Είδηση: Σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) τον μήνα Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του αυξήθηκαν κατά 36.000 άτομα έναντι του Δεκεμβρίου (5,5% αύξηση) και κατά 74.272 έναντι του Ιανουαρίου 2010 (12% αύξηση) φθάνοντας τις 689.558 εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του οργανισμού. Με άλλα λόγια, σχεδόν το μισό (48,6%) της ετήσιας αύξησης των ανέργων σημειώθηκε τον μήνα Ιανουάριο. Εντύπωση επίσης προκαλούν και τα εξής υπόλοιπα στοιχεία για την ανεργία του Ιανουαρίου 2011: 1. Εκτός από τους 689.600 εγγεγραμμένους ανέργους υπάρχουν και 144,7 χιλιάδες οι οποίοι δεν αναζητούν πλέον εργασία. Δηλαδή συνολικά η ανεργία φθάνει τις 834.300 αν συνυπολογίσουμε και όσους εγκατέλειψαν τις προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
2. Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 11.875 άτομα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (άνοδος 5%) και κατά 85.835 άτομα από τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 53,3%). Δηλαδή, σε ετήσια βάση όλη η αύξηση της ανεργίας αφορά μακροχρόνια άνεργους.
3. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 258.285 άτομα (37,5% των εγγεργαμμένων άνεργων) και μειώνεται κατά -7% έναντι του Δεκεμβρίου.
4. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.626 μειωμένες κατά -16,7% σχετικά με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ οι απολύσεις που έφθασαν τις 30.481 αυξήθηκαν 2,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
5. Από το σύνολο των 258.285 επιδοτούμενων ανέργων οι 2 στους 3 περίπου (68%) αφορούν 4 ελληνικές περιφέρειες: Αττική (29,3%), Κεντρική Μακεδονία (16,9%), Κρήτη (12,4%) και Ν. Αιγαίο (9,7%).
Στελέχη της αγοράς και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ θεωρούν ότι τα χειρότερα έρχονται, αφού αν υπολογίζουν ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1 εκ. μέχρι τον Μάρτιο, εξαιρουμένων των υποαπασχολούμενων.
Σχόλιο: Η αύξηση της ανεργίας είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος - με την άλλη να είναι η ποιοτική υποβάθμιση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται: Οι περισσότερες από αυτές είναι μερικής απασχόλησης με περιορισμένα δικαιώματα, σε αντίθεση με αυτές που καταργούνται που είναι πλήρους και σχετικά αξιοπρεπώς πληρωμένες. Η περαιτέρω υποβάθμιση (εις βάρος των εργαζομένων) των εργασιακών σχέσεων, μπορεί να σταματήσει εν μέρει την αύξηση της ανεργίας, αλλά σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει όμως μεγαλύτερο χάσμα στην ελληνική κοινωνία, αφού οι μισθοί-βοηθήματα δε θα μπορούν να καλύψουν τα πάγια μηνιαία έξοδα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα κακά νέα να μην είναι η αύξηση της ανεργίας, αλλά τα μέτρα που παίρνονται για να μειωθεί αυτή (δείτε εδώ).
Είδηση 2η: Χωρίς σχόλια σας παραθέτουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Πρέσβη Γ. Σαββαϊδη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα "Καθημερινή" και παρουσιάζει το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όσο αφορά την υφαλοκρηπίδα μας και τις σχέσεις μας με την Τουρκία:
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Είχαμε γράψει πρόσφατα για τα "φέσια" που έχουν μπει στ' ασφαλιστικά ταμεία και για τους κινδύνους που υπάρχουν από μια σχεδιαζόμενη μείωση εισφορών για τις συντάξεις (δείτε εδώ). Η κυβέρνηση παρόλα αυτά, ετοιμάζεται να δώσει μείωση 10% στις ασφαλιστικές εισφορές σε όσους εργοδότες δεχτούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά από 1/7/2011 με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να χτυπούν κάρτα κατά την είσοδο και αποχώρησή τους από τη δουλειά. Ναι μεν η κάρτα θα είναι "προαιρετική" αλλά ποιός δε θα θελήσει να μπει στο σύστημα; Το δέλεαρ είναι μεγάλο σίγουρα. Από την άλλη όμως και δεδομένης της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα "χτυπούν κάρτα" τις πραγματικές ώρες και ότι δε θα "ξεχνούν" να το κάνουν (αναγκασμένοι προφανώς από τους εργοδότες τους); Τα σχέδια για εμπλοκή της ομάδας ΔΙΑΣ και ύπαρξης αριθμού καταγγελιών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρά. Οι τράπεζες πάντως δε θα έχουν παράπονο: Η πληρωμή μισθοδοσίας και εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω αυτών όπως και να' χει (δηλ. κι άλλα χρήματα για διαχείρηση)! Όπως πάντα λοιπόν, τα πράγματα θ'αντιμετωπιστούν ανάποδα και το αυτόνοητο (δηλαδή η πληρωμή μισθών και εισφορών ανάλογα με τις ώρες εργασίας) θα επιβραβεύεται... (Κι ύστερα κοροϊδεύαμε το επίδομα "έγκαιρης προσέλευσης" σε μια υπηρεσία του Δημοσίου).
Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου