Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Nέες αλλαγές στο ασφαλιστικό - κι άλλες πιέσεις στο ΙΚΑ / Γενικευμένη εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο / Σκέψεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Είδηση 1η: Ιδιαίτερος προβληματισμό προκαλούν οι ειδήσεις για καινούργια σειρά αλλαγών στο ασφαλιστικό (γενικότερα) και στη λειτουργία του ΙΚΑ (ειδικότερα). Με δεδομένο ότι το 2ο είναι "στο κόκκινο" εδώ και λίγους μήνες (θυμηθείτε σχετική ανάρτηση εδώ), το κράτος συνεχίζει να χρωστάει εισφορές χρόνων (ανάλυση μπορείτε να δείτε εδώ) και προτιμά να "δανείζει" αντί να ξεπληρώνει, οι υπάλληλοι της τρόικας πιέζουν για καινούργιες μειώσεις (αντιδρώντας ακόμα και στον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος) σε συντάξεις-παροχές-αριθμού γιατρών, λίγο μόνο καιρό μετά τις τελευταίες αλλαγές. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό:


Είδηση 2η: Διευρύνεται πλέον ο θεσμός της «εργασιακής εφεδρείας» και θα συμπεριλάβει όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο τους υπό κατάργηση και συγχώνευση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία για να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρόκειται για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται.

Πρόσθεσε δε, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη, ότι για τη λειτουργία της «εργασιακής εφεδρείας» ισχύει ό, τι λέει ο νόμος: δηλαδή 12 μήνες εφεδρεία και μετά αποχώρηση…

Σχόλιο: Με την στάση της παρούσας "κυβέρνησης" να είναι αυτή που είναι ήταν αναμενόμενο ότι εφόσον η τρόικα ήθελε γενικευμένες μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο, αυτές θα γίνονταν. Το πως θα γινόταν αυτό δεν είχε σημασία - είτε με αναγκαστική εθελουσία (λεπτομέρειες εδώ), είτε με αλλαγές στο καθεστώς των Δημοσίων υπαλλήλων, είτε με μετατάξεις στον ιδιωτικό (!!!) τομέα, είτε με θανάτωση στην πλατεία Συντάγματος, κάποιος τρόπος θα βρισκόταν. Έτσι λοιπόν, το μέτρο της "εφεδρείας" προχωράει και γενικεύεται, αργά αλλά σταθερά. Το αν είναι δίκαιο ή άδικο είναι εκ των ουκ άνευ. Εμείς στην κουβέντα (που κακώς έχει ξεκινήσει) θα συνεισφέρουμε μόνο το ότι από το καινούργιο έτος θα κλείσουν περίπου 450 ΚΕΠ ανά την Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, δεκάδες "μάχιμοι" στα σώματα ασφαλείας ασχολούνται με εργασίες γραφείου και οι υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι είδος εν ανεπαρκεία μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Όλοι αυτοί οι "πλεονάζοντες" υπάλληλοι θα μπορούσαν μια χαρά να μεταταγούν αλλού. Αντ' αυτού και οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται και άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτά βέβαια δεν απασχολούν την κυβέρνηση και αφήνουν μια (υπνωτισμένη και αποχαυνωμένη) μερίδα του κόσμου αδιάφορη ή να επιχαίρει. Ας ελπίσουμε ότι οι ίδιοι, μαζί με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πράξουν τα δέοντα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά το ότι η κυβέρνηση θεώρησε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια παιδεία εν μέσω θέρους και με μια πολυδιαφημισμένη συναίνεση να υπάρχει ως κερασάκι, η υπόθεση θα περνούσε αναίμακτα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Τόσο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής που βρήκε αντισυνταγματικές διατάξεις (λεπτομέρειες εδώ) όσο και σειρά κινητοποιήσεων και καταλήψεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δείχνουν ότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Η δε θέση της κυρίας Διαμαντοπούλου παρουσιάζεται ενισχυμένη μόνο στα κυβερνητικά ΜΜΕ (για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και σειρά σκανδάλων στο υπουργείο Παιδείας - εδώ κι εδώ λεπτομέρειες). Μια αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα από την πανεπιστημιακή κοινότητα παραθέτουμε σήμερα, την οποία αξίζει να δει κανείς με προσοχή (διαβάζεται συνεχόμενα ως δύο στήλες):


Και κάτι τελευταίο... Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί ότι προετοιμάζεται η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων από το παράθυρο (διαβάστε εδώ σχετικά). Μια αναλυτική πάντως ανάγνωση του πρόσφατου νομοσχεδίου για την παιδεία μας κάνει να διαπιστώσουμε μια ιδιαίτερα πονηρή διάταξη σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να παρέχουν απεριόριστη εκπαίδευση και έρευνα. Δηλαδή προσφέρεται η δυνατότητα για πρόσληψη εκπαιδευτικών και δημιουργία ιδρυμάτων που προφανώς αντίκειται στο παρόν Σύνταγμα... Πονηρό πράγμα η συναίνεση τελικά (παρασκήνια και σχετικά σχόλια εδώ).

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: