεύθερα) πράγματα, πόσοι άραγε θα είναι οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες αύριο, μεθαύριο ή έστω σε μερικά χρόνια; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όσες και όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας καταδικάζονται να μείνουν ανασφάλιστοι από τις μνημονιακές «(αντί)μεταρρυθμίσεις», τότε η απάντηση δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: οι σημερινές, αυριανές και μεθαυριανές γυναίκες σε ηλικία να τεκνοποιήσουν θα είναι στη πλειοψηφία τους ανασφάλιστες. Και άρα, θα είναι ακριβώς αυτές, που θα πρέπει να πληρώνουν αν θέλουν να γεννήσουν"...
Και καταλήγουν: Ζητάμε, τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται, να πηγαίνουν αμέσως, όχι πιά στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών/τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στη παιδεία, στο πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη". Από εμάς θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Λοβέρδο για το έκτρωμα που δημιούργησε. Και εις ανώτερα...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου