Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Νέα μέτρα για είσπραξη χρημάτων και φοροκυνηγητό- επίθεση επί δικαίων και αδίκων / Θεοδωράκης: "Πρέπει να κλείσει η βάση της Σούδας"

Είδηση: Νέα σειρά φόρων είναι προ των πυλών πέραν των προστίμων στους φορολογούμενους (δείτε εδώ), κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και επιδομάτων (διαβάστε εδώ) και με δεδομένη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (λεπτομέρειες εδώ). Πιο συγκεκριμένα: α) Ζωντανά παραμένουν τα σενάρια για επιβολή και νέων έκτακτων εισφορών στους έχοντες υψηλό εισόδημα αλλά και στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Υπόχρεοι στην καταβολή του ΦΜΑΠ είναι όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 120.000, επί συνόλου 4,6 εκατ. ιδιοκτητών. Ο αριθμός θα γίνει ούτως ή άλλως μεγαλύτερος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση των εσόδων διατυπώνονται εισηγήσεις είτε να μειωθεί το αφορολόγητο, είτε το ατομικό αφορολόγητο των 400.000 ευρώ να γίνει οικογενειακό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Taxis, περίπου 900.000 Ελληνες εμφανίζονται με ατομική περιουσία από 200 έως 600 χιλιάδες ευρώ με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίοι με το ισχύον πλαίσιο είτε δεν πληρώνουν, είτε καταβάλλουν το πολύ 200 ευρώ. β) Ετοιμάζονται μέτρα για τη νομιμοποίηση των παράνομων σκαφών αναψυχής. Οι ιδιοκτήτες τους -περίπου 2.000 άτομα- θα κληθούν να τα δηλώσουν πληρώνοντας τους φόρους που αναλογούν, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις. Αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς για κάθε σκάφος επιβάλλονται φόροι που ξεπερνούν ακόμη και τα τρία εκατ. ευρώ. γ) Εντατικοποίηση των ελέγχων στους επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον με την παραμικρή παράβαση χάνουν και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αν συλληφθούν 15.000 άτομα, το δημόσιο θα συγκεντρώσει περίπου 180 εκατ. ευρώ. Μαζί μπαίνουν στο στόχαστρο "υποψήφιοι φοροφυγάδες" (δείτε τον σχετικό πίνακα της ανάρτησης). δ) Πραγματοποίηση ελέγχων σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς όμως να έχουν δηλώσει τους τόκους στις φορολογικές τους δηλώσεις. ε) Θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά. Είναι άλλος ένας έμμεσος φόρος, ο οποίος προβλέπεται ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση της τιμής δεν θα «βυθίσει» την κατανάλωση. στ) Για το 2012 έχει εξαγγελθεί και ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο την περαιτέρω τόνωση των εσόδων με 100 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και θα εξεταστούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού εν' όψει της επόμενης χρονιάς. Π.χ. ήδη εξετάζεται στενότερη σύνδεση του τεκμηρίου των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς σήμερα, ένα διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού (με τιμή 10.000 ευρώ το τετραγωνικό) και ένα διαμέρισμα σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, έχουν ακριβώς το ίδιο τεκμήριο. ζ) Μέτρο που έχει ήδη κατονομαστεί είναι η επιβολή «πράσινου φόρου», με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ το 2012.

Σχόλιο: Είναι αναμενόμενο σε μια τέτοια συγκυρία και έχοντας εφαρμόσει αποτυχημένες πολιτικές η κυβέρνηση να επιτίθεται επί δικαίων και αδίκων. Είναι όμως απαράδεκτο να τιμωρείται τόσο η ιδιοκτησία όσο και η οικογένεια με την άμεση μείωση του αφορολόγητου για το ΦΜΑΠ ή την μετατροπή του σε οικογενειακό. Σιγά-σιγά, και με τις συνεχείς αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ο ΦΜΑΠ θα γίνει απλώς Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αφού σε λίγο οτιδήποτε παραπάνω από ένα 4άρι διαμέρισμα θα υπόκειται σ' αυτόν. (Την ίδια που το αφορολόγητο στην ακίνητη περιουσία έχει επεκταθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας,ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξάρτητα αν πληρώνουν φόρους στην χώρα μας ή όχι σε μια προσπάθεια να εισέλθουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα). Παράλληλα η σύνδεση του τεκμηρίου διαβίωσης με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν είναι απαραίτητα δίκαιο μέτρο: Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν κληρονομικές ιδιοκτησίες και επομένως το να έχει κανείς ένα διαμέρισμα σε μια ακριβή ζώνη δε σημαίνει απαραίτητα υψηλά ή κρυφά εισοδήματα...

Από κει και πέρα τόσο ο πράσινος φόρος όσο και η επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά προκαλεί σκέψεις: Από την μία έχουμε μια κυβέρνηση που το μόνο πράσινο που έχει στις πολιτικές της είναι λόγω του κόμματος που την στελεχώνει (δείτε εδώ, εδώ και εδώ τι εννοούμε), ενώ από την άλλη τα μη αλκοολούχα ποτά καταναλώνονται απ' όλες τις ηλικίες (και περιλαμβάνουν ακόμα και το νερό σύμφωνα με πληροφορίες) πράγμα που δεν τα κάνει ούτε είδος πολυτελείας, ούτε επιλογή τις περισσότερες φορές. Και αυτές οι περιπτώσεις (που καλύπτουν προϊόντα που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού) καλύπτονται από τον ΦΠΑ.

Έτσι μέσα στ' άδικα, χάνονται και τα δίκαια μέτρα δηλ. η φορολόγηση και καταμέτρηση των σκαφών αναψυχής όσο και η αναζήτηση λογαριασμών στο εξωτερικό (αρκεί βέβαια αυτό να μη σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν λογαριασμούς σε χώρες της ΕΕ για τις οποίες πληρώνουν ήδη φόρους, να κληθούν να ξαναπληρώσουν φόρους γι' αυτές - διαφορετικά θα παραβιαστούν συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει η χώρα μας με όλες τις χώρες εντός ΕΕ και θα έχει να κάνει με την Κομισιόν). Σωστό μέτρο αναμφισβήτητα είναι και το κυνήγι της φοροδιαφυγής (με ανάλογα πρόστιμα) - όμως η ανακοίνωση του υπουργείου ότι "αν συλληφθούν 15.000 άτομα, το δημόσιο θα συγκεντρώσει περίπου 180 εκατ. ευρώ" δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για δικαιοσύνη αλλά για κυνήγι κεφαλών (πράγμα που όσοι έχουν περάσει στοχοποιημένους ελέγχους της εφορίας γνωρίζουν ότι είναι γεγονός).

Είδηση 2η: Τις θέσεις της κίνησης πολιτών "Σπίθα" στην Κρήτη παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ομιλία του στο κλειστό στα Δύο Αοράκια, το χώρο στον οποίο χθες πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, παρουσία του ίδιου του συνθέτη. Όπως ανέφερε ο Μ. Θεοδωράκης η ομιλία του και η συζήτηση έγινε για να ακούσει η γενέτειρα του, η Κρήτη, τις θέσεις του. Ζήτησε να κλείσει η βάση της Σούδας, ενώ μίλησε για "κλέφτες με γραβάτα που κλέβουν τον πλούτο της χώρας παραμένοντας ατιμώρητοι". "Ακούμε, είπε, από τα κυβερνητικά χείλη τη δήλωση, που αναπαράγεται άκριτα από τα μεγάλα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι απλώς...υποστηρικτικός στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Λίγο ακόμα θα μας πουν ότι η μία φρεγάτα, το ιπτάμενο ραντάρ, τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και τα 4 αεροσκάφη F-16 που έθεσε η κυβέρνηση στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, πετάνε... λουλούδια εναντίον του Καντάφι και ότι στη Σούδα υπάρχει ένας απέραντος ανθόκηπος...". Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κλείσει τώρα την αμερικανική Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι "μόνο έτσι θα πάψει η κυβέρνηση να είναι συνένοχη στις ...ανθρωπιστικές δολοφονίες που διαπράττουν αγγλοαμερικάνοι και Γάλλοι σταυροφόροι του πετρελαίου".

Παράλληλα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι "από τη μια μεριά με τα μνημόνια, τις τρόικες και τα ΔΝΤ μας πίνουν το αίμα, απ' την άλλη ο αρχηγός μας, σαν ίσος προς ίσον με την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπους, μάς διατάζει εμάς τους ξεζουμισμένους να πάμε να ξεζουμίσουμε άλλους λαούς φτωχότερους και όπως λέει και το τραγούδι του προ-προ-προπάππου μου, Στέφανου Χάλη, να κάνουμε "μάνες δίχως γιους, γυναίκες δίχως άντρες...". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: "Τώρα το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη δεν είναι πια "συνδικάτο". Κι εμείς καταντήσαμε ένα υπερήφανο προτεκτοράτο που δέχεται να μας διοικούν ουσιαστικά οι ξένοι, να μας βυθίζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, να μας αρπάζουν την εθνική μας περιουσία κι εμείς να τους λέμε όχι μονάχα "ευχαριστώ" αλλά και να στέλνουμε τα παιδιά μας στους πολέμους και τους ναυτικούς μας να βάψουν κι αυτοί τα χέρια τους με αίμα σαν τον παλιό καλό καιρό που κάποιοι λέγανε "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω". Όπως είπε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης οραματίζεται "μια Ελλάδα κατ' αρχήν ανεξάρτητη χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και ξένους προστάτες. Ανεξάρτητη, Αυτοδύναμη και Ασφαλή, με οικονομική, κοινωνική και μορφωτική ανάπτυξη και πολιτιστική ακτινοβολία". Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης δημιουργείται επιστημονική επιτροπή επί κεφαλής τον Συνταγματολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Κασιμάτη επιφορτισμένη να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα, καθώς και νέους θεσμούς, που θα επιχειρήσουν να προσαρμόσουν όσο γίνεται περισσότερο πιστά την αρχή της Άμεσης Δημοκρατίας μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.

Περιγράφοντας τους στόχους της οργάνωσης "Σπίθα" επεσήμανε ότι τα μέλη της "δεν θα αρκεστούν στο να διαπαιδαγωγούν και να μορφώνουν εαυτούς και αλλήλους, αλλά κάθε "Σπίθα" θα αποτελεί μια μάχιμη κοινωνική ομάδα" διευκρινίζοντας "ότι θα πρέπει κατ' αρχήν να είναι φυτεμένη-φυτρωμένη επάνω στον τόπο και την κοινωνία όπου κατοικεί και εργάζεται. Να είναι άγρυπνη για κάθε τι που συμβαίνει γύρω της. Άγρυπνη και υπεύθυνη. Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Από το τοπικό έως το εθνικό" όπως είπε. Τέλος κάνοντας αναφορές στον Καζαντζάκη κατάληξε χειροκροτούμενος: "Για να είσαι άξιος να λογιάζεσαι ελεύθερος, πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου για να κάνεις πάντα αυτό που δεν μπορείς!".

Σχόλιο: Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό (διαβάστε εδώ αναλυτικά για την Σπίθα), κάνοντας άλλη μια έκκληση (θυμηθείτε εδώ το "ανήκουμε στην Ελλάδα")κάνοντας άλλη μια σοβαρή παρέμβαση, λέγοντας τα πράγματα με τ' όνομά τους. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι δεν τον ακολουθούν άλλοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου (ενώ πολλοί όπως ο Κώστας Γαβράς υποστηρίζουν δια της σιωπής τους την κατάσταση που επικρατεί) - δείγμα του ότι το σενάριο που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό (ότι η διαδοχή της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν φυσικό επακόλουθο αλλά συμφωνία "κυρίων" για να εφαρμοστούν πολιτικές πιο εύκολα), μάλλον είναι σωστό αφού και ο πνευματικός κόσμος της χώρας είναι "βουβός" λόγω προσωπικών ή ιδεολογικών σχέσεων με πρόσωπα της "σοσιαλιστικής" εξουσίας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επίθεση σε δικαστικούς που παίρνουν φιλεργατικές αποφάσεις κάνει η κυβέρνηση κατηγορώντας τους για "καινούργιο παραδικαστικό"...Ντροπή και όνειδος γι' αυτούς που βάζοντας μπροστά το διορισμένο από την κυβέρνηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (πρόεδρος του οποίου είναι εκείνος που συνομολόγησε στην αποδοχή της χρήσης του αγγλικού δικαίου αντί του ελληνικού για τους σκοπούς του Μνημονίου - δείτε σχετικά εδώ), για να εκφοβίσουν τους δικαστές. Η δικαστική αρχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και όχι με βάση τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ήμαρτον πια! Ας ελπίσουμε ότι ο δικαστικός κλάδος θα σταθεί στο ύψος του.

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: