Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σχόλιο για τις εκπτώσεις σε ανέργους και τις δράσεις του ΟΑΕΔ / Εμμονές και προκαταλήψεις της τρόικας

Είδηση και σχόλια: Με μια πομπώδη ανακοίνωση βγήκαν στην επιφάνεια οι δράσεις του ΟΑΕΔ για το 2011 (κάλιο αργά παρά ποτέ). Σας τις παραθέτουμε και τις σχολιάζουμε παρακάτω.
Καταρχήν οι δράσεις που θα ενεργοποιηθούν εντός του έτους είναι:

1.«Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

Το μέτρο είναι θετικό, αλλά αφορά δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό ανέργων. Παράλληλα - και δυστυχώς - όμως δεν μαθαίνουμε για το ποιές επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ελπίζουμε, να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε μην υπάρξει εκμετάλλευση και να έχουμε το γνωστό φαινόμενο κερδοφόρων, υγιών επιχειρήσεων ν' απολύουν εργαζομένους για να προσλαμβάνουν άλλους που διαθέτουν την "επιταγή επανένταξης" (και επειδή δε μιλάμε τυχαία, αναφερόμαστε σε περιπτώσεις τύπου "ΦΑΓΕ" που πρόσφατα απέλυσαν 156 εργαζομένους, παρότι παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία και εξαγωγές το πρώτο εννιάμηνο του 2010).

2.Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ίσως η σωστότερη δράση του σχεδίου με την προϋπόθεση βεβαίως, οι άνθρωποι να πληρώνονται τις ώρες που εργάζονται και να μην χρησιμοποιούνται ως "σκλάβοι παντός καιρού".

3.Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

Τα πλέον πεταμένα χρήματα δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάλογη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της "μαύρης εργασίας" στον τομέα του τουρισμού, που ξεπερνάει το 40% σε πολλές περιοχές. Παράλληλα, και για τους έντιμους επιχειρηματίες, όσο και αν υπάρχει καλή διάθεση δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνση της τουριστικής περιόδου πέραν των μέσων Οκτωβρίου δεδομένου τότε σταματούν οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό. Άρα το μέτρο είναι αποσπασματικό και χρειάζεται δια-υπουργική συνεργασία (μη γελάτε - σοβαρά το λέμε).

4.Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ε, ρε που φτάσαμε. Να παρακαλάμε τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πτυχιούχους, σαν πτυχιούχους και όχι σαν απόφοιτους Β'βάθμιας που κοστίζουν λιγότερο. Αν υπήρχε βέβαια ελεγκτικός μηχανισμός που να "τσεκάρει" αν οι εργαζόμενοι κάνουν πραγματικά τη δουλειά για την οποία προσλήφθησαν και όχι άλλη με μεγαλύτερες απαιτήσεις, δε θα υπήρχε ανάγκη για τέτοια προγράμματα.

5.Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό υπάρχει ουσιαστικά εδώ και καιρό μέσω των ΤΕΕ και των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ με βασικούς "εργοδότες" κρατικούς φορείς. Αν διευρυνθεί έχει καλώς. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι αμελητέο.

Την ίδια ώρα στις επόμενες ενέργειες του οργανισμού περιλαμβάνονται:

♦ Το πρώτο Forum Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στην Αθήνα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεντεύξεις με μεγάλες επιχειρήσεις, εργαστήρια συμβουλευτικής και workshops στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, ενημέρωση από στελέχη HR, κ.α.

Για ποιές μεγάλες επιχειρήσεις μιλάμε; Για την Intracom που απολύει 100-100 τους εργαζομένους ή τους βάζει να δουλεύουν 12-14ωρα παρά την τεράστια κερδοφορία της ή την McDonalds που το HR της στην Ελλάδα λειτουργεί με τρόπο Πακιστάν; Ας είμαστε σοβαροί.

♦ Τη συνεργασία ΟΑΕΔ – ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) στην οργάνωση προγραμμάτων και εργαστηρίων πρόληψης μέσα στις Επαγγελματικές Σχολές του Οργανισμού, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων και της ευρύτερης κοινωνίας πάνω στο πρόβλημα εξάπλωσης των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ωραίο πρόγραμμα για το οποίο περιμένουμε να μάθουμε λεπτομέρειες.

♦ Αναβάθμιση των υπηρεσιών συμβουλευτικής που παρέχει για την ενεργοποίηση των ανέργων με τη δημιουργία 7 νέων δομών συμβουλευτικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε περιόδους εργασιακού μεσαίωνα σαν και αυτής που περνάμε και 15 δομές συμβουλευτικής να δημιουργηθούν το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Μια καλύτερη και οικονομικότερη λύση, θα ήταν η εκπαίδευση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ ώστε να δίνουν πραγματικά χρήσιμες συμβουλές για την εργασιακή επανένταξη των ανέργων (όποιος έχει περάσει από τη διαδικασία ξέρει ότι δε διαρκεί πέραν του 5λέπτου) και κυρίως η διασύνδεση του ΟΑΕΔ με την αγορά εργασίας.

♦ Την διοργάνωση «κλαδικών» εργαστηρίων με τη συμμετοχή συλλογικών φορέων και στελεχών επιχειρήσεων και κυρίως την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών του Οργανισμού, με στόχο την επαγγελματική πληροφόρηση των ανέργων, με έμφαση στους νέους.
♦ Τη διοργάνωση κύκλων συναντήσεων με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, υπεύθυνους Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο την καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας και τη διάγνωση των σύγχρονων αναγκών της αγοράς εργασίας.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή - θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων...

♦ Τη δημιουργία έως το 2013, τριάντα γραφείων Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης -10 εξ αυτών το 2011 - με στόχο την διασύνδεση των Επαγγελματικών Σχολών του Οργανισμού με την αγορά εργασίας και την κοινωνία και προώθηση της πρακτικής άσκησης αλλά και της επαγγελματικής ένταξης των αποφοίτων των σχολών.

Δηλαδή για μισό λεπτό - Τόσα χρόνια οι σχολές δεν είχαν επαφή με την "αγορά εργασίας" και την "κοινωνία"; Δεν υπήρχαν μηχανισμοί επαγγελματικής ένταξης των αποφοίτων; Και αν όχι πως λειτουργούσαν;

♦ Την ανάπτυξη του νέου PORTAL του ΟΑΕΔ με βασικό σκοπό την διευκόλυνση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας μέσω ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου καταχωρήσεων έγκυρων στοιχείων για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση εργασίας, αλλά και ηλεκτρονικά υποστηρικτικά εργαλεία συμβουλευτικής.

Επιτέλους. Καλοσωρίσατε στον 21ο αιώνα...

Οι εκπτώσεις περιλαμβάνουν:

1. Όμιλος ΑΚΜΗ Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρέχει μειωμένες τιμές κατά 20% στο αρχικό κόστος των διδάκτρων, για τα μέλη οικογενειών ανέργων που επιθυμούν να σπουδάσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη στην οικογένεια, έστω και ενός μέλους με συγγένεια πρώτου ή δευτέρου βαθμού, με κάρτα ανεργίας.

Θα λέγαμε μπράβο, αν τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ θεσμοθετούσαν υποτροφίες για ανέργους (σε συνδυασμό με ΣΥΝΟΛΙΚΗ έκπτωση διδάκτρων). Τώρα λέμε απλώς ότι επιζητούν διαφήμιση, σε καιρούς δύσκολους για τα ΙΕΚ.

2. WIND Δημιουργεί και προσφέρει στους δικαιούχους ανέργους ειδικά πακέτα κινητής και σταθερής τηλεφωνία, καθώς και Ίντερνετ. Οι λεπτομέρειες των ειδικών πακέτων, θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών – από την εταιρία – και θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα WIND.

3. PepsiCo – Ivi & Tasty Foods Ειδικές μειωμένες τιμές κατά 20% σε όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρίας, τόσο στα αναψυκτικά όσο και στα σνάκς (ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Lays, Cheetos, Ruffles, Quaker, Pepsi, 7up, Lipton, HBH, Gatorade κοκ).

Ωραία κίνηση. Σου λένε άνεργοι είναι, όλοι μέρα ψάχνουν για δουλειά, ένα ισοτονικό ποτό (Gatorade) το χρειάζονται. Αλλά και τηλεόραση να βλέπουν, μια Pepsi μαζί μ' ένα Cheetos θα το τρώνε...

4. Όμιλος Εταιριών Everest Καταστήματα ΕVEREST: Μειωμένες τιμές κατά 10% στους κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ στα καταστήματα με την ειδική σήμανση. Επίδειξη της κάρτας ανεργίας στο ταμείο. Εστιατόρια LA PASTERIA: Μειωμένες τιμές κατά 20% στους κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ στα καταστήματα με την ειδική σήμανση. Επίδειξη της κάρτας ανεργίας πριν την παραγγελία. Αλυσίδα ΟLYMPUS PLAZA FOOD PARKS: Μειωμένες τιμές κατά 10% στους κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ στα καταστήματα με την ειδική σήμανση. Επίδειξη της κάρτας ανεργίας στο ταμείο. Εξαιρούνται οι αγορές από τα easy-market (mini-market). Οι ειδικές τιμές δεν συνδυάζονται με άλλες προσφορές, εκπτώσεις, προνόμια ή ειδικά μενού.

Αμφιβάλουμε ότι κάποιος που είναι άνεργος μπορεί να πηγαίνει να τρώει στο La Pasteria, ενώ και οι εκπτώσεις δεν είναι άξιες λόγου αφού δεν συνδυάζονται με άλλες υπάρχουσες...

5. Κωτσόβολος – Dixons Ειδικές τιμές μειωμένες κατά 10% στα προϊόντα των καταστημάτων της εταιρίες, αρχής από το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν λεπτομέρειες στην σχετική ιστοσελίδα της εταιρίας.

Μάλιστα. Λεφτά δεν έχουμε, μια τηλεόραση πλάσματος θα την πάρουμε, δεν μπορεί...

6. Goody’s AE (Goody’s & Flocafe) Ειδικές τιμές μειωμένες κατά 10% στα καταστήματα Goody’s και 20% στα Flocafe. Οι μειωμένες τιμές δεν συνδυάζεται με άλλες προσφορές που ισχύουν εντός των καταστημάτων μας. Επίσης οι ειδικές τιμές ισχύουν για κατανάλωση εντός των καταστημάτων και take away.

Ισχύει ότι γράψαμε για την Everest.

7. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ Η εταιρία παρέχει ειδικές τιμές στα εξής προϊόντα της: μείωση κατά 21% στις γαλοπούλες (βραστή και στην καπνιστή) και 33% στην πάριζα. Οι ειδικές τιμές θα δοθούν με την μορφή κουπονιών με την αγορά 250γρ αλλαντικού και θα παρέχεται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος.

Όποιος δεν έχει Σκλαβενίτη ή Βερόπουλο κοντά του, δεν θα μπορεί να τρώει παριζάκι δηλαδή;

8. Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ Ειδικές τιμές (που θα εξειδικευθούν σύντομα) στα προϊόντα «Γεμιστά» μπισκότα και «Φρυγανιές Παπαδοπούλου».

Και για να μιλήσουμε σοβαρά: Οι εταιρείες δε φταίνε. Προσπαθούν να δείξουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε καιρούς κρίσης ("εταιρική ευθύνη" που λένε και στο εξωτερικό). Το πρόβλημα είναι με τον ΟΑΕΔ που δε διαπραγματεύτηκε κάτι καλύτερο. Θα υπήρχε μεγαλύτερο όφελος αν συμμετείχαν σουπερμάρκετ στο πρόγραμμα ή βιβλιοπωλεία (έστω και αν τα βιβλία ήταν σχετικά απόκτηση προσόντων, γλώσσες ή εκπαιδευτικού περιεχομένου) ή αν ΙΕΚ (ιδιωτικά ή κρατικά) έκαναν σεμινάρια δωρεάν για ανέργους γι' απόκτηση γνώσεων κ.ο.κ. Διαφορετικά, έτσι όπως πάει το πράγμα δεν αποκλείεται να δούμε και κανένα ταξιδιωτικό γραφείο να δίνει έκπτωση 50 ευρώ σε ταξίδια στις Μαλδίβες ή κανένα ινστιτούτο ομορφιάς 1 υδρομασάζ δώρο στα 3 πληρωμένα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ακόμα και κατεξοχήν υποστηρικτές του Μνημονίου εντυπωσιάζονται από τις εμμονές και το είδος των μέτρων της τρόικας - για το λόγου το αληθές σας παραθέτουμε το άρθρο του Παν. Παναγιώτου από το "Έθνος", χωρίς περαιτέρω σχόλια:
"Μας εντυπωσιάζει η εμμονή της τρόικας σε ρυθμίσεις που έχουν ελάχιστη ή ακόμα και αμφισβητούμενη επιρροή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, των οποίων, όμως, το κοινωνικό και κατ’ επέκταση οικονομικό «κόστος» είναι τεράστιο. Πολλές φορές, μάλιστα, αρνούνταν και λύσεις που έχουν τη «σφραγίδα» της διαβούλευσης των «κοινωνικών εταίρων», που, εν πάση περιπτώσει, στον ιδιωτικό τομέα «υποτίθεται» ότι έχουν τον πρώτο λόγο. Λόγου χάρη, την περιορισμένη και όχι γενική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων μόνο όταν υπάρχουν όντως οικονομικές δυσχέρειες στην επιχείρηση. Και βέβαια, για να ξέρουμε για τι μιλάμε ακριβώς, αναφερόμαστε σε κλαδικές συμβάσεις που κινούνται μεταξύ περίπου 800 και 1.000 ευρώ τον μήνα...

Οπως επίσης δεν δέχτηκαν την περιορισμένη διάρκεια των «ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων» και την απαγόρευση των απολύσεων κατά τη διάρκεια ισχύος τους, ενώ επέβαλαν ελαστικοποιήσεις υπερβολικές (π.χ. έκαναν τη διάρκεια της... προσωρινής απασχόλησης από 12 μήνες σε... 36! Ωραία «προσωρινή» απασχόληση είναι...).

Και κάτι ακόμα: παρότι προς το παρόν και άμεσα απεφεύχθη, άνοιξε διάπλατα το «παράθυρο» για τη μετάβαση από τη «συλλογική» στην «ατομική» διαπραγμάτευση. Πολύ φοβούμαι ότι καλούμεθα (στον ιδιωτικό τομέα) να πληρώσουμε μεγάλο «φόρο αίματος» με ελάχιστη έως και καμία επιρροή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ή στον περιορισμό των απολύσεων και της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα συνδέεται με τη στρεβλή και ελλιπή παραγωγική βάση των επιχειρήσεων, τα οργανωτικά τους προβλήματα και την κρατική γραφειοκρατία με όλα τα συνεπακόλουθα.

Πιο ενδιαφέρουσα και ουσιαστική βοήθεια θα δινόταν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εάν υιοθετούνταν λ.χ. φορολογικά κίνητρα μείωσης του ΦΠΑ, ενίσχυση της ρευστότητάς τους, μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας, αναπτυξιακές κλαδικές πολιτικές, συγκεκριμένο πρόγραμμα κ.ο.κ. Εν πάση περιπτώσει, το ελληνικό εργασιακό κόστος αντιστοιχεί στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού κόστους και δεν μπορούμε ως ευρωπαϊκή χώρα να γίνουμε από πλευράς εργασίας και θεσμών «τρίτος κόσμος». Φοβούμεθα ότι η τρόικα μας επιβάλλει μια «έτοιμη συνταγή» προκατασκευασμένη και εμφορούμενη κυρίως από ιδεολογικές προκαταλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λαμβάνοντας ελάχιστα υπόψη τις πραγματικότητες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό, βέβαια, δεν περιορίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης... Τα αναπτυξιακά προβλήματα, που όντως έχει η χώρα μας, είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι εντοπίζονται στο υψηλό εργασιακό κόστος του ιδιωτικού τομέα. Μοιάζει με... ανέκδοτο! Ιδίως μάλιστα όταν το συγκρίνει όχι μόνο με το υπάρχον εργασιακό κόστος του δημόσιου τομέα, αλλά ακόμα και με το επιδιωκόμενο..."

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: