Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ιδιωτικός οργανισμός με έδρα στο εξωτερικό θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις / Τι θα γίνει με μισθούς, εθελουσία/απολύσεις στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ


Είδηση: Περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας(!) και νέα λιτότητα πρόκειται να είναι το «διπλό σοκ» της τρόικας με (υποτιθέμενο) στόχο την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»! Η αφαίρεση από το ελληνικό κράτος του δικαιώματος διαχείρισης της περιουσίας του και η επιβολή εκτάκτων μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ(!) για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2011 αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Βήματος της Κυριακής», να είναι η «αδιαπραγμάτευτη προσφορά» της τρόικας προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ως σήμερα πληροφορίες, η τρόικα προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη αποφεύγοντας να εισηγηθεί την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ παρά μόνο αν οι παραπάνω απαιτήσεις ψηφιστούν από τη Βουλή. Εκείνο το οποίο συζητείται αυτές τις ώρες στις εσωτερικές συσκέψεις της τρόικας είναι αν θα ζητηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έτσι ώστε το «νέο μνημόνιο» να είναι πλήρως δεσμευτικό στο διηνεκές και ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Σε περίπτωση που η πρόταση υπερισχύσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι δανειστές αποφάσισαν να αναλάβουν το μέγιστο (και ως χθες απευκταίο) ρίσκο της πρόκλησης εκλογών προκειμένου, όπως μεταφέρεται, να καταδειχθεί πλήρως ο κίνδυνος της κατάρρευσης και να οδηγηθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του.

Παρά τη συστηματική προσπάθεια των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη να διαψεύσουν ότι υπάρχει βαρύτατο πρόβλημα, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για να τοποθετηθούν εκ των υστέρων, οι κκ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς στα μεγάλα κεφάλαια του Προγράμματος Σταθεροποίησης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες

Κατ΄ αρχάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ δεν έχει εξειδικευθεί και εκτιμάται ως «γενικόλογο» και «χωρίς ίχνος φιλοδοξίας». Οι αρχικές σκέψεις να επιβληθεί η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων μέσα από την ενσωμάτωση ειδικού οδικού χάρτη στο μνημόνιο θεωρούνται σήμερα ανεπαρκείς. Το σχέδιο της τρόικας που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προταθεί ως «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση είναι η ίδρυση ενός Αυτόνομου Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων ο οποίος θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και θα οργανώνει τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους και χωρίς την υπογραφή των υπουργών. Συζητείται μάλιστα ο οργανισμός αυτός να έχει έδρα (ή μία από τις έδρες του) στις Βρυξέλλες και ουσιαστικά να διοικείται από εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται από την τρόικα στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (στην υποτιμημένη κατά 30%-40% σημερινή αξία τους), πράξη που αναμένεται να πιέσει τα spreads προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα αυτή εδράζεται σε σχετική φινλανδική πρόταση, η οποία αρχικώς απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες δανείστριες χώρες αλλά προσφάτως επανήλθε. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ταπεινωτική επιλογή, η οποία, εφόσον η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να την αποκρούσει, αναμένεται να προκαλέσει πολύ σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ

Το δεύτερο προβληματικό πεδίο είναι τα δημοσιονομικά, όπου έχει διαπιστωθεί ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει τεθεί εκτός ελέγχου πολύ περισσότερο απ΄ όσο εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Η απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος για το 2011 υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που υπολογίζει σήμερα η κυβέρνηση (1,2%). Κατά συνέπεια, στις 200 ημέρες που μεσολαβούν ως το τέλος του έτους αναμένεται να ζητηθούν διορθωτικά μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αποθεματικού για απρόβλεπτες δαπάνες.

Εκείνο που έχει προκαλέσει προβληματισμό και «εκλογική ανασφάλεια» στα υπουργικά γραφεία είναι η εμπέδωση της βεβαιότητας ότι η παραπάνω γιγαντιαία διόρθωση είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, αθρόες απολύσεις προσωπικού και νέο πακέτο οριζόντιων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η εκτίμηση της τρόικας ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε δημοσιονομικό πλεόνασμα ως το 2015 στερείται οποιασδήποτε εξειδίκευσης και δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να επικρατήσει η θέση υπέρ της τοποθέτησης ξένων επιτρόπων στα νευραλγικά υπουργεία οι οποίοι θα έχουν θεσμική ισχύ ανάλογη με εκείνη ενός «μόνιμου υφυπουργού» κατά το αγγλικό πρότυπο. Επιστρέφουμε, λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην εποχή του Εδουάρδου Λο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται ευρέως σε υπουργικά γραφεία, ο Πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με γερμανούς αξιωματούχους πριν από το Πάσχα φέρεται να υπονόησε ότι η αυστηρή πολιτική της τρόικας ενδέχεται να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Υπεύθυνα χείλη με γνώση των εξελίξεων στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι η έμμεση αυτή απειλή «ελήφθη σοβαρά υπόψη στο Βερολίνο» και προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η απότομη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας εξηγείται ως μια απόφαση των Γερμανών να «γυρίσουν το τραπέζι» στην Ελλάδα, ενώ έντονα εκνευρισμένος φέρεται ο κ. ΖανΚλοντ Τρισέ.

Τέλος, απογοήτευση προκαλεί στην τρόικα η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χαράξουν «νέα στρατηγική» καθώς αποδυναμώνονται ταχύτατα από τις συνεχείς υποβαθμίσεις των ξένων οίκων. Αναφέρεται, π.χ., ότι τα 10 από τα 30 δισεκατομμύρια του νέου πακέτου θα διατεθούν στην ΕΚΤ για να συμπληρωθούν οι απώλειες των (υπό διαρκή υποβάθμιση) προγενέστερων εγγυήσεων. Δηλαδή, εκείνων που έχουν ήδη κατατεθεί ως ενέχυρο για τη ρευστότητα η οποία ως σήμερα έχει δοθεί! Με τα υπόλοιπα 20 δισ. μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα όχι μεγαλύτερη των 14 δισ. ευρώ και μόνο με «αυστηρή αιρεσιμότητα», που πρακτικά σημαίνει εσπευσμένες πωλήσεις των επεκτάσεων στα Βαλκάνια, απαξίωση και αναγκαστικοί γάμοι, στο πρότυπο της κινηματογραφικής ταινίας «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

Σύμφωνα με τις ως σήμερα συζητήσεις, αν οι απαιτήσεις της τρόικας δεν ψηφιστούν από τη Βουλή,ενδεχομένως,μάλιστα,με πλειοψηφία 180 βουλευτών,δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση,ενώ ώσπου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις η τρόικα θα καλύπτει μόνο τις λήξεις των ομολόγων αφήνοντας την κυβέρνηση να καλύπτει μισθούς και συντάξεις με τα ραγδαίως μειούμενα ταμειακά διαθέσιμα.Η Νέα Δημοκρατία,από την πλευρά της, αποκλείει την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,πολύ περισσότερο των παραπάνω μέτρων.Ο κ.Αντ.Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα δεν εξαρτώνται πλέον από τις βουλές της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης,αλλά εκτιμά ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει και να ψηφίσει στη Βουλή την εφαρμογή τους παρά μόνο έπειτα από εκλογές.Κατόπιν τούτων η τρόικα,η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν επιθυμεί εκλογές,ενδέχεται να οδηγήσει με τις πιέσεις της σε εκλογική εκτόνωση.

Ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist πάντως προανήγγειλε:
1. Eθελούσια έξοδο στο Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων, όπου είναι απαραίτητο, και με τις συνταξιοδοτήσεις (οι συνταξιούχοι δεν θα αντικαθίστανται) ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην τετραετία θα μειωθεί κατά 150.000 ή ποσοστό 20%.

(Σχόλιό μας: Για τους δημόσιους υπαλλήλους και για το αν είναι πολλοί πραγματικά με βάση μελέτες της ίδιας της κυβέρνησής μας, διαβάστε εδώ. Πάντως μ' αυτά και μ' αυτά η ανεργία θα πάει όχι στο 20 αλλά στο 30%

2. Η εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι το νέο μισθολογικό πλαίσιο θα ευθυγραμμίζεται με αυτό του ιδιωτικού, θα ανταμείβει την παραγωγικότητα και θα περιορίζει το μισθολογικό κόστος.

(Σχόλιό μας: Για το αν το ενιαίο μισθολόγιο που προτείνετε είναι πραγματικά δικαιότερο δείτε εδώ).

3. Μηδενισμός (νέο στοιχείο) ή μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), λιμανιών, διαχείρισης ύδατος (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τυχερών παιγνίων. Οι πιο ώριμες από αυτές τις συναλλαγές θα προωθηθούν το συντομότερο.

(Σχόλιό μας: Για το αν είναι προς όφελος του κράτους οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΤΕ, στην ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ και στο νερό τα έχουμε γράψει στο παρελθόν - αξίζει να δείτε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά κάνοντας κλικ στο όνομα του κάθε οργανισμού. Τώρα όχι μόνο τα πουλάνε, αλλά το κάνουν και κοψοχρονιά. Ας ελπίζουμε ότι θα ζουν στην Ελλάδα σε 10 χρόνια ώστε αν υπάρχει ακόμα χώρα, να μπορέσουμε να τους φέρουμε μπροστά στην δικαιοσύνη όπως θα τους αξίζει).

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους δανειστές της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
(Σχόλιο: Για να μπορέσουμε μετά να το αυξήσουμε με την ησυχία μας πάλι...Όπως έγινε σε όλες τις χώρες που πήραν τέτοια μέτρα - Γιατί βέβαια η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία δεν έχουν πάρει όπως φαίνεται εδώ).

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αναλάβουμε οτιδήποτε επιπρόσθετο μέτρο για να διασφαλίσουμε τους στόχους μας του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος». Απώτεροι στόχοι του προγράμματος, όπως είπε, είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% το 2014 και στο 1% το 2015, να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
(Σχόλιό μας: Ο κόσμος ψάχνει στα σαπάκια των λαϊκών, κοιμάται στα παγκάκια, αυτοκτονεί γιατί δεν μπορεί να πληρώσει στα χρέη και ο Πρωθυπουργός ονειρεύεται μείωση του ελλείματος, στηριζόμενος στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Μα, αν αυτό το μοντέλο ήταν πετυχημένο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Πακιστάν θα ήταν οι μεγαλύτερες οικονομίες στην υφήλιο...)

Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος ανακοίνωσε ακόμα:

**Τη συγχώνευση ή το κλείσιμο κρατικών οργανισμών που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους.

(Σχόλιό μας: Άρες, μάρες, κουκουνάρες...Το γιατί διαβάστε το εδώ).

**Την περικοπή της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση.

(Σχόλιό μας: Μήπως να ξεκινήσει από το γραφείο του, στο οποίο γίνονται όργια, από τις επιτροπές και τους "συμβούλους";)

**Την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, με στόχο να διατηρηθούν εκείνες που είναι κοινωνικά αναγκαίες.
(Σχόλιο: Δηλαδή κανείς δεν θα παίρνει τίποτα, οπότε το πρόβλημα δεν θα υφίσταται πλέον).

**Επίθεση στη φοροδιαφυγή «που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη».
(Σχόλιο: Ας μην χαρίζει τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών στο Δημόσιο και τ' ασφαλιστικά ταμεία και μετά ας βγει με το δίκανο στους δρόμους για 1 ευρώ χρέος.)


Σχόλιο: Το ρεπορτάζ του Βήματος είναι αποκαλυπτικό και δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι αυτά που γράφαμε και φοβόμασταν από πέρσυ για ουσιαστική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας (διαβάστε εδώ), δυστυχώς γίνονται πραγματικότητα.

Οι δανειστές μας, που απαίτησαν και κατάφεραν τόσα και τόσα, εφαρμόζοντας ένα εξ' αρχής αποτυχημένο σχέδιο (πράγμα που τονίστηκε όχι μόνο από μας αλλά και από τους Financial Times - δείτε εδώ), καταφεύγουν τώρα ανοιχτά σε αυτό που ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να ζητήσουν από την πρώτη στιγμή: Την εκχώρηση δηλαδή της δημόσιας περιουσίας μας σ' αυτούς για διαχείριση κατά το δοκούν καθώς και την ουσιαστικά απευθείας διακυβέρνηση της χώρας απ' αυτούς. Το αρχικό σχέδιο για υποθήκευση της περιουσίας (που παρουσιάσαμε εδώ), δεν τους καλύπτει απ' ότι φαίνεται γιατί πιστεύουν ότι ο ξεσηκωμός της κοινωνίας θα είναι άμεσος (κατά την άποψή μας κάνουν λάθος - μετά τις αρχικές αντιδράσεις, η κοινωνία έχει χωνέψει και αυτό μαζί με τόσα και τόσα άλλα).

Παράλληλα δεν είναι αφελείς: Κατανοούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια υποτυπώδη νομική κάλυψη και ζητούν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, αν και ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει μια σχετική προστασία από το Σύνταγμα και την δικαστική εξουσία της χώρας, παρά τις όποιες μεθοδεύσεις γίνονται, κατά παράβαση των αρχών και των νόμων (λεπτομέρειες εδώ). Έτσι ζητούν επιτακτικά την συναίνεση της ΝΔ: Οι μέχρι τώρα πρόθυμοι δεν αρκούν, ενώ κάποιοι απ' αυτούς (βλέπε ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ) φαίνονται πιο συγκρατημένοι, γιατί ξέρουν ότι η στάση τους θα έχει εκλογικό αντίκτυπο.


Βέβαια στην πραγματικότητα, όπως έχει τονιστεί με στοιχεία στο παρελθόν, οι δανειστές μας αδιαφορούν για την "επανεκκίνηση" της ελληνικής οικονομίας και για το όποιο αντίκτυπο έχουν οι απαιτήσεις τους αυτές. Το χρέος θ' αυξάνεται συνεχώς, και ακόμα και ολόκληρη η δημόσια περιουσία να πωληθεί δεν πρόκειται να εξαλειφθεί πλήρως (σχετικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ), απλά θα μειωθεί για κάποια χρόνια και μετά θα πάρει την ανηφόρα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα δε θα σχολιάσουμε: Μέτρα 10 δις ευρώ, ετήσιος φόρος σε όλα τα ακίνητα, περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περαιτέρω μειώσεις σε φοροαπαλλαγές, κοινωνικές παροχές (όπως γράψαμε εδώ) κ.ο.κ. απλώς δεν τ' αντέχει η κοινωνία. Θα εξεγερθεί κατά δικαίων και αδίκων...

Τι μπορεί να γίνει; Μπορεί να μας προστατέψει κανείς; Να σταματήσει τη λαίλαπα; Η δικαστική εξουσία και το Σύνταγμα μόνο και η εγρήγορση όλων μας. Γιατί οι "αποπάνω" έχουν ετοιμάσει τα προσωπικά σχέδια εξόδου τους και για τους άλλους δεν ενδιαφέρονται.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... "αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν αποκλείεται να μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία" δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτά για όσους πίστευαν ότι οι συνενώσεις των κλινικών και των νοσοκομείων θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων (το αρχικό σχέδιο διαβάστε το εδώ).

Πηγή: "Το Βήμα" / Ένα άρθρο του Γ.Δελαστίκ σχετικό με την κατάσταση στην χώρα μας, με σειρά εύλογων ερωτημάτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: