Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών σε όλη την χώρα- τι θα συμβεί σε Αττική, Μακεδονία, Κρήτη, Στερεά / Το σκεπτικό της απόφασης καταδίκης Καρκανέα

"Η λογική που ίσχυε από αιώνες, μικρό μαγαζί ή γραφείο, επένδυση σε ακίνητα, μια οικονομία με άλλα λόγια λίγο-πολύ οικογενειακή, θα παύσει να ισχύει. Το μέλλον των Ελλήνων είναι η σταδιακή υπαλληλοποίηση. Η Ελλάδα που θα προκύψει μετά κάποια χρόνια δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Η τάση ενισχύει τη δημιουργία μεγάλων συνόλων. Κάποιοι θα νοσταλγήσουν τα μικρά μεγέθη αλλά αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν". Ταδε έφη Κ.Ιορδανίδης στην "Καθημερινή"...

Είδηση: «Θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας που υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας απαιτείται η πρόσληψη 6.500 γιατρών.

Τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού, όπως είπε, καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, ενώ ως προς τις ειδικότητες παρατηρούνται ανέφερε, «σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος επισήμαναν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Σ. Τσούκαλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δε λέει την αλήθεια, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και χρησιμοποιεί αμφιβόλου ικανότητας συμβούλους και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα, δεν κουβεντιάζει με αυτούς που λειτουργούν το ΕΣΥ».

Όσο αφορά την Αττική: Συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων, προβλέπει η πρόταση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Αττικής. Τα σχετικά κείμενα που εκπονήθηκαν από τις Α' και Β' ΥΠΕ υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» αποκτούν πολλά κοινά τμήματα, ενώ το «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται να συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας.

Στα χέρια του Αν. Λοβέρδου η πρόταση για συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία της ΑττικήςΣύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Α' ΥΠΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένταξη όλων των εργαστηριακών τμημάτων στους παρακάτω τομείς:

Τομέας Βιοπαθολογίας: αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό. Μορφολογικός τομέας: παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμοπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό. Απεικονιστικός τομέας: ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, ΡΕΤ.

Εφαρμόζοντας τον Νόμο 3527/2007 δημιουργείται μία ενιαία τεχνική υπηρεσία στην 1η ΥΠΕ. Σκοπός είναι η καλύτερη στελέχωση, καθώς -όπως αναφέρεται- σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν ηλεκτρολόγοι και δεν υπάρχουν υδραυλικοί, ενώ στο ακριβώς διπλανό νοσοκομείο υπάρχουν υδραυλικοί και όχι ηλεκτρολόγοι.

Συνενώνονται, επίσης, διοικητικές υπηρεσίες και κλινικές και δημιουργείται ενιαίο σύστημα προμηθειών. Στην πρόταση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σε γενικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν τέσσερις ειδικοί πληροφορικής, ενώ σε πολύ κοντινό του γενικό νοσοκομείο δεν υπάρχει κανείς.

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν αναγκαίες τις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας συγκεκριμένης κλινικής ιστορικού ειδικού νοσοκομείου -εξηγούν- εφημερεύει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν 206 κλίνες και 86 γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας (61 ειδικοί και 25 ειδικευόμενοι).

Κατά συνέπεια, όταν είναι στο χειρουργείο ο ειδικευμένος προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, οι επόμενοι ασθενείς που προσέρχονται αντιμετωπίζονται από τους ειδικευόμενους (κάποιοι από αυτούς στην αρχή της ειδικότητας), με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πρώτη υγειονομική περιφέρεια Αττικής
«Ευαγγελισμός»
Αιμοδυναμικό με μονάδα εμφραγμάτων και δύο καρδιολογικών. Δύο γαστρεντερολογικές. Αξονικός - μαγνητικός τομογράφος στο ακτινοδιαγνωστικό. Τέσσερις παθολογικές σε δύο παθολογικά. Δύο καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργική σε μία. Τέσσερις χειρουργικές σε δύο. Δύο ορθοπεδικές σε μία. Ορμονολογικό σε βιοχημικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Δημιουργία τομέα βιοπαθολογίας (αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό). Δημιουργία μορφολογικού τομέα (παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμαπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό).

«Γ. Γεννηματάς»
Τρία παθολογικά τμήματα σε δύο. Τρία χειρουργικά σε δύο. Μεταφορά ογκολογικού τμήματος στο «Σωτηρία». Μεταφορά τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο «Σωτηρία». Δύο διευθύνσεις κλασικού ακτινολογικού σε μία. Κοινή λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων και αιμοδοσίας με το «Σωτηρία».

«Αγία Σοφία»
Παιδοχειρουργικές (Α' και Β'), παιδοορθοπεδικές (Α' και Β'), παιδιατρικές (Α' και Β') με τμήμα ινοκυστικής νόσου, παιδοκαρδιοχειρουργικές (Α' και Β'), τμήματα ακτινοδιαγνωστικών απεικονίσεων σε ένα.

«Σωτηρία»
2η πνευμονολογική. 1η πνευμονολογική. Δύο θωρακοχειρουργικές. Εργαστήρια μελέτης ύπνου. Από το «Σωτηρία» στο «Γεννηματάς»: ψυχιατρική κλινική και ξενώνας, οδοντιατρικό τμήμα, ΩΡΛ, αιμοδοσία, ανοσολογικό εργαστήριο, τεχνική υπηρεσία. Από το «Γεννηματάς» στο «Σωτηρία»: κυτταρολογικό εργαστήριο, τμήμα φυσικής αποκατάστασης, παθολογοανατομικό. Μεταφορά 10ης πνευμονολογικής στο «Ασκληπιείο».

«Σισμανόγλειο»
Γαστρεντερολογική, ρευματολογικής και ηπατικής ανεπάρκειας στο Α' παθολογικό. Ειδικών λοιμώξεων και κλινικής υπέρτασης στο Β' παθολογικό. Μονάδα εμφραγμάτων και αιμοδυναμική μονάδα στο καρδιολογικό. Τρεις πνευμονολογικές σε δύο. Μονάδα επαγγελματικών νόσων, αναπνευστικής λειτουργίας και μελέτης ύπνου στο Γ' πνευμονολογικό. Μονάδα κυστικής ίνωσης στο Β' πνευμονολογικό. Μονάδα βρογχοσκοπήσεων και εργαστήριο πλευροσκοπήσεων στο Β' παθολογικό. Μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουρολογικό. Μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας στο αναισθησιολογικό. Μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και επειγόντων στον τομέα ψυχικής υγείας. Ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός και μαγνητικός στο ακτινολογικό τμήμα.

Ερυθρός Σταυρός
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Αιμοδοσία «Δρακοπούλειου» και «Ερυθρού», Α', Β' χειρουργική και μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ένα χειρουργικό τμήμα, Α' και Β' καρδιολογική, Α' και Β' οφθαλμολογικό, Α', Β' και Γ' παθολογικό.

«Πολυκλινική»
Βιοπαθολογικά τμήματα (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό) σε ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο.

«Αγλαΐα Κυριακού»
Ενδοκρινολογικό με τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Το διαβητολογικό θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, με κατάργηση μίας θέσης διευθυντή (τμήμα αύξησης). Γ' παιδιατρική (ΕΣΥ) παραρτήματος Καλλιθέας, με τη Β'. Τμήμα κοινωνικής ιατρικής με Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική. Δύο μικροβιολογικά. Αναμένεται απόφαση για την παιδιατρική του τμήματος νοσηλευτικής.

ΚΑΤ
Εξι τμήματα γενικής ορθοπεδικής σε τέσσερα. Δύο τμήματα μικροχειρουργικής άνω άκρων. Δύο τμήματα γενικής χειρουργικής.

«Λαϊκό»
Αιματολογικό στο μικροβιολογικό ή στην αιμοδοσία ή στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας.

«Αλεξάνδρα»
Δύο τμήματα πυρηνικής ιατρικής. Δύο ενδοκρινολογικά. Ανοσολογικό με βιοχημικό τμήμα.

«Αγιοι Ανάργυροι»
Τρία ογκολογικά σε δύο. Δυνατότητα υποδοχής τμημάτων από άλλα νοσοκομεία.

«Αγιος Σάββας»
Δύο γυναικολογικά σε ένα. Τρεις χειρουργικές σε δύο ή μία. Χειρουργικής μαστού με μία του ΙΚΑ. Πλαστικής με μία του ΙΚΑ. Τρεις παθολογικές σε δύο. Τρία ακτινοθεραπευτικά και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Δύο εργαστήρια αιματολογίας και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Πυρηνικής ιατρικής με μία του ΙΚΑ. Μικροβιολογικό του ΙΚΑ με εκείνο του «Αγιος Σάββας». Δύο βραχείας νοσηλείας σε μία. Δύο διαγνωστικής μαστού σε μία. Ενα τμήμα απεικονιστικού τομέα και ενσωμάτωση στο εργαστηριακό. Ενα τμήμα ιολογίας και ενσωμάτωση στο κυτταρολογικό.

«Ιπποκράτειο»
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Πανεπιστημιακή και κρατική χειρουργική. Πανεπιστημιακή ΩΡΛ και γναθοχειρουργικό. Δύο καρδιοχειρουργικά (σταδιακά).

«Αγία Ολγα»
Συγχώνευση με το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (θα κατατεθεί πρόταση). Κατάργηση Ιατρείου Περιστερίου και ΙΑΚ Νέας Ιωνίας.

«Πατησίων»
Α' και Β' χειρουργικά τμήματα.

«Αμαλία Φλέμιγκ»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' καρδιολογικά.

Παίδων Πεντέλης
Τμήματα Αλλεργικών Νόσων και Κοινωνικής Ιατρικής.

«Ελπίς»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' χειρουργικά.

Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική ενοποίηση στα νοσοκομεία της Β' ΥΠΕ Αττικής. Στο κείμενο της Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζεται ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να συνδιοικηθούν, λόγω της χωροταξικής τους κατανομής. Στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου θεωρείται ήδη ενιαίος υγειονομικός χώρος.

Με αυτά τα δεδομένα προτείνεται η διατήρηση της ενιαίας περιφερειακής διοίκησης στο Αιγαίο, με κοινή εποπτεύουσα αρχή τη Β' ΥΠΕ. Προτείνεται, επίσης, η οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τη λειτουργία σχετικής επιτροπής.

Για το «Αγία Βαρβάρα» η ΥΠΕ εισηγείται τρεις λύσεις:

Η πρώτη είναι να γίνει πρότυπο δημόσιο διαγνωστικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη είναι να διατηρηθούν οι δραστηριότητες κλινικής μίας ημέρας, με ανάπτυξη μονάδας χημειοθεραπείας (σε συνεργασία με το «Μεταξά») και μονάδας μικρής διάρκειας φιλοξενίας καρκινοπαθών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση είναι η διοικητική του ενοποίηση με το Κρατικό της Νίκαιας.

Σχόλιο: Δε ξεφεύγει από την μέγγενη του Μνημονίου η υγεία. Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στον απαραίτητο εξορθολογισμό των δαπανών, που προφανώς είναι απαραίτητος. Το γενικό σχέδιο των συγχωνεύσεων των μονάδων υγείας (του οποίου τα βασικά σημεία μπορείτε να βρείτε εδώ), το οποίο ήρθε σε συμπλήρωμα του πολυνομοσχεδίου για την υγεία που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες (θυμηθείτε το εδώ), όχι μόνο μετακυλύει σχεδόν πλήρως το οικονομικό βάρος της περίθαλψης από το κράτος στους ασφαλισμένους (που βέβαια πληρώνουν έτσι κι αλλιώς μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών) - αφού αυτοί στα πάγια έξοδα θα πρέπει να προσθέσουν επιπλέον έξοδα μετακινήσεων, χρόνου και του κόστους χρήσης των εξωτερικών ιατρείων - αλλά παράλληλα ενέχει και επιπλέον κινδύνους για μόνιμες βλάβες στην υγεία αυτών που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης δεδομένου ότι αυξάνει κατακόρυφα του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει πρόσβαση στα νοσοκομειακά ιδρύματα (κάτι βέβαια που δεν αντιμετωπίζεται με ολοήμερη -επί πληρωμή - λειτουργία των νοσοκομείων, η οποία πιθανόν να είναι και αντισυνταγματική όπως φαίνεται εδώ).

Δεν μπορεί π.χ. να κλείνει η μοναδική μονάδα νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σε μια περιοχή που καλύπτει 150000 κατοίκους (δείτε το ρεπορτάζ εδώ) ή στην Εύβοια και την Ανατολική Μακεδονία να κλείνουν νοσοκομεία και κλινικές που καλύπτουν δύσβατες περιοχές (όπως φαίνεται εδώ και εδώ), στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης ανάγκης εξορθολογισμού. Ή δεν είναι δυνατόν 2 νομοί της Κρήτης να καλύπτονται ουσιαστικά από 1 ογκολόγο και να παρουσιάζεται ως λύση "η σωστή διατροφή και η άθληση" (σε μια χώρα που δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις προσβάσιμες για τον απλό πολίτη), λες και αυτές θα εξαφανίσουν τα τροχαία, τον καρκίνο ή θα δώοουν λύση σ' ένα διαβητικό.

Η καινούργια πραγματικότητα στην υγεία, ευνοεί μόνο τους ιδιωτικούς παρόχους: Xρόνο με το χρόνο το ΕΣΥ απογυμνώνεται τεχνολογικά ενώ αντίθετα η ιδιωτική υγεία ανθεί. Από το 2004 έως και το 2009 εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 160 μαγνητικοί τομογράφοι από τους οποίους οι 153 πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο 7 στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα και με τους αξονικούς. Αγοράσθηκαν συνολικά 132 μηχανήματα από τα οποία μόλις τα 24 για το δημόσιο και τα υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα. Για να μην μιλήσουμε ότι ακόμα και η περίφημη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν μπορεί να σταθεί επαρκώς τα πόδια της: O εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι είτε ανύπαρκτος είτε απαρχαιωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το 1/3 στο ΕΣΥ. Από τους συνολικά 381 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η χώρα μας οι 257 βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο οι 124 στο δημόσιο, που είναι και σαφώς πολύ παλαιότερης τεχνολογίας. Τα πράγματα για τους μαγνητικούς είναι ακόμη χειρότερα. Από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.

Αυτά βέβαια δεν απασχολούν άμεσα τον πολύ κόσμο γιατί δεν είναι κάτι που συναντά στην καθημερινότητά του. Αυτό βέβαια είναι λάθος: Όλοι μας κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην ανάγκη, αλλά θα είναι αργά για να διαμαρτυρηθούμε...

Το ανέκδοτο της ημέρας: "...με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα είμαστε στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή για τα δικαιώματα των εργαζομένων" δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου στους εκπρόσωπους των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που τον επισκέφτηκαν. Οι δικοί μας ακόμα γελάνε...

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος" / Μέσα σ' όλα τ' άλλα βγήκε στην επιφάνεια και το σκεπτικό της απόφασης για την καταδίκη του ειδικού φρουρού Καρκανέα για τη δίκη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Διαβάστε το εδώ - Αποδεικνύει ότι κάποιες φορές, η δικαιοσύνη όταν θέλει κάνει το έργο της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: