Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Άλλα ३० δις στις τράπεζες - νοικοκυριά στο "κόκκινο" / Διερεύνηση για την σύμβαση της Αττικής Οδού / Παράνομη η δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων

Είδηση:Στα 30 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες για την έκδοση ομολόγων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Αυτό προβλέπεται στο τρίτο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ενώ ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος. Σαχινίδης εξέδωσε αποφάσεις για την κατανομή εγγυήσεων σε τέσσερις τράπεζες. Από τις εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, τα 4,28 δισ. ευρώ στη Eurobank, τα 3,6 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και τα 3,04 δισ. ευρώ στην Αγροτική.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νοικοκυριά ασφυκτιούν από τα χρέη σε στεγαστικά και πιστωτικές κάρτες, με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πιστωτικές βρίσκονται στο «κόκκινο» και αντιστοιχούν μαζί με τα καταναλωτικά δάνεια στο 18,4% του συνόλου, που έχουν διαθέσει οι τράπεζες: Δύο στους δέκα Έλληνες έχουν σταματήσει να πληρώνουν την πιστωτική τους κάρτα ή το καταναλωτικό τους δάνειο, ενώ τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και στα στεγαστικά, αφού τα «κόκκινα» δάνεια στα τελευταία αγγίζουν τα 7,9 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ.

Σχόλιο: Η χρηματοδότηση των τραπεζών συνεχίζεται (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για την προηγούμενη φορά - μόλις τον Δεκέμβριο), αλλά ο οικονομικός στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται: Δάνεια δε δίνονται, το χρήμα δεν κυκλοφορεί, ενώ συνεχίζει να συμβαίνει το "αμίμητο" δηλ. να χρησιμοποιούν οι τράπεζες τα χρήματα του Δημοσίου για να το δανείζουν με τη σειρά τους, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο τρίμηνο και το εξάμηνο, αντί να πρωτοστατούν στην "εθνική προσπάθεια" ρίχνοντας οι ίδιες τα επιτόκια (διαβάστε εδώ σχετικά)! Έχει έρθει, νομίζουμε, η ώρα να μάθουμε και εμείς οι απλοί πολίτες που διοχετεύονται τα χρήματα των εγγυήσεων του Δημοσίου: Ποιές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται, πόσα στεγαστικά εγκρίνονται, πόσες "καινοτόμες ιδέες" πήραν χρήματα για να μετουσιωθούν σε πράξη, μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει (διαβάστε εδώ σχετικά). Μην ξεχνάμε πως από τον Οκτώβρη είχε προαναγγελθεί η δημιουργία ταμείων επιχειρηματικότητας στα οποία οι τράπεζες θα είχαν κύριο ρόλο, αλλά και αυτό όπως και πολλά άλλα έμειναν στην θεωρία...Λίγη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πίεση δε βλάπτει από πλευράς κυβέρνησης σε εποχές που αν μη τι άλλο, είναι δύσκολες για τον μέσο Έλληνα όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Είδηση 2η: Περαιτέρω εισαγγελική έρευνα για τη σύμβαση με την Αττική Οδό, όσον αφορά στο τίμημα και στους όρους για την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας, κ. Χαλιάδος, κρίνοντας διαφορετικά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, που είχε προτείνει να μπει η υπόθεση στο αρχείο, θεωρεί ότι δεν έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα της έρευνας.

Τα ερωτήματα είχε θέσει τον Ιούνιο του 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, που είχε παραγγείλει την έρευνα. Μεταξύ αυτών, ήταν τι προβλέπει η σύμβαση για το χρόνο εκμετάλλευσης του έργου από την κατασκευάστρια εταιρεία, πώς είχε υπολογιστεί ο χρόνος, αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης κι αν -εν τέλει- η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη καλύψει το συμφωνηθέν ποσό, βάσει τα διερχόμενα από τα διόδια αυτοκίνητα, οπότε και θα έπρεπε η Αττική Οδός να έχει παραδοθεί στο Δημόσιο.

Σχόλιο: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του εισαγγελέα εφετών δεδομένης της διάθεσης της κυβέρνησης για παράταση της σύμβασης παραχώρησης για την Αττική Οδό όσο και για δημιουργία καινούργιας για την Εγνατία. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως μια μικρή νίκη του "κινήματος των διοδίων", το οποίο πρώτο γνωστοποίησε τα "σκάνδαλα" των συμβάσεων αυτών στο ευρύ κοινό (λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων εδώ). Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα (επιτρεπούσης της επικαιρότητας) όταν θα συζητήσουμε το θέμα των δρόμων και των ΣΔΙΤ...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αντισυνταγματική κρίνει τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο φορολογικών καταλόγων η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔ). Όπως σημειώνει στη σχετική απόφαση, η δημοσιοποίηση εισοδημάτων δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα έφερνε η δημοσιοποίηση των εισοδημάτων προτρέπει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει εντατικότερους ελέγχους. Στο μόνο πράγμα το οποίο συναινεί είναι να μπορούν οι φορολογούμενοι που θα έχουν πρόσβαση στο taxisnet θα μπορούν πληκτρολογώντας το ΑΦΜ ενός φορολογούμενου να βλέπουν ορισμένα στοιχεία όπως εάν έχει ενεργή επιχείρηση, εάν είναι σωστό το ΑΦΜ κλπ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα περιλαμβάνονται εισοδηματικές πληροφορίες. Αυτή η απόφαση βέβαια δε θα πρέπει να δημιουργεί έκπληξη σε κανένα που γνωρίζει στοιχειωδώς το Σύνταγμά μας και είχε επισυμανθεί τόσο εδώ όσο και στον ημερήσιο τύπο, όταν η κυβέρνηση "πανηγύριζε" που η Κομισιόν έβλεπε το όλο θέμα θετικά (δείτε αναλυτικά εδώ). Ευτυχώς η ΑΠΔ λειτούργησε με σωστά αντανακλαστικά και έβαλε το φραγμό που χρειαζόταν. Αναμένουμε όμως την αντίδραση της κυβέρνησης, που πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει δείξει να μη δίνει σημασία στο Σύνταγμα...

Πηγές: "Alpha", "Ελευθεροτυπία" / Διαβάστε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το τι σημαίνει πραγματικά η "επαναγορά του χρέους" που συζητείται αυτή την περίοδο και τις πιθανότητες που έχει να πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: