Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Δεύτερη ανάγνωση των μέτρων...

Διαβάζοντας με μια ψύχραιμη ματιά την επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων και ξεπερνώντας τις αυτονόητες διαπιστώσεις (δηλ. ότι θα υπάρξει ύφεση, μείωση βιοτικού επιπέδου και αύξηση της ανεργίας) διαπιστώνει κανείς τα εξής:

α) Δεν αναφέρεται πουθενά αν τα μέτρα θα είναι μόνιμα ή προσωρινά. Αυτό κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη ήττα της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση που υποτίθεται ότι έκανε τις τελευταίες μέρες. Αν είναι τόσο σίγουρη ότι η αναδιάρθρωση του κράτους (με περιορισμό δαπανών αλλά όχι υποβάθμιση υπηρεσιών που θεωρητικά προωθεί) θα πετύχει, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να απαιτήσει (αν όλα τα πράγματα πάνε καλά) την επαναφορά των μισθών, συντάξεων και δώρων στα σημερινά τους επίπεδα. Αυτό ενισχύει την συνωμοσιολογία ότι όλα έγιναν για να γίνει η Ελλάδα μια φτηνή χώρα για τους απέξω - και ακριβή για τους μέσα.

β) Δεν υπάρχει πουθενά η έμμεση ή άμεση αναφορά στην ανακοίνωση σε "κόψιμο" του 13ου και 14ου μισθού καθώς επίσης και της 13ης και 14ης σύνταξης. Αντίθετα, τα ποσά τα οποία θα χορηγούνται, παρουσιάζονται σαν "μειώσεις": Στην πραγματικότητα τα ποσά που θα δίνονται (ιδιαίτερα στις συντάξεις) αποτελούν ένα είδος ελεημοσύνης - κατευνασμού των μικροσυνταξιούχων, που ναι μεν τα εισοδήματά τους μειώνονται, αλλά όχι τόσο πολύ όσο είχε διαρρεύσει αρχικά. Όπως και να έχει η μείωση του εισοδήματος θα είναι τεράστια για τον μέσο πολίτη.

γ) Η μείωση της κατώτατης αμοιβής - του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ουσιαστικά - σημαίνει ότι όποιος μπαίνει στην αγορά εργασίας από δω και πέρα θα έχει πολύ μικρότερο αρχικό μισθό. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πραγματική εξαθλίωση τους νέους - "η γενιά των 700 ευρώ" θα γίνει "γενιά των 600" και ίσως των "500 ευρώ".

δ) Επιχειρείται μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η επαπειλούμενη αύξηση των απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων και της αποζημίωσης για τις υπερωρίες δείχνει μια τάση που ευνοεί τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές που ΙΣΩΣ να ενδιαφέρονταν να επένδύσουν στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία ή την Βουλγαρία, και φέρνει στα "ίσια" την Ελλάδα με χώρες όπως η Μ.Βρεττανία και οι ΗΠΑ όπου τέτοια θέματα αποτελούν κουκίδες στον χάρτη. Αυτά σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανυπαρξία του επιθεωρητή εργασίας, καταδεικνύει μια διάθεση "ζουγκλοποίησης" της αγοράς εργασίας.

ε) Οι έμμεσοι φόροι θα σπρώξουν την μεσαία τάξη ακόμα πιο χαμηλά. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε αύξηση 4% του υψηλού ΦΠΑ και αντίστοιχες αυξήσεις στις χαμηλότερες κλίμακες. Αντίστοιχα οι αυξήσεις σε φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κάνουν την Ελλάδα μια χώρα πολύ ακριβή για τους κατοίκους της, ολοκληρώνοντας πλήρως την σύγκλιση τιμών στα πάντα με την υπόλοιπη Ευρώπη, και απομακρύνοντας για 2-3 γενιές τουλάχιστον την σύγκλιση μισθών που ήταν ο λόγος για τον οποίο ο μέσος Έλληνας στήριξε την είσοδο στο Ευρώ.

στ) Επιχειρείται να γίνει κατευνασμός των πολιτών με γενικόλογες τοποθετήσεις τύπου "εξυγίανση του ΟΣΕ" (δηλαδή αν υπήρχαν λεφτά, ο ΟΣΕ θα έμενε όπως είναι σήμερα; ) και "φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων" (χωρίς να μας λέει ποσοστά, ποσά πάνω από τα οποία θα γίνει αυτό και κυρίως πώς θα μαζευτούν τα χρήματα αυτά).

ζ) Τιμωρείται ουσιαστικά η μόρφωση και εκπαίδευση, καθώς επίσης και η συνταξιοδοτική πρόνοια που επέδειξαν ή επιδεικνύουν ορισμένοι Έλληνες. Ο λόγος είναι απλός: Ποιοί κατά βάση έχουν μεγαλύτερους μισθούς και επιδόματα; Αυτοί που σπούδασαν και έχουν προσόντα. Συμπιέζοντας τους χαμηλότερα μισθολογικά τους τιμωρείς γιατί ξόδεψαν τον χρόνο τους στα θρανία και στα πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, τις μεγαλύτερες συντάξεις (κατά πλειοψηφία) πάντα τις παίρνουν αυτοί που έδιναν τις μεγαλύτερες εισφορές, τους οποίους τιμωρούν τα νέα μέτρα. Συνεπώς το συμπέρασμα είναι: Μην σπουδάζετε (έτσι κι αλλιώς λίγα θα πάρετε) και μην πληρώνεται μεγάλες εισφορές (αν μπορείτε) - έτσι κι αλλιώς η σύνταξη που θα πάρετε θα είναι χαμηλή.

η) Δεν λέγεται πουθενά το γιατί πάρθηκαν τόσα σκληρά μέτρα αφού όλοι (ΕΕ, ΕΚΤ, κυβέρνηση - της οποίας βέβαια η γνώμη περιττεύει όπως φαίνεται) μας διαβεβαίωναν ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί για φέτος, επαρκούσαν ενώ παράλληλα η εφαρμογή τους προχωρούσε πολύ ικανοποιητικά;

Για το ασφαλιστικό (το οποίο είναι τεράστιο θέμα), τις νομικές παγίδες στις οποίες ΕΥΤΥΧΩΣ έπεσε η κυβέρνηση (για να έχουμε ελπίδα να τα καταργήσουμε στην πράξη - τουλάχιστον κάποια από αυτά), θα τα πούμε στην συνέχεια...
Παράλληλα να σας υπενθυμίσω - "Τι διακυδεύεται"
http://nea-metra.blogspot.com/2010/04/blog-post_1911.html
"Τι πρέπει να κάνουμε"
http://nea-metra.blogspot.com/2010/04/blog-post_9524.html
και "Ποιές πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις ΟΛΩΝ μας"
http://nea-metra.blogspot.com/2010/04/blog-post_8451.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: