Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αδυναμία πληρωμών σε χιλιάδες νοικοκυριά / Καταγγελία για ομάδα ΔΕΛΤΑ από ΗΠΑ / Πεταλωτής: "Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών νομιμοποιεί τα μέτρα"

Είδηση: Σε περίπου δέκα χιλιάδες υπολογίζονται τα νοικοκυριά που θα βρίσκονται κάθε χρόνο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα ζητούν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ήδη πολύ έντονο και αυτό καταδεικνύεται από την αυξημένη προσέλευση που υπάρχει σε όλες τις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιούνται με αυτό το θέμα ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή και δικηγόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 12 ημερίδες και έχει απαντήσει σε πλήθος εξειδικευμένων ερωτημάτων ενώ οι ενώσεις καταναλωτών επεξεργάζονται την κατάρτιση δύο - τριών σχεδίων αγωγών που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων καθώς η πολυπλοκότητα της κάθε μίας περίπτωσης είναι αιτία κωλυσιεργιών επί της διαδικασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ενώσεων καταναλωτών και από τα στοιχεία των δικηγόρων, δεν έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα οι αγωγές που δικαιολογούνται από το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους δανειολήπτες και αυτό αποδίδεται στο ότι ακόμη δεν έχουν αγχωθεί οι πολίτες καθώς ισχύει η πρόβλεψη από την κυβέρνηση για το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Σχόλιο: Το πάγωμα των πλειστηριασμών απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο - τα μειωμένα εισοδήματα μετά τα μέτρα που πάρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, η αύξηση τιμών σε βασικά είδη και τους λογαριασμούς που μείωσαν ακόμα περισσότερο τα "διαθέσιμα" των ελληνικών νοικοκυριών και η επιπλέον φορολογία θα οδηγήσουν φυσιολογικά σε "στάση πληρωμών" σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Θα περίμενε κανείς ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα ήταν η προστασία του εισοδήματος, η ενίσχυση της απασχόλησης και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας ύπο αξιοπρεπείς συνθήκες: Τίποτε όμως απ' όλα αυτά δε γίνεται. Τα καινούργια μέτρα αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα και κάνουν την καθημερινότητα ακριβότερη και πιο δύσκολη. Για μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις που ο κοινωνικός ιστός είναι "χαλαρότερος") δεν τίθεται πλέον θέμα "θυσίας" της σαββατιάτικης εξόδου. Τα πράγματα έχουν περάσει πλέον σε βασικά ζητήματα όπως εκπαίδευσης, σωστής διατροφής και ικανότητας πληρωμών στεγαστικών δανείων ή ενοικίων. Και τα πράγματα δε θα γίνουν καλύτερα όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση...Μάλλον βγαίνουν αληθινές οι προβλέψεις ότι γινόμαστε "νεόφτωχοι" ως λαός...

Είδηση 2η: Μήνυση έχει υποβληθεί από Αμερικανίδα διαδηλώτρια εις βάρος της ομάδας Δέλτα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατάχρηση εξουσίας. Η Αμερικανίδα καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης εναντίον του ΔΝΤ, στις 15 Νοεµβρίου. Η υπόθεση του ξυλοδαρµού φαίνεται να παίρνει διαστάσεις καθώς έχει συνταχθεί διεθνής καταγγελία από συνολικά 150 καθηγητές, δηµοσιογράφους, νοµικούς, πανεπιστηµιακούς και φοιτητές, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη. Ανάµεσά τους βρίσκονται και άκρως γνωστοί ακαδηµαϊκοί και συγγραφείς όπως ο Νόαµ Τσόµσκι και η Τζούντιθ Μπάτλερ.

Στο κείµενο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:

"Απαιτούµε την πλήρη αποκάλυψη όλων των στοιχείων ταυτότητας του συγκεκριµένου σκέλους της οµάδας ∆έλτα, που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την υπέρµετρη επίθεση το βράδυ της 15ης Νοεµβρίου". Υπενθυμίζεται πως η Αµερικανίδα διαδηλώτρια είχε βρεθεί αιµόφυρτη στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Πατησίων και είχε μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκοµείο. Τότε η υπόθεση δεν είχε λάβει διαστάσεις, αν και υπήρξαν καταγγελίες. Ο ξυλοδαρµός φαίνεται να συνέβη καθώς η διαδήλωση έβαινε προς το τέλος της στο Πολυτεχνείο. Οµάδα αστυνοµικών της οµάδας ∆έλτα που επέβαιναν σε µοτοσυκλέτες έκαναν έφοδο στην ουρά της πορείας στην Πατησίων, πετώντας χειροβοµβίδες κρότου - λάµψης, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες.

Σχόλιο: Επειδή η ελληνική αστυνομία έχει κουκουλώσει επιτυχώς δεκάδες τέτοιες υποθέσεις (για άλλο πρόσφατο παράδειγμα δείτε εδώ), δε σημαίνει ότι θα συμβαίνει πάντα και έτσι το Υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη" (ένας τίτλος που θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ασφαλέστεροι ήδη) έχει έναν ακόμα πονοκέφαλο ν' αντιμετωπίσει. Γιατί μπορεί όταν οι Έλληνες διαδηλωτές "τις τρώνε" να μη σπεύδει να τους υποστηρίξει κανείς, αλλά όταν αυτό συμβαίνει σε αλλοδαπούς επεμβαίνουν οι πρεσβείες τους και οι "δικοί" τους και τα πράγματα παίρνουν άλλο δρόμο. Ας έδειχνε τουλάχιστον τον ίδιο ζήλο η αστυνομία όταν τ' ακροδεξιά στοιχεία κάνουν πορείες και επιθέσεις και τι στον κόσμο...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... «Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία με την τρόικα. Αυτά για όσους νόμιζαν ότι στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν για "τοπικούς άρχοντες" και ήταν χαρούμενοι για την εκλογή Μπουτάρη, Καμίνη και Σγουρού...

Πηγή ειδήσεων: "Καθημερινή", "NEWS 24"

Δεν υπάρχουν σχόλια: