Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Μνημονίου συνέχεια...

Είδηση: Το περιοδικό "Επίκαιρα" σε πρόσφατο τεύχος του δημοσίευσε σε μετάφραση κομμάτια του Μνημονίου που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.
Σ' αυτό μεταξύ άλλων φαίνεται ότι: "Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος...Ο ορισμός του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου δικαίου για την Σύμβαση αποτελεί έγκυρη επιλογή δικαίου, που δεσμεύει το Δανειολήπτη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Ο Δανειολήπτης υπάγεται νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη Σύμβαση και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι οριστική και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία.Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση."
Σχόλιο: Νομίζω στα όσα διαβάζει κανείς παραπάνω δεν χωράνε σχόλια - στα όσα της καταμαρτυρήθηκαν παραπάνω η κυβέρνηση αρκέστηκε στο να πει (διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου της) ότι "η νομική άμυνα έχει συγκεκριμένα στάδια και συγκεκριμένα επίπεδα, πολλά από τα οποία δεν απεμπολούμε, ακόμη και με τη βούληση των δύο μερών" (προσέξτε τη λέξη "πολλά" - δηλ. έχουμε απεμπολήσει αρκετά αλλά όχι πολλά) καθώς επίσης και ότι "ευνόητο είναι, όμως, ότι και αυτοί που μας δανείζουν πρέπει να έχουν τις διασφαλίσεις τους και τις εγγυήσεις τους, όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο. Και ας μην ξεχνάμε ότι και μόνο, το ότι υπάρχει αυτή η δανειακή σύμβαση και η χώρα μας έχει βγει από την τραγική κατάσταση που βρισκόταν σε επίπεδο οικονομίας, είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα" (δηλ. η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που έβαλε την Ελλάδα στην διαδικασία εκχώρησης εξουσίας και έδωσε το δικαίωμα στους δανειστές να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία, εφόσον αυτοί το κρίνουν αναγκαίο).

Κατά τ' άλλα (και παρά τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης - κατά την ίδια πάντα) τα spreads 5ετίας έφτασαν χθες τις 960 μονάδες - μάλλον φταίει και γι' αυτό το ΚΚΕ (και βέβαια αν δεν προσέξουμε λίγο η ιστορία επαναλαμβάνεται).

Πηγή: "Επίκαιρα"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ta panta ksepouliountai! Fainetai sa na mhn tous endiaferei tipota - kamia prostasia ths xoras apo ta "korakia" ths troikas.