Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμος 2011 και νέα μέτρα / Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Είδηση: Ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του 2011. Ο στόχος για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς είναι τα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, αποκλείσθηκε η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% και αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%), παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Αναστολή, επίσης, του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (από τον Οκτώβριο του 2011), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.

Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.

Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι. Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο). Μειώσεις θα γίνουν και στις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας.

Σχόλιο: Το "όχι άλλες μειώσεις" και το "όχι νέοι φόροι", πήγε περίπατο αφού αυτά θα γίνουν και μάλιστα με βήμα ταχύ. Πως θα γίνει αυτό; - "δια της πλαγίας οδού" και κυρίως δια μέσου της αλλαγής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που λειτουργούν ως δίκτυ ασφαλείας σήμερα. Αν οδηγηθούμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας "εκεί που δεν υπάρχουν ισχυρά σωματεία, οι μισθοί θα μειωθούν" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Στην θεωρία βέβαια η κυβέρνηση προσπάθησε να το αποτρέψει (γιατί ξέρει που θα οδηγήσει αυτό) αλλά η προαναγγελία του προϋπολογισμού είναι κακός οιωνός. Ομοίως και με τις συντάξεις: Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά οι αναλογιστικές μελέτες (που υπολογίζονται λανθασμένα όπως "φωνάζει" εδώ και καιρό η ΓΣΕΕ) θα δείξουν "αδυναμία" πληρωμής επικουρικών και θα συμπιέσουν τις συντάξιμες αποδοχές προς τα κάτω (όπως έχουμε γράψει από τον Μάιο), "αναγκάζοντας" την κυβέρνηση σε αθέτηση των υποσχέσεων της.

Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία (που λειτουργούν ήδη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους) αναμένεται να επιδεινωθεί (αφού οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (για τα όσα συμβαίνουν σ' αυτά έχουμε γράψει ήδη εδώ και εδώ). Αυτό βέβαια δε θα χρειαζόταν αν υπήρχε σύστημα ελέγχου προμηθειών, υπολογισμού του ποσού που υποχρεούνται να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, έλεγχος της συνταγογράφησης κ.ο.κ. Αυτά ΘΑ γίνουν στο μέλλον και μέχρι τότε θα την πληρώσουν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι.

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ, η επιβολή χαρατσιού σε πολλά και διάφορα, ο "εξορθολογισμός" της τιμής του ρεύματος (ωραία λέξη για να πει κανείς αύξηση) θα οδηγήσουν σε "συνεχείς στεναγμούς" τα ελληνικά νοικοκυριά. Και όποιος την γλυτώσει, τη γλύτωσε... Για τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα τα ξαναπούμε - τα έχουμε σχολιάσει πρόσφατα σχετικά εδώ, ενώ για τις μειώσεις δαπανών στο Υπουργείο Άμυνας θα γράψουμε ξεχωριστά τις προσεχείς ημέρες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα, παρά τη βροχή συμμετείχαν πάνω από 40000 άνθρωποι με ιδιαίτερο δυναμισμό. Η αστυνομία βέβαια έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της: Η πορεία «έσπασε» από την έφοδο των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, στο ύψος της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απαντώντας σε πέτρες που τους πέταξαν αντεξουσιαστές. Κατά σύμπτωση όμως τα ΜΑΤ πέταξαν τα χημικά και τις χειροβομβίδες στον κύριο όγκο της πορείας - Τα συμπεράσματα για το στόχο της κίνησης αυτής δικά σας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική, τόσο στα φοιτητικά μπλοκ όσο και σε αυτά των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Ορισμένα από τα πανό έγραφαν: "Όσοι σπέρνουν αδιέξοδα θερίζουν εξεγέρσεις", "Κοινό μέτωπο για να διώξουμε την τρόικα", "Ανατροπή μέτρων κυβέρνησης τρόικας". "Στο δρόμο του Νοέμβρη για ψωμί παιδεία ελευθερία" έγραφε το πανό των αντιστασιακών που, όπως κάθε χρόνο, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. Τους ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) με το σύνθημα "όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον", ενώ ογκώδης και με παλμό ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ. Λέτε να είναι ένδειξη ότι ο κόσμος σηκώνεται από τον καναπέ; Ας το ελπίσουμε. Νωρίτερα το πρωϊ είχαν κατατεθεί στεφάνια και λουλούδια από πολιτικούς και οργανώσεις. Μαζί τους και ο Πρωθυπουργός, με ισχυρή δύναμη ασφαλείας, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση (όπως γίνεται συνήθως) και σε ώρα που ο κόσμος θα ήταν λίγος. Τις αποδοκιμασίες του πάντως τις εισέπραξε.

Πηγή Είδησης: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" / Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: