Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Nέες πιέσεις για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα / Βία στα γήπεδα - δηλώσεις Γερουλάνου

Είδηση: «Να καταργήσετε τις κλαδικές συμβάσεις αν δεν μπορείτε να μειώσετε σε μεγαλύτερη κλίμακα τους μισθούς». Με αυτή τη φράση, οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη, στον υφυπουργό Ι. Κουτσούκο και στη γ.γ. του υπουργείου Α. Στρατινάκη θέμα επαναρρύθμισης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άμεσης αποκέντρωσής τους, σε επιχειρησιακό και ατομικό επίπεδο. Έτσι ώστε να μειωθούν οι αποδοχές όσο το δυνατόν περισσότερων απασχολουμένων στα επίπεδα των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ. Μπροστά στον κίνδυνο πλήρους αποδόμησης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, η ηγεσία του υπουργείου αντιπρότεινε την αλλαγή του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων (που, επίσης, παραμένει στο στόχαστρο της τρόικας).
Η συμβιβαστική φόρμουλα -που κατ' αρχήν συμφωνήθηκε χθες και μένει να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε, στη συνέχεια, να δοθεί στην τρόικα- προβλέπει τις παρακάτω αλλαγές για τη «διευκόλυνση» των μειώσεων των μισθών:
1. Την κατάργηση του προληπτικού κοινωνικού ελέγχου του ΣΚΕΕ του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η τρόικα έκρινε ως «ιδιαίτερα φτωχά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα», δηλ. το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί μόνο 10 τέτοιου τύπου συμβάσεις. Παράλληλα δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη διεύρυνση της χρήσης των «ευέλικτων» συμβάσεων (που επίσης προβλέπουν μειωμένους μισθούς) ούτε και από την εκτεταμένη υπογραφή ατομικών συμβάσεων (τις οποίες, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, προτιμούν οι επιχειρήσεις ως μέσο για τη μείωση των αποδοχών χωρίς μάλιστα την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας όπως επιβάλλει η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης).
Η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε, αντί του κοινωνικού ελέγχου, να δοθεί η δυνατότητα μεσολάβησης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
2. Την έκδοση δικαστικών αποφάσεων - εξπρές (εντός 30 - 60 ημερών, αντί των 6 - 8 μηνών σήμερα) για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων μετά την υποβολή των αιτήσεων (οι οποίες καταχωρούνται πλέον σε χωριστό - ειδικό πινάκιο, μετά την παρέμβαση που είχε κάνει επί υπουργίας της η Λ. Κατσέλη).
3. Τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας όλων των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που υπογράφουν κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και ζητούν από το υπουργείο την επέκταση των συμφωνιών τους για τους μισθούς και στα μη μέλη. Αν για παράδειγμα τα ενεργά μέλη μιας Ομοσπονδίας εργαζομένων σε έναν κλάδο ή η Ενωση των εργοδοτών δεν αντιπροσωπεύουν το 51% του συνόλου των απασχολουμένων και δραστηριοποιούμενων επιχειρηματικά σε αυτόν, δεν θα μπορούν να ζητούν την υποχρεωτική εφαρμογή των συμφωνημένων μισθών στα μη μέλη.
4. Τη μη καταβολή αναδρομικών αυξήσεων στα μη μέλη των οργανώσεων στις περιπτώσεις των επεκτάσεων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (αν για παράδειγμα αποφασιστεί η επέκταση μιας σύμβασης στις 30/9 να ισχύει από αυτή την ημερομηνία και όχι από την ημερομηνία κατά την οποία οι οργανώσεις υπέβαλαν αίτηση για την κήρυξη της σύμβασης ως γενικά υποχρεωτικής σε ολόκληρο τον κλάδο).
Το ευρωπαϊκό «τσεκ - απ» που θα γίνει στο Ασφαλιστικό με βάση τις επικαιροποιημένες μελέτες από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου και η πορεία των εσόδων και των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης (σε άμεση συνάρτηση με την ύφεση και το ύψος της ανεργίας) θα καθορίσουν αν θα ληφθούν και νέα μέτρα, πέρα από τις δρομολογημένες περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, βαρέα - ανθυγιεινά, στις αναπηρικές συντάξεις και στις παροχές υγείας. Αυτό αποσαφήνισαν χθες, οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη αποκλείοντας, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική επιχορήγηση στα ταμεία.
Ετσι, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ θα μοιραστούν το 1,1 δισ. ευρώ που ήδη έχει συμφωνηθεί να δοθεί ως «έξτρα» επιχορήγηση, ενώ μέρος του ελλείμματος του ΙΚΑ θα «καλυφθεί» φέτος από τις εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων. Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, παρά τα ελλείμματα στα επιμέρους ταμεία, η κοινωνική ασφάλιση το 2011 θα έχει πλεόνασμα 2,95 δισ. ευρώ χάρις στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε παρουσία της γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα:
«Κλείδωσαν» οι περικοπές που θα γίνουν από 1/1/2012 έως τα τέλη του 2014 στις συμπληρωματικές παροχές (επικουρικές και εφάπαξ). Για την εφαρμογή της νέας μικρότερης λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών ο Γ. Κουτρουμάνης πρότεινε να γίνουν εντάξεις νέων ειδικοτήτων στη λίστα με μια καθυστέρηση 2 - 3 μηνών (η τρόικα ζήτησε λύση - πακέτο).
Ζητήθηκαν στοιχεία για τις εξοικονομήσεις δαπανών που θα γίνουν με την εφαρμογή ενιαίων παροχών υγείας. Παραμένει, ωστόσο, η διάσταση απόψεων για τον αριθμό και τις αμοιβές των 21.000 γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ (αντί των 32.000 που εξυπηρετούν σήμερα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους). Μπροστά στον κίνδυνο πλήρους αποδόμησης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, η ηγεσία του υπουργείου αντιπρότεινε την αλλαγή του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων.
Η συμβιβαστική φόρμουλα προβλέπει τις παρακάτω αλλαγές για τη «διευκόλυνση» των μειώσεων των μισθών: Την κατάργηση του προληπτικού κοινωνικού ελέγχου του ΣΚΕΕ του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σχόλιο: Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που δε λέει ποτέ όχι, πως να μη ζητούν οι "κύριοι" της τρόικας συνεχώς καινούργια (και επώδυνα) μέτρα; Ανεξάρτητα πάντως με αυτό, είναι απογοητευτικές οι απαιτήσεις τους, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο (δείτε σχετικό ρεπορτάζ εδώ) και δεδομένης της στήριξης του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων (σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον όπως φαίνεται εδώ) απ' όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Τα ερωτήματα πάντως που δημιουργούνται είναι πολλά...Το Μεσοπρόθεσμο αλήθεια δεν ήταν αυτό που "θα βοηθούσε την χώρα να επιβιώσει" και γι' αυτό ψηφίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων των κυβερνητικών βουλευτών; Η μετέπειτα συμφωνία του Ιουλίου "δεν θα έλυνε μια και καλή το πρόβλημα της χώρας"; Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο χρέος; Γιατί πρέπει να δεχτεί πλήγμα πάλι το ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο γίνονται αλλαγές μια φορά την εβδομάδα; Ο ΟΜΕΔ και ο επιθεωρητής εργασίας που είναι θεσμοί υποστελεχωμένοι και με όλο και περισσότερο περιοριζόμενες αρμοδιότητες, πόσο χειρότερα μπορούν να λειτουργήσουν;

Δυστυχώς βλέπουμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση να έχει πάρει ένα δρόμο σύγκρουσης με το λαό. Η σχετικά πρόσφατη έκρηξη οργής (που έχει εκφραστεί και ενάντια στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού όπως θα έχουμε αναφέρει και εδώ), δεν έχει να κάνει ούτε με "συντεχνίες" ούτε "συμφέροντα". Έχει να κάνει με τον απλό πολίτη που βλέπει να συνθλίβεται, πέρα από λαϊκισμούς και τεχνητά (ή μη) αδιέξοδα. Και αυτό πρέπει ν' αλλάξει μιας και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (όπως φαίνεται εδώ) δείχνει πραγματική αδιαφορία για την ανάπτυξη της χώρας και για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της. Μόνο τα σχέδια τα οποία είναι ύπο πρόταση (όπως το "Helios"), δείχνουν για το ποιο θα είναι το μέλλον.

Και κάτι τελευταίο... Αντιγράφουμε από την αθλητική εφημερίδα "Φως των Σπορ" τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, για το νέο νομοσχέδιο για "τη βία στα γήπεδα". Διαβάστε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: "Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι δίνουμε εργαλεία στην πολιτεία μέσα σε πλαίσιο το οποίο έχουμε επιλέξει να κινείται η πολιτεία, για να βοηθήσουμε στον αγώνα που κάνει για την αλλαγή στα θέματα του αθλητισμού γενικότερα αλλά και του ποδοσφαίρου ειδικότερα - Τι εννοώ με αυτό; Οι διάφορες μορφές διαφθοράς έχουν αλλάξει, στην πορεία, δεν είναι το ίδιο το θέμα της βίας στα γήπεδα όπως ήταν παλιά, δεν είναι το ίδιο το θέμα της διαφθοράς όπως ήταν παλιά είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που εμπλέκονται. Δεν είναι ίδια τα θέματα που αφορούν το ντόπιγκ. Έχουν αλλάξει όλες οι μορφές, αν θέλετε, παρανομίας και έχει γίνει πάρα πολύ πιο δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: