Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μειονοτικά σχολεία στην Θράκη

Και μέσα σ' όλα τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, έχουμε και την συνεχιζόμενη προσπάθεια αφελληνισμού της Θράκης από κάποιους ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι την θρησκευτική διαφορετικότητα της εκεί μειονότητας, προσπαθούν να ρίξουν όλη την περιοχή στα δίχτυα του τουρκικού προξενείου.
Η μαρτυρία της Χαράς Νικοπούλου, εκπαιδευτικού σε μειονοτικό σχολείο είναι αποκαλυπτική:




Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν τα κόμματα ξεχνούν ότι κατέχουν την εξουσία για να υπηρετούν το λαό και την χώρα και κάνουν υποχωρήσεις για μερικές εκατοντάδες ψήφους...

2 σχόλια:

Χριστίνα είπε...

Δε γίνεται παρέλαση των μαθητών στο μειονοτικό σχολείο! Τι μου λες τώρα... Τι πλήγμα για την παιδεία...

Καλά, πλάκα μας κάνουν; Οι παρελάσεις λείπουν στα παιδιά των μειονοτικών σχολείων;;;

Τι απαράδεκτα βίντεο ήταν αυτά; Τι εθνικοπατριωτικές κορώνες; Και πού είναι ο αντίλογος, η άποψη της άλλης πλευράς;

Για ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το κειμενάκι:

http://issuu.com/athensvoice/docs/av_305?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true

ΥΓ1. Επειδή το (χειρόγραφο) σημείωμα ίσως να μη διαβάζεται καλά λόγω της μικρής εικόνας, το παραθέτω παρακάτω (διατηρώ την ορθογραφία του):

Υπηρεσιακό Σημείωμα

Κυρία Υπουργέ.

Ύστερα από την προβολή της εκπομπής Αθέατος Κόσμος και με βάση το έργο που έχει παραχθεί στο Μειονοτικό Σχ. Μεγάλου Δερείου Έβρου τα τελευταία πέντε χρόνια ζητώ την ανάκληση της μετάθεσής μου από την Γ' περιοχή Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση της οργανικής θέσης μου στο Μειονοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου Έβρου υπό δυο όρους:

Α. Να διασφαλίσετε την παρουσία μου στο χώρο του Σχολείου.
Β. Την απομάκρυνση του προσοντούχου δασκάλου Μαναρέμ Τζαφέρογλου

Παρακαλώ για τις περεταίρω ενέργειές σας.

Μετά τιμής
Χαρά Νικοπούλου, υποδιευθύντρια

ΥΓ2. Είναι το θέμα της πολυπολιτισμιής εκπαίδευσης σηματικό; ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
Βοηθάει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση; Ελάχιστα (αρκετές φορές παρεμποδίζει κιόλας).
Διαβάστε ενδεικτικά εδώ http://www.slap.gr/epikairotita/koinonia/stamatisan-ta-fenomena-vias-kai-ratsismou-anamesa-se-paidia-kai-gonis/#more-3750 για το διαβόητο (και δαιδαλώδες) σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, στα βόρεια σύνορα του Δήμου Αθηναίων, και τις προσπάθειες της διευθύντριας Στέλλας Πρωτονοταρίου

Ενεργός Πολίτης είπε...

Ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη για τα βίντεο και να τα θεωρεί εθνικοπατριωτικά σε εισαγωγικά ή χωρίς.
Ειλικρινά όμως θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να πάψουμε να κοιτούμε το δέντρο και ταυτόχρονα να χάνουμε το δάσος: Στην Θράκη έχουμε μια ολόκληρη κοινότητα στα χέρια του τουρκικού προξενείου - και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι μιας και είχα την τύχη: α) να υπηρετήσω στο στρατό με παιδιά από την μειονότητα (που μου ανέφεραν περιστατικά για τη συμπεριφορά της ηγεσίας της μειονότητας που θα έκαναν και τον πλέον αποστασιοποιημένο άνθρωπο έξω φρενών) β) να σπουδάσω μαζί με παιδιά που μεγάλωσαν σε περιοχές που ανθεί η μουσουλμανική μειονότητα γ) να επισκεφτώ τις εν λόγω περιοχές.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι οι παρελάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια ολόκληρη ομάδα πληθυσμού στην χώρα μας που δεν μαθαίνει ελληνικά, που παρότι έχει ευκαιρίες δεν τις εκμεταλλεύεται και προτιμάει να ζει αποξενωμένο (υποψιάζομαι δε γίνεται συνειδητή επιλογή αλλά αυτό πλασάρετε ως το καλύτερο), και που δεν μπορεί να ενταχθεί ουσιαστικά σ' αυτό που λέμε Έλλαδα.

Το πρόβλημα επίσης είναι που έχουμε ένα κομμάτι της χώρας μας στο οποίο επιτρέπεται (με αντάλλαγμα ορισμένες ψήφους) να κάνουν κουμάντο στα σχολεία άνθρωποι που δεν είναι εκπαιδευτικοί και που προωθούν ότι ανθελληνικό μπορεί να ειπωθεί, που στελέχη της μειονότητας αφήνονται να τρομοκρατούν (χωρίς εισαγωγικά) όσους δεν θέλουν να λέγονται "Τούρκοι", που κάνουν διανομές δορυφορικών κεραιών για να πιάνουν τα "καλά κανάλια", που φωνάζουν σε γιορτές "η Θράκη είναι Τουρκική" (από πότε κιόλας;) και "όποιος μουσουλμάνος δεν δηλώνει Τούρκος είναι προδότης του Μωάμεθ". Πείτε με συντηρητικό και παλιομοδίτη αλλά εξανίσταμαι ιδιαίτερα όταν αυτά τα λένε άνθρωποι που ορκίστηκαν να φυλάνε το Σύνταγμα και την πατρίδα (όπως οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική βουλή). Δεν είναι όλοι το ίδιο (υπάρχει π.χ. το παράδειγμα του κ.Μουσταφά που απέδειξε ως βουλευτής του ΣΥΝ ότι μπορεί κανείς να είναι σωστός μουσουλμάνος Έλληνας βουλευτής) αλλά πρόβλημα υπάρχει και πρέπει επιτέλους να βγει στην επιφάνεια. Έτσι, παρότι δεν είναι της άμεσης θεματολογίας του blog, ανέβασα τα βίντεο (γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα υπάρξουν αντιδράσεις από γνωρίζοντες και μη).
Όσο αφορά το θέμα της κυρίας Νικοπούλου, επιτρέψτε μου να σας πω (επειδή έχω φίλο μειονοτικό από το Μ.Δέρειο) και με βάση τα όσα γνωρίζω, ότι από τη στιγμή που πήγε στην περιοχή ζει σ' ένα καθεστώς τρομοκρατίας (που προέρχεται από ένα μέρος της τοπικής εξουσίας που είχε μάθει να πηγαίνει με τα νερά του προξενείου για να εκλέγεται) με απειλές κατά της ζωής της και της οικογένειας της, πράγμα που λίγοι πιστεύω θ' άντεχαν. Τα όσα λέει στα βίντεο, πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να μας βάλουν σε σκέψεις, ακόμα και αν δεν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις της.

Κλείνοντας είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια της κας Πρωτονοταρίου είναι γνωστή και αξιέπαινη, αλλά δυστυχώς η κοινωνία δεν αλλάζει έτσι εύκολα αφού υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς και από τις δυο πλευρές (Έλληνες και μη Έλληνες) - ο αγώνας πάντως πρέπει να συνεχιστεί.