Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Άλλα στ' αγγλικά και άλλα στα ελληνικά;

Είδηση: Ερώτηση-καταγγελία κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Μουλόπουλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης), καταγγέλωντας ότι η προσφυγή στον μηχανισμό "στήριξης", " όχι μόνο απαξίωσε την Βουλή μέσω της της απόφασης να υπογράφει και να κυρώνει οικονομικές συμφωνίες ο Υπουργός Οικονομικών και όχι η Βουλή" αλλά και αποτελεί "υποβάθμιση της κρίσης του ελληνικού λαού αφού η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση".
Πιο συγκεκριμένα καταγγέλουν ότι στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης (Request for Stand-by Agreement) καθώς και στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης και του Διακανονισμού Χρηματοδότησης, Άμεσης Ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεριλαμβάνονται:
α. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060.
β. Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.
γ. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων.
Οι βουλευτές καταλήγουν, ζητώντας διελεύκανση των προθέσεων της κυβέρνησης για το τι πραγματικά προτίθεται να κάνει επ' αυτού και αν προτίθεται να φέρει προς ψήφιση το πλήρες Μνημόνιο.

Σχόλιο: Για την ψήφιση στην Βουλή του δικαιώματος του Υπουργού Οικονομικών ν' αποφασίζει εν ονόματι όλων και της Βουλής για οικονομικές συμφωνίες και όρους δανεισμού έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, τννίζοντας πόσο επικίνδυνο είναι. Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να κινείται υπόγεια και να αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς, προσπαθώντας να παρουσιάσει την μισή αλήθεια - Είναι προφανές πως αν υπάρχει έστω και μικρή διαφοροποίηση στα όσα αποφασίστηκαν στην Βουλή και στα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, τα τελευταία δεν μπορούν να ισχύουν - αν υπάρχει βέβαια ακόμα δημοκρατία στην χώρα μας.
Πέραν τούτου τα "κρυφά" μέτρα έχουν και νομικές παραλείψεις δεδομένου ότι με βάση το Σύνταγμα (που είναι ακόμα σε ισχύ) η κυβέρνηση δεν μπορεί να "παγώσει" αιτήσεις συνταξιοδότησης περιμένοντας να περάσει καινούργιους νόμους (των οποίων επίσης η συνταγματικότητα αμφισβητείται). Παράλληλα, το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην σύνταξη και το θεωρεί ανεξάρτητο από οικονομικούς δείκτες (όπως το ΑΕΠ) - δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θ' αποτελούσε διάκριση εις βάρος των πολιτών που δούλεψαν, εισέφεραν και περιμένουν ανταπόδοση.

Πηγή: Διαδικτυακός τόπος ΣΥΡΙΖΑ (www.syriza.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: