Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ασφαλιστικό

Είδηση: Στην συνεδρίαση της επιτροπής Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές αφού άκουσαν τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο να τους παρουσιάζει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό του ζήτησαν μια σειρά 11 αλλαγών:
1)Να διαφυλαχθεί ο τριμερής χαρακτήρας (κράτος - εργοδότης - εργαζόμενος), καθώς με τις προτάσεις του η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται μονάχα στη βασική σύνταξη. Ζητήθηκε ευθέως να μπει το κράτος στην αναλογική και την επικουρική σύνταξη.
2)Να μην κοπούν η 13η και η 14η σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτές στο μνημόνιο.
3)Να ανατραπεί η κλίμακα που παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται όσο... αυξάνονται τα χρόνια εργασίας (λόγω ΛΑΦΚΑ κ.λπ.).
4)Να γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή των γυναικών του Δημοσίου στο νέο σύστημα.
5)Να αναθεωρηθεί το Ασφαλιστικό στο σκέλος που αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά.
6)Να παίρνουν σύνταξη οι χήρες ανεξαρτήτως ηλικίας.
7)Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να μην υπολογίζονται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου.
8)Να μειωθεί το κόστος για την αναγνώριση των πλασματικών ετών.
9)Να μειωθούν τα όρια για τις μητέρες.
10)Είναι υπερβολικός ο συνδυασμός 40 έτη και 60 χρόνια για πλήρη σύνταξη.
11)Να υπογραμμιστεί ο έκτακτος και μεταβατικός χαρακτήρας των μέτρων στον δημόσιο τομέα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν πολλές αιχμές για «βουλευτές που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν», για «υπουργούς που δεν στηρίζουν» και για τα τρία προεκλογικά «δεν», δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, δεν θα αυξηθούν τα όρια, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, που ηχούν πλέον ως «σειρήνες αναξιοπιστίας».
Σχόλιο: Σαφέστατα οι αλλαγές που ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους κυρίως λόγους αντίδρασης της κοινωνίας. Οι κινήσεις πάντως του υπουργού και της κυβέρνησης δείχνουν ότι πέραν από το να "κατανοήσει" τις θέσεις τους, δεν πρόκειται να υποχωρήσει: Έτσι κι αλλιώς, το "αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει με τίποτα": Ούτε η χθεσινή απεργία (όπως και οι προηγούμενες) αλλά και ούτε οι σοβαρές ενστάσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τις τόσες διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές δείχνουν να την επηρεάζουν: Βέβαια με τέτοιες γνωμοδοτήσεις (και εκτός αν έχουμε Συνταγματικό πραξικόπημα) τα μέτρα αυτά δεν θα κρατήσουν για πολύ (όπως δείχνει καθαρά και το υπόμνημα της ΓΣΕΕ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο).
Αφού τα πράγματα έχουν έτσι (και υπάρχει και σχετικό ευρωπαϊκό δεδικασμένο) γιατί εμμένει σ' ένα νομοσχέδιο που θα γυρίσει την χώρα πολλά χρόνια πίσω; Γιατί καλεί προσχηματικούς διαλόγους και φέρνει τα νομοσχέδια σε ανοιχτή διαβούλευση-παρωδία από την οποία δεν κρατάει την εμπεριστατωμένη άποψη της πλειοψηφίας; Κάποια στιγμή ελπίζουμε να μάθουμε...Μέχρι τότε ας συνεχίζει να διορίζει γενικούς γραμματείς υπουργείων πρώην αριστερούς, αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές (άνευ προσόντων) και ας εισάγει προσχηματικές διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια για να διορίσει ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς άνευ γνώσεων σε άσχετα γνωστικά αντικείμενα.
Όσο για του βουλευτές: "Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν". Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα γίνει σύντομα στην Βουλή, οπότε θα παρουσιαστεί η ευκαιρία να δείξουν ποιους εκπροσωπούν - το λαό ή το ΔΝΤ και την τρόικα στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: