Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Σαφείς εντολές δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης της (σύμφωνα με την σημερινή "Ελευθεροτυπία"):
"Σύσταση στην ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη και για νέα πρόσθετα μέτρα, εφόσον απειληθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης απηύθυνε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ εξέφρασε μεν ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων", αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση και για πρόσθετα μέτρα."
Ο κος Σερβάας Ντερούζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο σαφής: "Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.Υπάρχει μια συμφωνία από την πλευρά των ελληνικών αρχών ότι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον μέτρα, αυτά θα ληφθούν."
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν υπάρξουν νέα μέτρα, αυτά θα δημοσιοποιηθούν και εφαρμοστούν τον Αύγουστο - για ευνόητους λόγους. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας Α.Λοβέρδου, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολόγησης-εισφοράς και σε ελευθερους επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου, πραγματοποιώντας κινήσεις εντυπωσιασμού (π.χ. επίσκεψη πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ο τελευταίος μάλλον ήταν απογοητευτικός, αφού δεν φάνηκε να κάνει αυτό που έκανε πολύ καλά ο προκάτοχος του Κ.Στεφανόπουλος δηλ. να εκφράζει τη σκέψη και τον προβληματισμό του λαού και επέμεινε στην βεβαιότητα ότι ο λαός θ' ανταποκριθεί, λες μπορεί να κάνει κι αλλιώς) και αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον ("Ίσως τα πράγματα αλλάξουν μετά την 3ετία" όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου).

Η κορωνίδα όλων ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο: «Είναι ευκαιρία, από την άλλη, να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, πιο δίκαιη, διαφάνειας, πιο ανθρώπινη. Μια Ελλάδα της ανάπτυξης, ανταγωνιστική, για την οποία όλοι μας θα είμαστε περήφανοι. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».
Αλλίμονο αν μια χώρα γίνεται πιο δίκαιη, ανθρώπινη και ανταγωνιστική, με την μείωση μισθών και συντάξεων, την παράλληλη αύξηση κόστους των πάντων, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους και την εξώθηση της μεσαίας τάξης στην φτώχεια. Υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά δυστυχώς αυτός θέλει σχέδιο και προγραμματισμό, πράγματα για οποία κανείς που έχει εξουσία (είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος) είναι διαθετιμένος να δουλέψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: