Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ιρλανδία και Ελλάδα υπό επιτήρηση και Μνημόνιο - Διαφορές και ομοιότητες

Καινούργιος μήνας και αντί άλλης ανάρτησης είπαμε να μιλήσουμε λίγο για τους "συγκατοίκους μας στην τρέλα" του Μνημονίου, τους Ιρλανδούς, βλέποντας λίγο τις διαφορές και τις ομοιότητές μας...

Ομοιότητα: Μέχρι την τελευταία στιγμή της εισόδου στον μηχανισμό οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών, έκαναν τους "ανήξερους".

Διαφορά: Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.

Ομοιότητα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και γενικώς οι "αρμόδιοι" και "ειδικοί", εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι με τα κατάλληλα μέτρα "θα ξεπεραστεί" η κρίση. Προβλέπεται δηλαδή πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στην Ιρλανδία.

Διαφορά: Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει : 10 δισ. για μέτρα άμεσης επανακεφαλαίωσης, 25 δισ. για την στήριξη του τραπεζικού τομέα και 50 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού. Εμείς θα πάρουμε 110 δις.

Διαφορά: Το ήμισυ των μέτρων στήριξης του τραπεζικού τομέα (17,5 δισ.) θα χρηματοδοτηθούν από την Ιρλανδική συνεισφορά (δηλ. πληρώνουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους) μέσω "διευκόλυνσης" από το ταμείο συντάξεων του κράτους (τα λεφτά αυτά εμείς δεν είχαμε να τα δώσουμε - τα είχανε παίξει οι κυβερνήσεις στο Χρηματιστήριο και με τα "δομημένα ομόλογα"). Το υπόλοιπο πακέτο θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μαζί με διμερή δάνεια με την Μ. Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία και από το ΔΝΤ (22,5 δισ. η κάθε συνεισφορά). Αντίθετα για την περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε συνεισφορά όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το μεγαλύτερο ποσό πήγε για κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, χωρίς να μείνουν πάντως παραπονούμενες και οι τράπεζες που πήραν "το κάτιτί τους".

Ομοιότητα: Και η ιρλανδική και η ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν "ευχαριστημένες" από τη "στήριξη των εταίρων τους".

Διαφορά: Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι, κατάπιαν το θέμα και προσπάθησαν να κάνουν το "άσπρο-μαύρο" και έγιναν έτσι μέρος της "συμμαχίας των προθύμων". Αντίθετα στην Ιρλανδία αντέδρασαν σοβαρά:



ενώ οι εφημερίδες τους έγραψαν:

"Στον υπόνομο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας", το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. "Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει", γράφει η εφημερίδα.

"Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα", γράφει η Irish Daily Mirror. Το σχέδιο "μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος", γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). "Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους , ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο".

"Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως", είναι ο τίτλος της Irish Examiner. "Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει". Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης "απογοητευτικό" το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει".

"Η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα", παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι "ουσιαστικής σημασίας". Θα είναι "δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία".

Διαφορά: Στην Ιρλανδία ο κόσμος αντέδρασε μαζικά πριν ακόμα ανακοινωθεί η είσοδος της χώρας στον μηχανισμό στήριξης (λεπτομέρειες εδώ). Στην Ελλάδα έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να (ξανα)μαζευτεί μαζικά ο κόσμος (κάτω από δύσκολες συνθήκες στην πορεία του Πολυτεχνείου). Επίσης στην Ιρλανδία, δεν έδρασαν προβοκάτορες, δεν έγιναν επεισόδια...Αντίθετα στην Ελλάδα είχαμε θύματα...

Διαφορά: Στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική αλλά επιβάλλει με μεγάλο πάθος τα μέτρα, βρίσκοντας δεκανίκι κατά καιρούς από την "συμμαχία των προθύμων" (ΛΑΟΣ, ομάδα Μπακογιάννη και Δημοκρατική Αριστερά). Αντίθετα στην Ιρλανδία η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού την οποία ελέγχει κεντροδεξιό (ρεπουμπλικανικό) κόμμα. Οι εταίροι της κυβέρνησης αντιδρούν και ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί στις 2 έδρες. Στην Ελλάδα αντίθετα οι "σοσιαλιστές" βουλευτές ψήφισαν χωρίς καν να διαβάσουν τους όρους της συμφωνίας και χωρίς ν' αντιδράσουν...

Άντε και καλό μας μήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: