Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας (επικουρικές, ωράρια εργασίας και αμοιβές) / Οικονομική κρίση στον ελληνικό κινηματογράφο

Είδηση: Μετά την εμπειρία της Δράμας, όπου η τρόικα επισκέφτηκε τη Νεογάλ προκειμένου να δει «τι δεν πήγε καλά» (εγκατάλειψη της αρχικής συμφωνίας για την επιχειρησιακή σύμβαση), για τους επιτηρητές και τους εργοδότες, και -τελικά- δεν μειώθηκαν κατά 9% οι μισθοί, οι τεχνοκράτες της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα και ζητούν:

1. Αρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να «σπάει» μια 8μηνη ή και μεγαλύτερη σύμβαση εργασίας στον τουρισμό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη της (όπως σήμερα υποχρεούται με βάση τον Αστικό Κώδικα).

Αυτό ισχύει ήδη στην Ισπανία και η τρόικα το υποδεικνύει στην κυβέρνηση ως μια «καλή πρακτική για τη συγκράτηση του εργατικού κόστους».

Το μέτρο τίθεται εναλλακτικά και για το «σπάσιμο» των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τώρα ότι είναι μη εφαρμοστέα η πρόβλεψη στο αναθεωρημένο Μνημόνιο περί «της ευελιξίας και της μείωσης του εργατικού κόστους στις τράπεζες» (άρθρο 17 σελ.12), γνωρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των Κανονισμών Εργασίας στις Τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha, (πρώην) Εργασίας και Κρήτης κ.ά.

Με το νέο τρικ της απόλυσης και όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με αποζημίωση που αναλογεί για τους μήνες ή τα έτη εργασίας η τρόικα πιστεύει ότι διευκολύνονται οι απολύσεις στις τράπεζες.

2 Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες:

Αυτό σημαίνει ότι το 8ωρο θα το μοιράζονται δύο μισθωτοί με παρτ τάιμ, ενώ η ασφάλιση δεν θα είναι με την ώρα και όχι τουλάχιστον 4ωρη όπως μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα επιδιωχθεί και νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας έτσι ώστε με διευθυντικό δικαίωμα ο εργοδότης να ορίζει τις ώρες και τις ημέρες τής επιπλέον (του 8ωρου) απασχόλησης χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Μετά τα εργασιακά, τα οποία θα ανοίξουν το προσεχές δίμηνο, η τρόικα επανέρχεται στο θέμα των επικουρικών και πιέζει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες για τα προβληματικά Ταμεία, οι οποίες, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανατεθεί καμία εκ των 30 μελετών που απαιτούνται, ενώ τα δύο γραφεία που ειδικεύονται δείχνουν απροθυμία λόγω της χαμηλής αμοιβής (160.000 ευρώ) και του στενού χρονοδιαγράμματος (έκδοσης των μελετών). Για το ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ) έχει δοθεί χρόνος ενός μήνα.

Ως προς τις επικουρικές, φαίνεται ότι οι συντάξεις που ξεπερνούν το 30% της κύριας θα περιοριστούν προς το 20%, ενώ στα προβληματικά Ταμεία (Φαρμάκου κ.ά.) οι αποδοχές θα πέσουν κάτω του 20%, που αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σχόλιο: Αλήθεια θα μπει ποτέ ένας φραγμός στις απαιτήσεις της τρόικας; Από την μία κάνουν ελέγχους στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Νεογάλ (για να κάνουν "έλεγχο" γιατί οι μεν δεν άφησαν την επιχειρησιακή σύμβαση να γίνει πράξη και γιατί οι δε έκαναν πίσω), ενώ από την άλλη απαιτεί επιπλέον ελαστικοποίηση της εργασίας (για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα δείτε εδώ) και ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Φανταστείτε που θα οδηγηθούν τα πράγματα αν προχωρήσει το "μοίρασμα" του 8ώρου ή αν υπάρξει απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα για το ωράριο εργασίας: Χαμηλότεροι μισθοί, λιγότερες ώρες εργασίας, εργασία οποιαδήποτε ώρα ή μέρα της εβδομάδας χωρίς "υπερωρίες" κ.ο.κ. Η κυβέρνηση "σφυρίζει αδιάφορα", δείχνοντας καθαρά ότι οι επικριτές της που μιλούν για "διαχειριστές της εξουσίας" με την ουσιαστική εξουσία ν' ασκείται από το εξωτερικό έχουν δίκιο. Το σπάσιμο του 8ώρου, μάλλον τη βολεύει κιόλας αφού θα οδηγήσει σε αλματώδη μείωση της ανεργίας - λιγότεροι άνεργοι, μεγαλύτερη θριαμβολογία και περισσότεροι έπαινοι από το εξωτερικό. Αυτά τα μέτρα (που συνάδουν και βασίζονται στις προτάσεις του ΣΕΒ που είδαν το φως της επικαιρότητας πρόσφατα - και επικροτήθηκαν από την κυβέρνηση) αναμένεται να περάσουν παράλληλα με το ενιαίο μισθολόγιο (δείτε εδώ) και τις μειώσεις θέσεων που θα φέρουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις στο Δημόσιο (δείτε επίσης εδώ), ώστε να υπάρχει ένα είδος αντιπερισπασμού (που θα βασίζεται στα ταπεινά ένστικτα του λαού μας που σκέφτεται "αφού με χτυπάνε εμένα, ας χτυπήσουν και τους άλλους", αντί να δει πως θ' αντιδράσει ενωμένος στη λαίλαπα που έρχεται).

Είπαμε ότι έχουμε γίνει ο "δοκιμαστικός σωλήνας" της Ευρώπης, αλλά εδώ τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν - κανείς δε φανταζόταν (ούτε και οι πιο σκληροί επικριτές της κυβέρνησης που είχαν τονίσει σε άρθρα τους για τις κοινωνικές επιπτώσεις των εργασιακών αλλαγών), ότι οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά θα είχαν "χώρο" για επιπλέον επιδείνωση: Μπορεί το νέο ασφαλιστικό να μας γύρισε 80 χρόνια πίσω απ' ότι βρισκόμασταν, αλλά οι καινούργιες αλλαγές ετοιμάζονται να μας γυρίσουν στην εποχή της Μεσαιωνικής Ευρώπης και στο καθεστώς της δουλοπαροικίας (ή ακόμα στην εποχή της Τουρκοκρατίας, που τόσο αγαπούν ορισμένοι συμβουλάτορες της κυβέρνησης θεωρώντας την εποικοδομητική για την χώρα μας).

Είναι νομίζουμε καιρός να πάψει το "αυτομαστίγωμα" σε πολλούς: Λάθη έγιναν, σπατάλες υπήρξαν, λάθος χειρισμοί πραγματοποιήθηκαν αλλά δε φταίμε ούτε εμείς, ούτε οι επόμενες γενιές να χάσουμε τα πάντα. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχουν άλλοι δρόμοι - κι αν η κυβέρνηση δε θέλει ή δεν μπορεί να τους δει, είναι χρέος μας να της τους δείξουμε.

Και μιας και είμαστε σε αρχή καινούργιου μήνα, ας δούμε ένα απόσπασμα από την ταινία "Σάντα Τσικίτα" με τον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη: Παρατηρείστε στη ροή του αποσπάσματος το διάλογο του με το αφεντικό του (τον Θανάση Τζενεράλη, που "καλοπερνά" για τις ανάγκες της ταινίας) και τι προφάσεις του φέρνει ο τελευταίος για να μην του δώσει το δάνειο που τόσο πολύ χρειάζεται. Κάθε ομοιότητα με το σήμερα, μόνο τυχαία δεν είναι:



Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: