Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εξωτερική πολιτική - η κατάσταση σήμερα (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητα, Σκοπιανό και άλλα)

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε συνοπτικά την κατάσταση στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνοντας στην άκρη όμως για την ώρα τα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - αυτά θα τα συζητήσουμε σε προσεχή μας ανάρτηση...Τα μέτωπα που έχουμε ανοιχτά είναι πολλά και αξίζουν λίγο της προσοχής μας, αφού η οικονομία μπορεί κάποια στιγμή να βελτιωθεί, οι λάθος όμως χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα δεν πρόκειται να διορθωθούν όσα χρόνια και αν περάσουν. Έτσι σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι ευάλωτη πολιτικά σε διεθνείς οργανισμούς είναι πολύ εύκολα να πιεστεί για να υποχωρήσει - και ο ρόλος μας ως πολίτες είναι να πιέσουμε έτσι ώστε αυτό να μη γίνει.

Ελληνοτουρκικά

Τρεις είναι τα ζητήματα στα οποία έχουμε εξελίξεις τον τελευταίο καιρό όσο αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία: Το μειονοτικό και η Δυτική Θράκη, το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Ξεκινώντας με την μειονότητα να πούμε πως οι άστοχοι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν μια ανάσα στο τουρκικό προξενείο και στο ρόλο που επιθυμεί να παίξει στην περιοχή: Οι αυτόνομοι συνδυασμοί που υποστήριξε έντονα και και φανερά, δεν κατάφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μιας και δεν κατάφεραν ν' αποκτήσουν την εκπροσώπηση που ήθελαν. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιος πακτωλός χρημάτων ξοδεύτηκε από το προξενείο στην περιοχή για υποστήριξη υποψηφίων, ενώ μαζικός ήταν και ο ερχομός "ετεροδημοτών" από την Τουρκία. Βέβαια αυτές οι εκλογές ήταν μια ευκαιρία για να δει και ο εκτός Θράκης κόσμος τι εκπροσώπους προωθούν και υποστηρίζουν τόσα χρόνια τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να εκμαιεύσουν ψήφους - χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η κυρία Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού (αντινομάρχης και πρώην υποψηφία του ΠΑΣΟΚ) που υποστηρίχθηκε ανοιχτά ως "Τουρκάλα" από την Τουρκική Ένωση Θράκης" συγκέντρωσε χαμηλό ποσοστό και μόλις 2 συμβούλους στον Δήμο Κομοτηνής (παρά την υποστήριξη των μειονοτικών βουλευτών). Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να σώσει την παρτίδα για το τουρκικό προξενείο αφού το μεγάλο βάρος που έδωσε ο (υποψήφιος του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης) κος Γιαννακίδης στην εξασφάλιση της μειονοτικής ψήφου τον καθιστά ευάλωτο στις επιταγές του προξενείου - μιας και εκλέχθηκε χάρις τους ψήφους που αυτό επηρεάζει. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι Πομάκοι που αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της μειονότητας και έχουν ελληνικό προσανατολισμό, δείχνουν να έχουν μια διάθεση διαφορετικής κατεύθυνσης από αυτή που επιζητεί να τους επιβάλλει το προξενείο της Κομοτηνής. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης όμως της μειονότητας είναι τεράστια (όπως φαίνεται και σ' αυτό εδώ το άρθρο καθώς και σε προηγούμενη μας ανάρτηση ), ενώ παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί ν' ανακινήσει ζητήματα "καταπίεσης της μειονότητας" σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες παλλινωδίες του κυρίου Χριστόφια (πέρι "διπλής επέμβασης"), η γενική κατακραυγή για τη στάση των έχει αναγκάσει να κάνει μια ελαφρά στροφή και να "τονίζει" σε κάθε ευκαιρία ότι "η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνάει πρώτα από τη λύση του Κυπριακού" και πως "υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου επί των χειρισμών του θέματος". Δυστυχώς όμως η Τουρκία φαίνεται πως πηγαίνει σημειωτόν στο ζήτημα αυτό μιας και ζητάει ανταλλάγματα ακόμα και για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία - πράγμα που βέβαια δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας της για να γίνει "ύπο ένταξη χώρα στην ΕΕ". Όχι πως φταίει βέβαια η ίδια γι' αυτό: Βρίσκει και τα κάνει αφού η ΕΕ παρότι "επέβαλε" τον όρο αυτό στα χαρτιά, αδυνατεί να τον επιβάλει και στν πράξη. Συνεχίζει όμως κανονικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι πιέσεις προς την Κύπρο και την χώρα μας συνεχίζονται - όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Παρόν" εδώ. Άραγε πόσο μακρινές φαντάζουν οι εποχές που συζητάγαμε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα - και οι Τούρκοι δεχόνταν να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι...
Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι χειρότερα: Οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να δεχτεί η τελευταία την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια (όπως δικαιούμαστε βάση των διεθνών συνθηκών) αποδείχτηκαν λανθασμένες, αφού όπως δήλωσε ο κύριος Ερντογάν "αν δε τεθούν υπό εγγύηση τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζονται - αν εξαιρέσει κανείς του 47 επίσημους γύρους που έχουν γίνει από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οργιάζουν οι φήμες για καταρχήν συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο καθώς και για συστηματική υποβάθμιση των παραβιάσεων των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων ώστε να μην "διαταραχθεί το κλίμα". Πάλι καλά πάντως που ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πρόσφατα στην Βουλή ότι "οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών δεν σταματούν στον 25ο μεσημβρινό" και πως "δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα τα αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο" όπως γράφεται εδώ και αρκετό καιρό στον ημερήσιο τύπο (ξεκινώντας από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" που ίσως σε έκπληξη πολλών - αλλά όχι για μας - έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά μας θέματα). Όπως και να έχει πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Sir Βασίλειου Μαρκεζίνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σκοπιανό

Το Σκοπιανό παρουσιάζει ιδιαίτερα κινητικότητα ιδιαίτερα λόγω της πίεσης των ΗΠΑ για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2011. Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα (που όσο ήταν γερουσιαστής ήταν θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό αλλά τα ξέχασε όλα μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος) επιζητά οπωσδήποτε λύση των διμερών θεμάτων - εξου και οι πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων και του κ. Ιβανώφ προέδρου της χώρας για "διμερές θέμα που μπορεί να λυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις". Πάντως οι ενδείξεις είναι ότι αντί για "αμοιβαίες" οι υποχωρήσεις θα είναι καθαρά ελληνικές (όπως γράφει και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" και έχουμε επισημάνει και εμείς εδώ). Την ίδια ώρα και πέραν των εκκρεμών θεμάτων, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να ανακινήσει και θέμα περιουσιών - με πρόσφατο παράδειγμα την μαζική "εισβολή" σκοπιανών στην Νομαρχία Πέλλας που ήρθαν ζητώντας ελληνικές ταυτότητες με σκοπό να πάρουν χαρτιά ότι υπάρχουν περιουσίες που τους ανήκουν. Να τονίσουμε όμως ότι οι ατομικές αγωγές που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί κατά του ελληνικού κράτους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίθηκαν απορριπτέες, γιατί αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, ενώ με βάση ελληνογιουγκοσλαβική συμφωνία του 1964 το περουσιακό μεταξύ κατοίκων των δύο χωρών έχει κλείσει. Αναμένουμε τη συνέχεια του θέματος...(Να πούμε ότι παρόμοιες αξιώσεις έχει εδώ και χρόνια η Αλβανία με τους γερμανοντυμένους - επί Γερμανικής κατοχής - Τσάμηδες, με αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα).

Για τα υπόλοιπα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, θα τα πούμε σε προσεχή ανάρτηση...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: