Πολλοί φίλοι αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να γράψουμε για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αφήνοντας στην άκρη του αυτοκινιτιστές, και παρότι θεωρούμε ότι πριν δούμε τα σχετικά νομοσχέδια είναι άκαιρο να κουβεντιάζουμε, η γενική μας άποψη είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες διατάξεις που ισχύουν και θα πρέπει να εκσυχρονιστούν, τα κίνητρα των όποιων αλλαγών θα γίνουν δεν είναι αγνά αφού τα όποια οφέλη θα είναι μικρά για την κοινωνία.
Ας πάρουμε όμως τα επαγγέλματα ένα-ένα από την αρχή:
α. Δικηγόροι: Σε ολόκληρη τη χώρα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 43.500 δικηγόροι. Η τρόικα έχει ζητήσει δύο βασικές αλλαγές- να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές. Το πρώτο αν και θα δώσει "δικαίωμα επιλογής" στο κοινό, θα επιτρέψει την συγκέντρωση τεράστιου όγκου δουλειάς σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία (κυρίως της πρωτεύουσας) τα οποία θ' ανοίξουν "παραρτήματα" σε διάφορες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει την είσοδο μεγάλων δικηγορικών αλυσίδων του εξωτερικού στην χώρα μας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στα μικρά και μεσαία δικηγορικά γραφεία, ενώ τα όποια οφέλη θα υπάρχουν από την εξάλειψη της ελάχιστης αμοιβής θα εξανεμιστούν αφού τα περισσότερα μεγάλα γραφεία λειτουργούν με συγκεκριμένες (υψηλές) αμοιβές. Από την άλλη να πούμε ότι στα γραφεία του εξωτερικού ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς διεκπεραιώνεται από "παραδικηγόρους" (ενώ η χρέωση γίνεται με το ραντεβού και όχι με την εκπροσώπηση).
β.Φαρμακοποιοί: Σε αντίθεση με τα όσα λέγονται στα κανάλια, μέσω του μνημονίου, η τρόικα ζητεί περιορισμό στον αριθμό των φαρμακείων, τα οποία σήμερα φτάνουν στις 11.000-12.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα, που δίνουν στην χώρα μας μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες φαρμακείων ανά κατοίκους. Επίσης, απαιτεί μείωση του περιθωρίου κέρδους με το οποίο λειτουργεί το φαρμακείο. Το δεύτερο είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο αφού μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση της τιμής των φαρμάκων. Σταδιακά η απελευθέρωση θα οδηγήσει στην είσοδο στην αγορά των σούπερ-μάρκετ με ανάλογη μείωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών (πράγμα που για είμαστε αντικειμενοί συμβαίνει ήδη στα μεγάλα φαρμακεία όπου το ρόλο του φαρμακοποιού παίζουν ανειδίκευτοι υπάλληλοι) και κλείσιμο πολλών περιφερειακών φαρμακείων. Η μείωση της αξίας της άδειας φαρμακείου θα είναι μια θετική παρενέργεια (με μικρό όμως αντίκτυπο στην τιμή του φαρμάκου), χωρίς όμως ουσιαστικό όφελος σε βάθος χρόνου (αφού αναμένεται να συμβεί ότι έγινε με τα δεκάδες μίνι-μάρκετ που άνοιξαν και έκλεισαν εν μία νυκτί).
γ.Συμβολαιογράφοι: Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 3.193 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι απασχολούν 10.000 άτομα προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Αναλογικά με τον πληθυσμό, ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι πολύ μεγάλος. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ένας εκπρόσωπος του κλάδου ανά 3.507 κατοίκους, ενώ στην Αυστρία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 1/17.926, στην Ισπανία 1/15.822 και στην Πορτογαλία 1/25.490. Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και συνοδεύονται από το επιχείρημα των συμβολαιογράφων ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης του επαγγέλματος θα τεθεί θέμα ασφάλειας των συναλλαγών. Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχάκη, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην Αγγλία, όπου δεν υφίσταται ο θεσμός του συμβολαιογράφου, το 30% των συναλλαγών μεταβίβασης τελικώς καταλήγει στα δικαστήρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ. Ο κ. Βλαχάκης επικαλείται αναφορά του FBI, από την οποία προκύπτει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα ύποπτων συναλλαγών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 31%.
δ. 1. Μηχανικοί-αρχιτέκτονες: Βάσει του μνημονίου, οι περίπου 107.000 μηχανικοί και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (σ.σ.: στους οποίους πρέπει να προστεθούν και 35.000 τεχνολόγοι μηχανικοί) πρέπει να χάσουν το δικαίωμα διατήρησης «ελάχιστων αμοιβών». Σήμερα, στις αμοιβές που εισπράττουν οι μηχανικοί όταν εκδίδουν οικοδομική άδεια (από μια ιδιωτική κατοικία μέχρι ένα μεγάλο δημόσιο έργο), επιβάλλεται κατώτερο πλαφόν. «Το κόστος έκδοσης της άδειας αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού κόστους της οικοδομής όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος συντελεστής φτάνει στο 10% και στην Αμερική ακόμη υψηλότερα, στο 15%», τονίζει ο κ. Σπίρτζης. Υποστηρίζει ότι η μείωση στις αμοιβές των μηχανικών τελικώς θα επηρεάσει την ποιότητα των κατασκευών. «Για να πέσουν οι τιμές στις οικοδομές, πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ των δομικών υλικών και να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική σχετικά με τη χρήση της γης», καταλήγει ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ. Να τονίσουμε σ' αυτό το ζήτημα ότι και εδώ η αναλογία μηχανικών ανά κατοίκους είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα επιτρέψει την είσοδο στο επάγγελμα, ανειδίκευτων "επαγγελματιών" (όπως έγινε και στους διδάσκοντες των ιδιωτικών ΚΜΕ) Η επίσημη θέση του ΤΕΕ είναι ότι πίσω από την ρύθμιση βρίσκονται "επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα της οικοδομής και των μεγάλων κατασκευαστικών έργων". Πάντως να τονίσουμε ότι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του κράτους και στη διενέργεια συμφωνιών "κάτω από το τραπέζι" μεταξύ πελατών-μηχανικών - γι'αυτό ίσως είναι και το ζήτημα το οποίο συναντά τις λιγότερες αντιδράσεις μέσα στον κλάδο.
Πηγή: Δικτυακοί τόποι επαγγελματικών ενώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου