Είδηση: Διαθέτει η Ελλάδα ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της για χίλια χρόνια; Υπάρχει νοτίως της Κρήτης, στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, ένα νέο ενεργειακό «Ελ Ντοράντο», το οποίο είναι εις θέση να «ταΐσει» όλη τη Δυτική Ευρώπη με φυσικό αέριο, δίχως να εισάγει ούτε για μια μέρα από τρίτες χώρες ενέργεια; Προωθεί το Ισραήλ, με βάση αυτά τα δεδομένα, υποθαλάσσιο αγωγό που θα «δένει» γεωπολιτικά και οικονομικά το Τελ Αβίβ, τη Λευκωσία, την Αθήνα και τη Ρώμη; Μπορεί, η χώρα μας εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματά της στη Μεσόγειο, το Ιόνιο, και στο Αιγαίο, όχι μόνον να πετάξει από πάνω της τον στενό «κορσέ» της τρόϊκας, αλλά και να ευημερήσει; Τα ζητήματα αυτά αναλύθηκαν από την ελίτ των επιστημόνων και των ειδικών στα ενεργειακά, κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κατά τον Γεωλόγο Πετρελαίων-Ενεργειακό Οικονομολόγο, κ.Κωνσταντίνο Νικολάου, «η απάντηση στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι κατηγορηματικά θετική. Η Ελλάδα θεωρείται υποσχόμενη πλην όμως ανεξερεύνητη περιοχή, ιδίως σε βάθη κάτω από 3500 μ, στα βαθειά νερά αλλά και σε αβαθείς στόχους που υπόσχονται βιοαέριο». Ιδιαίτερα σημαντικές είναι επίσης οι επισημάνσεις των κ.κ. Ηλία Κονοφάγου, τέως γενικού διευθυντή των ΕΛΠΕ, και Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μεταξύ των άλλων τόνισαν ότι "ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου–Ισραήλ–Αιγύπτου-Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (m3). Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της για 30 χρόνια. Οι ετήσιες απαιτήσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις.κυβικά, ενώ τα αποθέματα είναι περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποθέματα για χίλια χρόνια, ή καλύτερα έχουμε τεράστιες ποσότητες προς εξαγωγή". Παράλληλα ο κύριος Φώσκολος τόνισε ότι "τα κοιτάσματα σε Αιγαίο, Νότια Κρήτη και Ιόνιο μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και μάλιστα θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με αντίστοιχα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλάσκα. Αυτό που απομένει, είναι να χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ενέργεια που θα απέφερε περί τα 279 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την περιοχή της Κρήτης."
Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν διαψεύδουν ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι "θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα", οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η "λύση" θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με βαθύτερο στόχο την απόκτηση οφελών από τα κοιτάσματα που υπάρχουν. Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι' αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης.
Σχόλιο: Μπορεί οι τελευταίες κινήσεις να δείχνουν ότι σαν χώρα έχουμε αρχίσει να ξυπνάμε (όπως δείχνει η διάθεση να συζητηθεί το θέμα και να δημιουργηθεί Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων), δυστυχώς αυτό συμβαίνει για μια περιορισμένη ζώνη (δυτικά της Πελοποννήσου, στην περιοχή των Επτανήσων και ανοιχτά μέχρι την ιταλική χερσόνησο, καθώς και ολόκληρη η ηπειρωτική περιοχή που καταλαμβάνουν οι νέες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, μαζί με τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας). Αυτή η ζώνη είναι "μη αμφισβητούμενη" - και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να "συγκρουστεί" για να επιβάλλει τις θέσεις της, ακόμα και αν αυτό είναι εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας ως χώρα: "Τίμιες" υποχωρήσεις δεν υπάρχουν και ότι αποφασιστεί, (ακόμα και με το πρόσχημα του "πλούτου" που θα "κατακλύσει την χώρα"), θα είναι εις βάρος μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από την κυβέρνηση με άμεση εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση αλλά με προσοχή, ώστε αυτό να μη γίνει με αποικιοκρατικούς όρους που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση της χώρας μας. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση - η Τουρκία καραδοκεί...
Πέραν από τους υδρογονάνθρακες βέβαια η χώρα μας έχει και πλήθος άλλων κοιτασμάτων (διαβάστε τη σχετική μας ανάρτηση εδώ), τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμα "εκμεταλλεύσιμα". Το γιατί είναι άγνωστο - τουλάχιστον σε μας...
Πηγή: "Ελεύθερος Τύπος" (πλήρες άρθρο εδώ) / "Ελευθεροτυπία" (το πλήρες άρθρο βρίσκεται εδώ).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχει γίνει ευρέως γνωστή τον τελευταίο καιρό μια σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, για την εκμετάλλευση από την τελευταία του ελληνικού ορυκτού πλούτου. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 1940 και λήγει φέτος (το 2010). Ο ντόρος που έχει γίνει είναι τέτοιος ώστε να γίνει και σχετική ερώτηση στην Βουλή για την ανανέωση της (από τον Κ.Βελόπουλο του ΛΑΟΣ). Ψάξαμε αρκετά στο ίντερνετ και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να βρούμε τι περιέχει η σύμβαση αυτή (σύμβαση "Cooper") αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι όταν συζητηθεί η ερώτηση, να διελευκανθεί και η υπόθεση - θα το ξαναδούμε το θέμα μόλις αυτό συμβεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου