Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σχόλιο για την "επιλεκτική χρεοκωπία" / Στο "κόκκινο" το ΙΚΑ

Αντί άλλης ανάρτησης σήμερα, σας μεταφέρουμε ένα σχόλιο που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παρόν" και έχει σχέση με την διαφαινόμενη επιλεκτική χρεοκωπία. Στα όσα παραθέτονται σ' αυτό θα θέλαμε να προσθέσουμε 4 σημαντικά ερωτήματα: α) Ποιοι θα είναι οι πραγματικά χαμένοι αν υπάρξει "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων; Οι "ασφαλισμένοι" (δηλ. οι κάτοχοι ομολόγων) ή οι "ασφαλιστές" (δηλ. οι εκδότες των CDS); Οι πρώτοι δεν χάνουν αφού σ' αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν (πιθανότατα) λόγω της "επιλεκτικής χρεοκωπίας" τ' ασφάλιστρα κινδύνου και θ' αναγκαστούν να πληρώσουν οι ασφαλιστές τεράστια χρηματικά ποσά. Άρα το παιχνίδι που παίζεται είναι στην πραγματικότητα ποιοι θα "πληρώσουν τη νύφη" και όχι το πως θα βοηθηθεί η χώρα μας. β) Πόσοι από τους εσωτερικούς δανειστές που είναι εξαρτώμενοι από το κράτος έχουν προβεί σε αγορές ασφαλίστρων κινδύνου; Αν το έκαναν, πότε έγινε και μήπως βοήθησαν στο να χειροτερεύσει το κλίμα για την χώρα μας; γ) Αυτά τα 20 δις "χρέος που θα γλυτώσουμε" που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, αφορά το ποσό που θα μας δανείσουν για να διαχειριστούμε ή το ποσό που αναμένεται να γλυτώσουμε; Αυτή η αγορά ομολόγων θα γίνει από την δευτερογενή αγορά ή απευθείας; Θέτουμε τα ερωτήματα αυτά γιατί από τα σχέδια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, είναι προφανές ότι ένα μεγάλο ποσό του χρέους που λήγει θα μετακυλιστεί (αφού είναι αδύνατον να καλυφθεί με νέο δανεισμό απ' τις αγορές) ενώ κάποιο άλλο θα "κουρευτεί". Αυτό που φοβόμαστε εμείς είναι ότι στο τέλος θα υποχρεωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας να πουλήσουν "κουρεμένα" ομόλογα, ενώ αυτά που έχουν οι ξένες τράπεζες κ.ο.κ. θ' αντικατασταθούν με νέα, με μεγαλύτερο επιτόκιο και πιο στέρεα (αφήνοντάς μας πάλι να πληρώσουμε τη νύφη) και δ) όλοι αυτοί που μας διαβεβαίωναν ότι "το Μεσοπρόθεσμο θα μας έσωζε από την χρεωκοπία", δεν είχαν ένα έτοιμο σχέδιο που θα το αποδείκνυε αυτό στην πράξη;

Και τέλος να πούμε ότι η "στάση πληρωμών" στο εσωτερικό θα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ της κυβέρνησης. Θα είναι ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ για το αν προτιμήσει να πληρώσει δανειστές ή τους μισθούς και τις συντάξεις. Χρήματα υπάρχουν (εξάλλουν το 55% των εξόδων του προϋπολογισμού είναι δάνεια και τοκοχρεωλύσια) απλά είναι θέμα προτεραιότητας για το που θα πάνε.
"Φαίνεται πως όλα πια έχουν δρομολογηθεί. Κριθεί. Πάμε, μας πάνε σε κάποιου είδους χρεοκοπία. Και το έδαφος στρώνεται, το χαλί στρώνεται, με στόχο αυτή η δραματική εξέλιξη να έρθει «μαλακά», να γίνει με κάποιον τρόπο αποδεκτή απʼ τον λαό... Και το ζήτημα είναι πως σʼ αυτόν τον χορό της παράνοιας έχουν μπει ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών! Για «επιλεκτική χρεοκοπία» μίλησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Για «προσωρινή αδυναμία πληρωμών» υπερακόντισε ο πρωθυπουργός!

Ακόμα και αυτή η εσπευσμένη κίνηση, να παρατείνουν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τα 100.000 ευρώ, ενταγμένη σʼ αυτήν τη σκοπιμότητα, πορεία, ήταν. Το έκαναν προκειμένου να προλάβουν τον πανικό που –δικαιολογημένα– θα έπεφτε στους μικροκαταθέτες, αφού οι μεγάλοι έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να αποσύρουν τεράστια ποσά απʼ τις ελληνικές τράπεζες και τώρα τρέχει ο Βενιζέλος με «μαστίγιο και καρότο» να τους πιέσει να τα επαναφέρουν... Ανησυχία μεγάλη υπάρχει για μια τέτοια αναταραχή και στη Γερμανία και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ.

Πλέον λοιπόν είναι κοινή συνείδηση σε όλους ότι η Ελλάδα πάει σε μια κάποιας μορφής χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό πλέον θεωρείται αναπόφευκτο, κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία! Ένα παρόμοιο κακό παιχνίδι δεν παίχτηκε και μεταξύ του Οκτώβρη του 2009 και του Μάη του 2010, όταν μπήκαμε στο τραγικό και αποτυχημένο Μνημόνιο;

Ένα παιχνίδι απαξίωσης της Ελλάδας, πότε με τα περί «Τιτανικού», πότε με τα περί «οικονομίας στην εντατική», πότε με τα περί της χώρας με τη μεγαλύτερη διαφθορά. Και παράλληλα κρυφές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο με τον Στρος-Καν για προσφυγή στο ΔΝΤ! Και παράλληλα εγκατάλειψη επί της ουσίας της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Έτσι τον Μάη του 2010 εμφανίστηκε περίπου σαν αδήριτη αναγκαιότητα η προσφυγή και στο ΔΝΤ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Μνημόνιο!

Παιγμένο λοιπόν αυτό το παιχνίδι στρωσίματος του χαλιού, αλλά με μια ουσιώδη διαφορά. Τώρα ο λαός είναι υποψιασμένος, μετά από ενάμιση περίπου χρόνο εκβιαστικών διλημμάτων, του τύπου «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» και πάει λέγοντας...

Πολύ περισσότερο που το περιβόητο Μνημόνιο, που οδήγησε τον λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την απελπισία, δεν πέτυχε κανέναν απʼ τους στόχους που υποτίθεται ότι έβαζε!

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινά αύριο είναι κρίσιμη, καθοριστική για το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα. Προκειμένου να πειστούν οι τράπεζες να συναινέσουν στο εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση. Και όλα δείχνουν ότι θα ληφθεί αυτή η πολιτική απόφαση για το «κούρεμα», που δεν αποκλείεται να φτάσει και στο 60%.

Άλλωστε αφενός οι αγορές δεν κατέχουν περισσότερα από αξίας 50 δισ. ελληνικά ομόλογα και αφετέρου μέσα στην απαξίωσή της η Ελλάδα είναι «τυχερή» αυτήν τη φορά, αφού το ντόμινο της κρίσης και τα παρεπόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χώρες όπως η Ιταλία και σε ένα άλλο επίπεδο οι ΗΠΑ, σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει την ΕΕ σε μια πιο αποφασιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος... Είναι δε ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί διεθνώς και το ρηθέν απʼ τον γνωστό Τζ. Σόρος, ότι «μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά χρειάζεται να μην είναι άτακτη»!

Πάντως αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι με τη χρεοκοπία με τη συμμετοχή Παπανδρέου και Βενιζέλου έχει ανάψει νέες φωτιές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη έχουν οργιστεί και τονίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν κακή μεθόδευση και όχι άγνοια, με προφανέστατο στόχο να εθιστεί ο λαός. Και μάλιστα ελάχιστες μέρες αφού μπήκε το εκβιαστικό δίλημμα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία»! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από βουλευτές και στελέχη ακούγεται η έκφραση «Καλό θα ήταν να πάψει να μιλά ο Γιώργος και να πάει σε μόνιμες διακοπές»! (σχόλιο Νέων Μέτρων: Έτσι έλεγαν και για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά τελικά οι "κωλοτούμπες" τους άφησαν εποχή)".

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τη δυσκολότερη χρονιά στην ιστορία του διανύει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Ο Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι το ΙΚΑ είναι ο φορέας στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της κρίσης. Υπολόγισε σε 2,7 δισ. ευρώ την επιβάρυνση από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο χαρακτήρισε αναγκαία επιλογή για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Δήλωσε πάντως ότι το υπουργείο έχει μεριμνήσει, ώστε "να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων αλλά και των επιδομάτων ανεργίας". Προανήγγειλε επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών, με κατασχέσεις, ξεκινώντας από τους μεγαλοφειλέτες. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα αφαιρεθεί το συνταγολόγιο από τους 732 γιατρούς που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα από το ηλεκτρονικό σύστημα, να έχουν "παραβατική συμπεριφορά". Πρόσθεσε ότι ανάλογες κυρώσεις θα υπάρξουν και για φαρμακεία και κλινικές. Αυτό που δεν είπε είναι γιατί παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις (εδώ και 20 μήνες τ' ακούμε) δεν έχει γίνει έστω κι ένα βήμα για την είσπραξη των οφειλών και γιατί δε δίνει το ίδιο το κράτος το καλό παράδειγμα, πληρώνοντας τα χρωστούμενα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς (αντ' αυτού προτιμάει να τους "δανείζει"), καθώς επίσης και που βρίσκεται η περίφημη "ηλεκτρονική συνταγογράφηση" (τα συστήματα για την οποία έχουν γίνει δωρεά(!!!) όπως έχουμε γράψει εδώ).

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: