Είδηση: Στο Μνημόνιο επιστρέφει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του καυτού ζητήματος των συντάξεων και τα πολλά «ήξεις αφήξεις» των κοινοτικών, αλλά και των Ελλήνων επισήμων. Ετσι ώστε το Μνημόνιο να προβάλλει τώρα κάτι σαν επιτυχία.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, με πρωταγωνιστές τον υπουργό εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον επίτροπο Ολι Ρεν, πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να χειριστούν το θέμα της συνταξιοδότησης, προσφέροντας ένα μικρό καρότο στους ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση εργαζομένους, ετοιμάζοντας από την άλλη πλευρά το μαστίγιο...
Το καρότο είναι ότι -δήθεν- το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι 48% αλλά μεταξύ 60 -65%. Το μαστίγιο είναι ότι η ενιαία σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση 40 χρόνια εργασίας και όχι 30 με 35. Επίσης, θα υπάρξει μείωση κατά 6 % για κάθε πρόωρο χρόνο που θα βγαίνει στη σύνταξη ο εργαζόμενος.
Πρόκειται για το τελευταίο «μαγείρεμα» μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, με σκοπό να περιπαίξουν τους εργαζομένους και να σωθεί κάπως η «χαμένη τιμή» της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, συνέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, με βασικό σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί των διαδικασιών που απομένουν γύρω από τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 440 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρώπης των «16». Την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι οι εμπειρογνώμονες των «16» κατέληξαν σε μία συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου. Φαίνεται, όμως, ότι παραμένουν σημεία προς διευκρίνιση, λόγω ορισμένων επιφυλάξεων της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην επιθυμία της να επιβάλει τους δικούς της όρους στη δανειοδότηση της χώρας που θα προσφύγει στον εν λόγω μηχανισμό.
Σχόλιο: Έχουμε σχολιάσει κατά το παρελθόν, ότι η στάση της κυβέρνησης είναι συνολικά απογοητευτική: Με τις επικουρικές συντάξεις να βρίσκονται ακόμα στον αέρα (οι οποίες ήταν εκείνες που ανέβαζαν τις συντάξιμες αποδοχές σε αξιοπρεπή επίπεδα), υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό μείωσης θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%, ενώ στις απώλειες θα πρέπει να υπολογιστούν και τα χαμένα πλέον δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας.
Για το αν είναι άδικες ή όχι οι αλλαγές, τα έχουμε ξαναπει - όπως επίσης έχουμε σχολιάσει το ότι υπάρχει σαφής προσυνεννόηση μεταξύ κυβερνήσεως και τρόικας για τον χειρισμό της κατάστασης. Αυτό όμως που δεν είχαμε επισημάνει (γιατί δεν πιστεύαμε και δεν το γνωρίζαμε) είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τις συντάξεις χηρείας και την σημασία/ουσία των επικουρικών συντάξεων (για τις οποίες πληρώνουν αδρότατα οι ασφαλισμένοι μηνιαίως): Και τα δύο είναι εκτός μνημονίου, αλλά συζητούνται ακόμα. Η υπόσχεση ήταν ότι με την κατάθεση των αναλογιστικών μελετών το "πρόβλημα" θα λυνόταν, αλλά όπως αποδείχτηκε και αυτή η υπόσχεση ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. Το τι θα γίνει πραγματικά θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου