Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Tο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά στην Βουλή και αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ / Άρθρα για την κρίση και τις αυτοδιοικητικές εκλογές / Unicef

Είδηση: Υπό ψήφιση την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Έντονες οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ (με την ΝΔ πάντως να υπερψηφίζει τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ), με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Λούκα Κατσέλη να δέχονται τις μεγαλύτερες επιθέσεις από βουλευτές των τομέων Οικονομίας και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές μετέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το κλίμα στην ΚΟ του Κινήματος είναι πολύ χειρότερο απ' ό, τι νομίζουν τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ έθεσαν σε αμφισβήτηση σειρά αποφάσεων και διαδικασιών που ακολουθούνται, όπως αυτή του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως η διαδικασία του κατεπείγοντος επελέγη προκειμένου να αποφευχθούν πολυήμερες κινητοποιήσεις (είκοσι ημερών). Επίσης φέρεται να είπε πως με όλα όσα γίνονται είναι αναγκασμένος να αναλώνει τα 2/3 του χρόνου του για να απαντά επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Οι βουλευτές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι το μνημόνιο επικαιροποιείται ερήμην των βουλευτών και ορισμένοι ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αλλάξει το νόμο που του δίνει το δικαίωμα αυτό (και τον οποίο ψήφισε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ).

Άλλοι βουλευτές ανέφεραν ότι η Βουλή βρίσκεται συχνά προ τετελεσμένων με την απειλή της εξασφάλισης της κάθε δόσης, ενώ χαρακτήρισαν μη αποτελεσματικές τις «οριζόντιες παρεμβάσεις». Βουλευτής ανέφερε ότι με τις ακολουθούμενες διαδικασίες, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των βουλευτών προς την κυβέρνηση. Βουλευτής φέρεται να μίλησε για ακύρωση της Βουλής και του συνδικαλισμού, καθώς και για «έλλειμμα δημοκρατίας». Συνάδελφός του μίλησε για «βίαιη υποτίμηση» με αμφίβολο μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι χρήση της ρύθμισης για τα εργασιακά θα κάνουν ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Βουλευτής της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρεται να είπε ότι «η χώρα χρειάζεται άλλη διοίκηση και σφιχτή κυβέρνηση». Ζήτησε επίσης να μην ισχύσει η κομματική πειθαρχία και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει το ίδιο θέμα στις αυριανές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τέθηκε, επίσης θέμα διαφύλαξης των κλαδικών συμβάσεων, την ισχύ των οποίων, όπως ειπώθηκε, η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί ακόμα. Ορισμένοι βουλευτές, τέλος, υποστήριξαν ότι δεν συντρέχει θέμα κατεπείγοντος στα εργασιακά, ότι πρέπει να συγκληθεί η ΚΟ μετά τις γιορτές, αλλά και ότι κάποιοι υπουργοί «λειτουργούν με το φανατισμό του νεοφώτιστου νεοφιλελεύθερου».

Σχόλιο: Αλήθεια δε γνώριζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τι ψήφιζαν όταν τους παρουσιάστηκε το Μνημόνιο (δείτε σχετικά εδώ); Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν όταν έδιναν υπερεξουσίες στον κ. Παπακωνσταντίνου και δημιουργούσαν έλλειμμα δημοκρατίας παρακάπτωντας την Βουλή; Η απάντηση απ' ότι φαίνεται είναι και στις δύο περιπτώσεις όχι. Όταν ψηφίζονταν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είχαμε γράψει ότι η χώρα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Οι αλλαγές στα εργασιακά θα μας πάνε ακόμα πιο πίσω - σ' εποχές που και η απεργία ήταν αδίκημα. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα μας οδηγήσει εκεί, άσχετα για το αν η κυβέρνηση θεωρεί τις συγκεκριμένες αλλαγές "ευκαιρία" για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι αντιδράσεις πάντως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δε σημαίνουν κάτι για μας. Είναι εσωτερική αντιπαράθεση που γίνεται για την τιμή των όπλων - παντελώς αδιάφορη αν δε μετουσιωθεί σε αρνητική ψήφο κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου (ας θυμηθούμε τον κ. Κουρουπλή ο οποίος είχε σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και τότε, όπως και τώρα αλλά το κατέβασε ευλαβικά μόλις τον διέταξε ο Γ.Παπανδρέου). Ας θυμηθούμε ότι και τον Μάιο όταν είχε παρουσιαστεί το κείμενο του Μνημονίου είχαν υπάρξει αντιδράσεις αλλά μόνο 3 βουλευτές είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους. Αυτό είναι βέβαια αναμενόμενο να συμβεί σε μια χώρα που ο βουλευτής δεν εκλέγεται για προστατεύσει τα συμφέροντα του λαού αλλά για να εισπράττει την βουλευτική αποζημίωση και τα παρελκόμενα αυτής. Όταν οι βουλευτές μάθουν ότι είναι υπόλογοι όχι στον αρχηγό του κόμματος αλλά στο λαό ίσως αποκτήσουμε πραγματική δημοκρατία. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να πέφτουμε στον γκρεμό...

Διαβάστε ένα προφητικό άρθρο από το Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (γραμμένο κάμποσους μήνες πριν) για το που οδηγούμαστε:



Και κλείνουμε λίγο αισιόδοξα, μ' ένα άρθρο της Ιndependent για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στην χώρα μας και εκφράζει την "ελπίδα" ότι ο λαός ίσως αντιδράσει:



Πηγή είδησης: "Καθημερινή"

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διοργανώθηκε και φέτος ο τηλεμαραθώνιος για ενίσχυση της Unicef και δυστυχώς οι τράπεζες και οι μεγάλοι οργανισμοί έδειξαν για πολλοστή φορά το πραγματικό τους πρόσωπο: 3.500 ευρώ η Eurobank, 4.000 η Τράπεζα Αττικής, 1.500 ευρώ το ΕΒΕΑ...Ντροπή τους - το λιγότερο που έχουμε να πούμε που άφησαν τον ανώνυμο πολίτη να βγάλει ΚΑΙ εδώ το φίδι από την τρύπα. Πάντως τα τηλέφωνα(801 500 12345) και τα SMS (κενό μήνυμα στο 54234) θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη. "Δώστε και Σώστε" στην κυριολεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: