Είδηση: Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους. Υπό το βάρος του δημόσιου χρέους (κοντά στα 348 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο κλείνει το παράθυρο δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα, θα κλείσουν.
Από κει πέρα, μετά την συμφωνία με την τρόικα ώστε να θεωρηθούν προσλήψεις οι μετατάξεις (υπακούοντας στον κανόνα "5 συνταξιοδοτήσεις για κάθε 1 πρόσληψη") ανοίγει ο δρόμος για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχουν κενά και ανάγκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο έτος δε θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο Δημόσιο. Όσοι θεωρηθούν υπεράριθμοι, θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις και θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση. Αντίστοιχες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Σχόλιο: Γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση ότι παρότι υπάρχουν οργανισμοί που αλληλοκαλύπτονται και επομένως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, άλλοι δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν κοινωνικό έργο να προωθούν πολιτικές (π.χ. έρευνα) και όχι για να βγάλουν χρήματα (π.χ. η Εργατική Εστία που βρίσκεται στους "υπό κλείσιμο" οργανισμούς). Έτσι με τα νέα δεδομένα και χωρίς έσοδα, πέραν της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας και αυτό δεν είναι δυνατό να υπάρξουν (εκτός και αν προχωρήσουμε στη δημιουργία υπηρεσιακής στολής που θα φορούν οι υπάλληλοι με διαφήμιση εταιριών σε αυτή) θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Σαφής ένδειξη για διάθεση περιορισμού του ρόλου του κράτους σε τομείς που πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία (κοινωνική πρόνοια, φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, ενημέρωση, προώθηση έρευνας κ.ο.κ).
Η ιδέα των μετατάξεων αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα "υπεράριθμοι σε μια υπηρεσία, ελλείψεις σε άλλες". Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα μια συνάφεια αντικειμένων και εκπαίδευσης. Συνήθως οι υπεράριθμοι είναι προσωπικό σε θέσεις διοικητικές χωρίς πανεπιστημιακή ή εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ οι ελλείψεις βρίσκονται σε εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. γιατροί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, καθηγητές, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ο.κ.). Άρα η μετάταξη δε θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα, ιδιαίτερα αν δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο το καινούργιο έτος: Οι ελλείψεις θα παραμείνουν, οι τομείς που χωλαίνουν (υγεία, παιδεία, οικονομικές υπηρεσίες) θα συνεχίσουν να υποφέρουν, με ελάχιστα κενά να καλύπτονται. Εκτός βέβαια αν εξαιρεθούν ειδικότητες και τομείς από το "πάγωμα των προσλήψεων" ή (και αυτό το λέμε με διάθεση χιουμοριστική) αν γίνει εφαρμογή της "δια βίου εκπαίδευσης" με ταχύρυθμα τμήματα - ένα παράδειγμα είναι γραμματείς να παρακολουθούν σεμινάρια και να γίνονται δάσκαλοι ή οικονομολόγοι: Αυτό δεν θα είναι καθόλου περίεργο στην χώρα μας που άτομα που δηλώνουν οικολόγοι (χωρίς γνώση αντικειμένου) γίνονται υπουργοί Περιβάλλοντος ή άλλοι που πήραν πτυχίο λόγω της εμπλοκής τους σε κομματικές νεολαίες γίνονται Υπουργοί Οικονομικών (ή ακόμα και έμποροι γίνονται διοικητές νοσοκομείων).
Από την άλλη πάντως υπάρχει και η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος με τις "εκτός ορίων νομού" μετατάξεις που σίγουρα θα υπάρξουν: Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τις οικογένειες των μεταταξάντων - αν αυτοί έχουν οικογένειες θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια γι' αυτούς στο μέρος μεταφοράς τους (γιατί περί μεταφοράς πρόκειται) με την παροχή επιδομάτων κ.ο.κ. όπως γίνεται δηλαδή και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι "φωστήρες" της τρόικας. Εκτός βέβαια αν εκεί είναι πιο "άνθρωποι" από τους κατοίκους της χώρας μας: Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να προτείνουν μέτρα-σοκ άνθρωποι που βολεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν από το σύστημα που οι ίδιοι κατηγορούν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Έχουμε ξαναπεί ότι όσοι μπαίνουν στις δαγκάνες του ΔΝΤ, δε γλυτώνουν ή πιο απλά όπως λέει και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που μπορείτε να βρείτε εδώ, "χρεοκοπούν πολιτικά".
Πηγή είδησης (γιατί τα σχόλια είναι πάντα δικά μας): "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου