Είδηση: Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας -πιθανότατα από το εξωτερικό, καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα- ο οποίος μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία. Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία. Όσο καλύτερες τιμές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δημόσιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. Ανακοίνωσε δε, ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα μπαίνουν από νοσοκομεία ή περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόμη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες. Παράλληλα τόνισε ότι από το 2011 θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Την ίδια ώρα πάντως πολλά προβλήματα δημιουργούν τα "φθηνά" υλικά στα οποία καταφεύγουν τα νοσοκομεία π.χ. κινέζικες σύριγγες, που είναι μεν φτηνότερες, αλλά δεν πληρούν καμιά προδιαγραφή ασφαλείας, όπως το να κολλάνε τα έμβολα ή να έχουν μέσα ξένα σώματα. Φτηνότερα, αλλά ευτελούς ποιότητας, χειρουργικά γάντια που σκίζονται εύκολα δίνονται στα χειρουργεία. Αγοράζονται λιγότερα αντιδραστήρια για τις ακτινολογικές εξετάσεις. Μόλις τελειώσουν, οι εξετάσεις σταματούν, μέχρι να έρθει η επόμενη παρτίδα. "Οι νέας τεχνολογίας ινσουλίνες μείωσαν τα χειρουργεία με λέιζερ στα μάτια, που εμφάνιζαν βλάβες λόγω του αυξημένου σάκχαρου. Κόβεις τις νέες ινσουλίνες για οικονομία, και τα Ταμεία δίνουν χρήματα για τις επεμβάσεις με λέιζερ. Αν, δε, προκληθεί τύφλωση, η πολιτεία χορηγεί επίδομα τυφλότητας".
Είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος δείχνει με τα σχόλιά του ότι η μείωση σε υλικά προκαλεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς "τα φτηνά, ευτελή υλικά, χαλάνε πιο εύκολα, αναγκάζεσαι να τα αντικαταστήσεις πιο γρήγορα, οπότε το κόστος ή παραμένει το ίδιο ή καταλήγει να είναι υψηλότερο", τονίζει ο ίδιος.
Σχόλιο: Η περιστολή των δαπανών στην υγεία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, χωρίς να καταφύγουμε σε πρακτικές που μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ασθενείς, όπως τα φθηνά υλικά, ο περιορισμός στις επισκευές, η μη επένδυση σε καινούργια μηχανήματα. Το παράδειγμα του "Θεαγένειου" Αντικαρκινικού νοσοκομείου στο οποίο εφαρμόζεται "ηλεκτρονικό κλείδωμα" των χειρουργείων (άρα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι αναβολές είναι δύσκολες, η ανάγκη για παρατεταμένη νοσηλεία εκλείπει κοκ) δείχνει ότι με απλές κινήσεις μπορεί να υπάρξουν μειώσεις. Μειώσεις στα έξοδα των ταμείων μπορεί να επέλθουν από την στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό ώστε να υπάρξει χρήση των μηχανημάτων που υπάρχουν, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίων νοσοκομείων ή να γίνει σωστή χρήση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αντί να πληρώνονται οι αντίστοιχες νοσηλείες "χρυσές" σε ιδιωτικές κλινικές. Οι μέθοδοι συνταγογράφησης σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να παταχθεί η "παράνομη" συνταγογράφηση, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν. Όσο για τα χρέη στα νοσοκομεία (που όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν αποτελεί πραγματική μάστιγα), μπορούν να μειωθούν με την άμεση καταβολή των οφειλομένων που θα βοηθήσει στην επίτευξη τιμών (απλή μέθοδος που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα από τους πολίτες και απορούμε γιατί δεν εφαρμόζεται και στις προμήθειες του Δημοσίου).
Γι' αυτό, αν και είμαστε υπέρ της κεντρικής προμήθειας υλικών, αναλωσίμων κ.ο.κ. από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας (αν βέβαια υπάρχει ακολουθία "γρήγορης" παραλαβής για να μην υπάρχουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα), είμαστε ενάντια στην είσοδο ξένων ιδιωτικών εταιρειών σαν "διαχειριστές προμηθειών". Σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τονίζετε ότι οι μεσάζοντες αυξάνουν τις τιμές και τώρα διαπιστώνουμε ότι το κράτος επιχειρεί να εισάγει καινούργιους στις διαδικασίες του! Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα επικρατήσει το "η φτήνεια τρώει τον παρά", όπως δείχνουν τα επεισόδια που περιγράφτηκε παραπάνω (και όπως δείχνουν τα όσα συμβαίνουν στο ΪΚΑ). Παράλληλα δε, έχουμε την πίστη ότι η επιτροπή προμηθειών θα ακολουθεί με μεγαλύτερη προσήλωση τις "προδιαγραφές" και δεν θα χρειάζεται να παίρνει προμήθεια για να το κάνει.
Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου