Είδηση: Σε ημερίδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης σημείωσε ότι μόνον ένα μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, υπολογίζοντας την αξία του ορυκτού πλούτου της βορείου Ελλάδας (εξαιρουμένου του πετρελαίου) σε είκοσι δισ. ευρώ.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συμβαδίζει με την πράσινη ανάπτυξη υποστήριξε και ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρπέλης. Ανέφερε ότι στο παρελθόν η μεταλλευτική βιομηχανία έβγαλε τη χώρα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
Ο καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Τσακαλάκης, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την επιστημονική κοινότητα, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι σύγχρονοι τρόποι εκμετάλλευσης ορυκτών δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.
Σχόλιο: Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ανακοινώνεται τόσο επίσημα κάτι που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε διάφορους κύκλους: Ότι το ελληνικό υπέδαφος είναι αρκετά πλούσιο και μπορεί (υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και όρους) να αποτελέσει το "όχημα" ανάπτυξης της χώρας μας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προστατευθεί πραγματικά το εθνικό συμφέρον, τόσο όσο αφορά τα οφέλη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, αντί να ξεκινήσει το "πανηγύρι" των αποκρατικοποιήσεων (με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται), της πώλησης των ακινήτων του δημοσίου και του χτισίματος ξενοδοχείων σε ότι έχει μείνει άχτιστο, να "σπρώξει" την ανάπτυξη προς ένα τομέα που δεν έχει αξιοποιηθεί σοβαρά μέχρι σήμερα και η οποία θα μπορέσει πραγματικά να εκμεταλλευτεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου