Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Βενζίνη και άλλες αυξήσεις...

Είδηση: «Πρωταθλήτρια» στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αναδεικνύεται επισήμως πλέον η Ελλάδα στην ΕΕ των «27», βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά και τη δεύτερη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε μέσα στο 2010, η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πρόσφατες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνετε στο 1,524 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές ανά νομό κλιμακώνονται σήμερα μέχρι 1,72 ευρώ (το ακριβότερο πρατήριο στη Μαγνησία) και ξεκινούν από 1,289 (το φθηνότερο πρατήριο στη Θεσσαλονίκη).

Έτσι, η χώρα μας είναι η ακριβότερη στην ΕΕ και ακολουθούν Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία και Γερμανία. Η φθηνότερη αμόλυβδη βενζίνη πωλείται στην Κύπρο, λίγο πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, ενώ παρόμοιες τιμές καταγράφονται στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Παράλληλα με την αύξηση του κόστους ζωής και των φόρων, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον: Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και σκαρφάλωσε στο 4,9%. Πέρσυ τον Ιούλιο ήταν 0,9%.

Σχόλιο: Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η τιμή του πετρελαίου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 65 δολάρια καταλαβαίνει που πρόκειται να πάει η τιμή της βενζίνης και οι σχετιζόμενες μ'αυτή τιμές αν υπάρξει μια αύξηση...Πάντως θα πρέπει κατά βάθος να είμαστε υπερήφανοι - αφού σε κάτι πρωτοπορούμε (εντάξει - ζητώ συγγνώμη για την ειρωνία).
Αντί περαιτέρω σχολιασμού δύο αποσπάσματα από μια ταινία που κολλάει γάντι στην κατάσταση που ζούμε στην χώρα μας:



Δεν υπάρχουν σχόλια: