Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο (λίστα μέτρων και σχόλια)

Είδηση: Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία λίγο διαφέρουν από τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες εδώ τα όσα αφορούν τις συντάξεις και το ΛΑΦΚΑ και εδώ τις αλλαγές στους μισθούς και τα πιθανά σενάρια για την εθελουσία στο Δημόσιο). Στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, αλλά θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση. Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των τεκμηρίων και η μείωση του αφορολόγητου. Αναλυτικότερα προβλέπεται:

• Μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, σαραντάωρη απασχόληση,
(Σχόλιο: Να δούμε πως θα καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους, γιατρούς, νηπιαγωγούς, νοσοκόμους και μηχανικούς στο Δημόσιο τα οποία είναι τεράστια και τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ουτε με το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων).
• Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011
(Σχόλιο: Εμ βέβαια...Αν δεν κοπούν τα επιδόματα, πως θα φτάσει ο κορβανάς για τους τόσους χιλιάδες ανέργους που προστίθενται κάθε μήνα στους καταλόγους του ΟΑΕΔ; Η ανεργία ήδη έχει φτάσει στο 16,2% παρά το το ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος που ευνοεί την εποχική εργασία και κατά τη διάρκεια της οποίας παραδοσιακά μειώνεται ο δείκτης ανεργίας).
• Ειδική εισφορά 8% σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1700 ευρώ.
(Σχόλιο: Έχουμε πει ότι οι "ειδικές εισφορές" και η "εισφορά αλληλεγγύης" είναι αντισυνταγματικές, έχουν εκπέσει στα διοικητικά δικαστήρια και το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα έντοκα αργότερα. Μέχρι βέβαια να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις ποιος ζει - ποιος πεθαίνει, θα μου πείτε...)
• Έλεγχος στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων
(Σχόλιο: Δηλαδή, αν δεν ήμασταν στο Μνημόνιο, δε θα γινόταν αυτό; Μήπως η κυβέρνηση με την πρεμούρα να μειώσει τον αριθμό των αναπήρων, θα επιδοθεί σ' ένα κυνήγι μαγισσών κατά δικαίων και αδίκων;)
• Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας
• Εισφορά αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας
(Σχόλιο: Άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Εμείς νομίζαμε μέχρι σήμερα, ότι η ανεργία καταπολεμάτε με πολιτικές ανάπτυξης -και όχι από δράσεις αμφιβόλου αποτελέσματος όπως φαίνεται εδώ και έκτακτες εισφορές. και ότι οι πόροι γι' αυτό προέρχονται στους φόρους που έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε - είτε έμμεσα είτε άμεσα).
• Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας
(Σχόλιο: Εμ βέβαια...Τόσα λεφτά παίρνουν, ας δώσουν κάτι κι αυτοί. Ντροπή και πάλι ντροπή στην κυβέρνηση, που βάζει κι άλλες εισφορές σε ένα μισθό που ήδη έχει μειωθεί περαιτέρω από τα Χριστούγεννα και μετά όπως φαίνεται εδώ).
•Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
(Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί εδώ αναλυτικά σε αυτές τις αλλαγές και έχουμε εξηγήσει γιατί είναι άδικη η κατάργησή τους).
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
(Σχόλιο: Υποτίθεται ότι η ειδική εισφορά, που θα έχει και αναδρομική ισχύ από το 2010, θα έχει ημι-μόνιμο χαρακτήρα - θα είναι δηλαδή ένας έξτρα φόρος - και θα εφαρμοστεί αντί της μείωσης του αφορολογήτου και της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Κι αν ισχύσει για 2-3 χρόνια πάει στο καλό. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι και η εισφορά θα έρθει και τ' άλλα μέτρα θα παρθούν).
• Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
(Σχόλιο: Εμ βέβαια...Να μην πληρώσουν οι τουρίστες. Άσε να πληρώσουν τις αυξήσεις μόνο οι Έλληνες, στο κάτω-κάτω τι μας φταίνε οι ξένοι; Στα σοβαρά πάντως, αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και οι τιμές, και μειωθεί η κίνηση, δεν θα μειωθούν με τη σειρά τους τα έσοδα του κράτους; )
• Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (500 εκατ.), πιθανότατα μείωση του αφορολόγητου
(Σχόλιο: Μείωση του αφορολογήτου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας στους Έλληνες φορολογούμενους θα σημάνει (ακόμα και με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες) ότι θα πληρώνουν φόρο σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Έτσι θα τιμωρηθεί έμμεσα η ιδιοκτησία, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία - σημειωτέον στην χώρα μας έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Δυτ. Ευρώπη, πράγμα που ισχύει για όλους φτωχούς και πλουσίους. Βέβαια, το μέτρο ευνοεί off-shore και Α.Ε. που έχουν ακίνητα στην κατοχή τους και μπορούν να "ισοσταθμίσουν" το φόρο από άλλες πηγές, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο απλός πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εισαχθεί νέος φόρος ακινήτων - πέραν του ΦΑΠ - που θα εισπράτεται μέσω λογαριασμών και ίσων φτάνει μέχρι τα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό!!!).
• Έσοδα από ρύθμιση για αυθαίρετα (300 εκατ.)
(Σχόλιο: Ήταν το μέτρο που το "πράσινο" ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι δεν θα πάρει ποτέ ξανά. Βέβαια, αμφιβάλουμε ότι θα έχει το αποτέλεσμα που θα είχε άλλες εποχές δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χρήματα μεν και ο κόσμος φοβάται ότι μετά τη δήλωση τους θα υπάρξει καινούργιο χαράτσι, όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους).
• Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
• Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
• Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
(Σχόλιο: Αναφέρεται έμμεσα σ' αυτούς που θα προστεθούν στο φυσικό αέριο, τα αναψυκτικά και το νερό.)
• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
(Σχόλιο: Προβλέπεται καινούργιο κύμα κατάθεσης πινακίδων, αφού πλέον με τ' αυξημένα τέλη - τα οποία παρεπιπτόντως πληρώνουμε για να έχουμε δρόμους τους οποίους πάντως ξαναπληρώνουμε μέσω διοδίων - την τιμή της βενζίνης στα ύψη και τα υψηλά ασφάλιστρα δε συμφέρει να έχει κανείς αυτοκίνητο. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο ότι παρά το πρόγραμμα απόσυρσης τα αυτοκίνητα που αποσύρθηκαν να είναι διπλάσια απ' αυτά που τελικά αγοράστηκαν).
• Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)
• Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ.)

Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν οι ιδιωτικοποιήσεις (οι οποίες προχωρούν κανονικά παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται για λιμάνια, εταιρείες υδάτων, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τα αεροδρόμια και τις κρατικές τράπεζες καθώς επίσης και το ασαφές πλαίσιο που περιβάλλει την έκταση του Ελληνικού) και η μείωση μισθών στο Δημόσιο που περιμένουμε να ανακοινωθεί.

Το πλήρες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ και την αιτιολόγηση (για να γελάσετε) εδώ. Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που βέβαια είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση) μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ (και είναι και πολύ καλά τεκμηριωμένες). Βρείτε εδώ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (που πρόσφατα παρουσίασε και την "Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου") και εδώ του ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα ως γνωστόν δεν κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Στο χαμό που επικράτησε στους εσωκομματικούς διαλόγους του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (και που βέβαια είχαν ήδη αποφασιστεί) ξεχώρισε η κόντρα μεταξύ Παναγιωτακόπουλου - Παπανδρέου. Σύμφωνα με τους παριστάμενους ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρατήσει τον εκνευρισμό του και χτυπώντας δυνατά το χέρι στο τραπέζι διέκοψε τον κ. Παναγιωτακόπουλο: «Ως εδώ Γιώργο!», είπε, «τέρμα τα περί κατοχής, τέρμα τα περί Πινοσέτ!». Και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!». Για λίγα δευτερόλεπτα η ατμόσφαιρα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε παγώσει. Δεν μπορούσε κανείς να περιμένει την αιφνίδια αυτή αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος δεν συνέχισε και μόνο ο κ. Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το τεταμένο κλίμα, είπε στο γνωστό ανάλαφρο ύφος του: «Το σπίτι της Σοφίας δεν είναι δικό σου Πρόεδρε…!». Τι να πει κανείς; Ο άνθρωπος το έχει χούι να πουλάει πράγματα που δεν του ανήκουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: