Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Συνταγματική εμπλοκή του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Είδηση: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που σκοπό εν προκειμένω έχει να ορίσει κατά πόσο οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα) διατυπώθηκε η άποψη ότι το νομοσχέδιο που αριθμεί 86 σελίδες είναι εξαιρετικά ασαφές και αόριστο με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα εναρμόνισής του με το Σύνταγμα.
Η πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε είναι ότι για να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει το νομοσχέδιο να είναι ειδικό, να αφορά, δηλαδή, μόνον συνταξιοδοτικά θέματα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.2 και άρθρο 98). Αντίθετα, το υπό εξέταση νομοσχέδιο ρυθμίζει και άλλα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας του ανώτατου δικαστηρίου.

Από κει και πέρα, μετά από μια πρώτη ανάγνωση, πέρα επισυμάνθηκαν ακόμα: α) Η ενοποίηση σε τρία των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρήθηκε ότι με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς -επαγγελματικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης- ενοποιούνται, γεγονός που δημιουργεί συνταγματικά εμπόδια τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση και την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι από 1/1/2010 όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
β) Όπως έχει αποφανθεί και το αρμόδιο όργανο της Βουλής θεωρείται αντισυνταγματική η ρύθμιση που εκχωρεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα εκδίκασης των διαφορών για συνταξιοδοτικά θέματα που αφορούν και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες σήμερα εκδικάζονται μόνον από τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ.
γ) Υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά κωλύματα και ως προς τη μείωση των συντάξεων, καθώς η επίμαχη διάταξη καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που αναφέρεται στην αναλογία μισθού και σύνταξης. Τα μέλη του ΕΛ.Σ. επικαλέστηκαν τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των ετών υπηρεσίας και των αποδοχών των εργαζομένων με βάση τις οποίες γίνονται και οι εισφορές.
δ) Πάσχει από άποψη νομιμότητας και η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει με υπουργικές αποφάσεις, και όχι με νόμο, επί μέρους ζητήματα για το συνταξιοδοτικό. Σημαντική κρίνεται και η επισήμανση των δικαστών ότι το σχέδιο νόμου δεν επαναλαμβάνει ρητά ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010.

Σχόλιο: Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι πολλά από τα μέτρα που προσπαθεί εδώ και καιρό να περάσει η κυβέρνηση έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" αλλά παράλληλα έρχονται και σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Η πρώτη σύσκεψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκάλυψε μερικά μόνο από αυτά. Η σύνδεση π.χ. του ορίου συνταξιοδότησης με αυθαίρετους δείκτες "προσδόκιμου ζωής", η σύνδεση της καταβολής της επικουρικής με την "βιωσιμότητα" του ταμείου, η αυθαίρετη κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (και του μισθού) είναι ακόμα μερικά από αυτά. Βέβαια το σήριαλ αυτό θα έχει πολλά επεισόδια - και θα υπάρξουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να πείσει για την "αναγκαιότητα" των μέτρων. Ευτυχώς απ' ότι φαίνεται οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι να δώσουν την μάχη (πρόσφατα εξάλλου κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα η ΓΣΕΕ για τα εργασιακά, έστω και αν αυτό τους φέρνει σε αντιπαλότητα με συγγενείς πολιτικά χώρους: Η μάχη όμως που δίνεται, είναι μάχη επιβίωσης για τον λαό, που προφανώς δεν μπορεί να μείνει απαθής και πρέπει να διεκδικήσει με όλα τα μέσα που του δίνει το Σύνταγμα ένα καλύτερο αύριο.
Και κάτι τελευταίο...Μέχρι τις προάλλες η κυβέρνηση (και η τρόικα) δεν έλεγαν ότι τα όσα συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζουν τα Δημόσια οικονομικά και ως εκ τούτου δεν θα προσβληθούν; Γιατί έγιναν αλλαγές που "πειράζουν" μισθούς και συντάξεις και εκεί;
Πηγή: "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το "τι είναι η πατρίδα μας" του Νίκου Κιάου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: