Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Νέα μέτρα σε συντάξεις, εισφορές, ΛΑΦΚΑ, εφάπαξ / "Πουλάτε, πουλάτε, ξύλο που θα φάτε" από χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα / Δηλώσεις Δαμανάκη


Αναφερθήκαμε χθες στις αυξήσεις ορίων ηλικίας - ενώ σήμερα σας παρουσιάζουμε τα όσα αναμένονται να γίνουν πράξη τους επόμενους μήνες. Αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι είναι αποτέλεσμα της "δραματικής" κατάστασης της χώρας μας. Στην πραγματικότητα όμως, αν δείτε εδώ και εδώ (διαλέγοντας απλώς τυχαία μια από τις αναρτήσεις) θα δείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν προαναγγελθεί, εδώ και αρκετό καιρό, πολλούς μήνες πριν και σε περιόδους που τα πράγματα "πήγαιναν καλά" και που η έξοδος στις αγορές ήταν "σίγουρη το 2012". Έτσι λοιπόν γίνεται εμφανές ότι όλα αυτά τα οποία ζούμε σήμερα ως "πρωτοφανή" στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένα. Κάποιοι συνέχισαν να σπρώχνουν την χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό τον "εκβουλγαρισμό" των μισθών, συντάξεων, εργασιακών συνθηκών (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Δεν θα γράψουμε τα αυτονόητα, δηλ. ότι τα μέτρα είναι "άδικα" - θα πούμε απλώς ότι είναι και αντισυνταγματικά, δεδομένου ότι το κράτος δεν μπορεί να αυξάνει ή να εισάγει καινούργιες εισφορές (παρόμοιες μ' αυτές που έχουν χαρακτηριστεί "μη αποδεκτές" και έχουν εκπέσει στα δικαστήρια) περικόπτωντας συντάξεις χωρίς να κάνει ανάλογες μειώσεις και στις κρατήσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει και το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος να πάρουν θέση και ν'αποφασίσουν στις τόσες προσφυγές που έχουν γίνει...

Είδηση: Έκτακτη εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, «κόψιμο» στα κοινωνικά επιδόματα, κλιμακωτή εισφορά σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις και επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 1,23 δισ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι η συνολική εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και στοχεύουν εξίσου τις δαπάνες όσο και τα έσοδα. Ειδικότερα:

Αναμένεται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως του ΟΑΕΔ και την ενοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ακόμη 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1ης Σεπτεμβρίου, στις κύριες συντάξεις, που είναι πάνω από 1.700 ευρώ και της ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι κάτω από 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν κάνει χρήση της εθελούσιας εξόδου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναγκαστικής απόλυσης, αποστρατείας κ.λπ.
Προβλέπεται εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ από την εντατικοποίηση των ενεργειών για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών υγείας και επιπλέον 100 εκατ. από δράσεις που θα αναληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Κλιμακωτή εισφορά 3% έως 10% θα επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και άνω.

Ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012 - 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την εξοικονόμηση επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ θα είναι από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 26% στο 16% και ένα σημαντικό ποσό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών Ταμείων.

Περί τα 800 εκατ. αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,3% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1% στο Δημόσιο.

Στον τομέα του περιορισμού των δαπανών, εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ αναμένεται από την μείωση των επικουρικών, 600 εκατ. από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και 200 εκατ. από τη μείωση του εφάπαξ στα ελλειμματικά Ταμεία, που θα ξεκινήσει από το 2012.

Περί τα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποδώσει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει στην εξοικονόμηση ακόμη 300 εκατ. από την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.

Τα νέα μέτρα μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας πλήττουν εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς επιβάλλουν νέες εισφορές, περιορίζουν τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, μειώνουν τις υφιστάμενες και μελλοντικές συντάξεις.

Καθιερώνεται ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης. Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας, προσδοκά έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 1013.
Αυξάνεται η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη σύνταξη καταβάλουν εισφορά 5%, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 8% (αύξηση 60%). Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Η εισφορά θα είναι υψηλότερη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις και είναι κάτω των 60 ετών. Όταν δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί υποχρεωτικά, δηλαδή έκαναν χρήση εθελουσίας εξόδου.
Μείωση των επικουρικών συντάξεων για τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Από το μέτρο αυτό θα επέλθει μείωση δαπανών της τάξεων των 500 εκατ. ευρώ έως το 2015. Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2011 (και όχι από τον Ιανουάριο του 2012, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί) και θα αφορούν τα ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα ταμεία που θα αποδειχθεί οτι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ταμεία τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο προβλημα οικονομικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, ενώ - όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας - «αναλογιστικά κανένα ταμείο δεν θα έχει πλεόνασμα το 2060».
Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ) στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%.
Καθιερώνεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα χρήματα αυτά θα στηρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα επαναπροσδιορισθούν έως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ.Κατσέλη.
Τα μέτρα προβλέπουν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ). Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα ταμεία και η Πρόνοια (π.χ. πολυτεκνικά). Ενιαίος κανονισμός θα υπάρξει για τις παροχές επιδομάτων υγείας.
Από το «κούρεμα» των κοινωνικών παροχών, τη μείωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, τις περικοπές στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις μείωση των παροχών σε χρήμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπονται μειώσεις δαπανών ύψους 2,787 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2015.
Η αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 2,114 δις. ευρώ για το διάστημα 2011 – 2015) στηρίζεται εν πολλοίς στην καταπολέμιση της ανασφάλιστης εργασίας από την οποία προσδοκούνται 357 εκατομμύρια ευρώ έσοδα έως το 2015 και η ένταξη στο σύστημα 480.000 ανασφάλιστων εργαζομένων. Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισφορές υπερ ΟΓΑ, γίνεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, ενώ προσδοκούνται 395 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για την χορήγησή τους. Επίσης θα γίνει διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων.

Όσο αφορά το εφάπαξ, με τη μέθοδο του ΛΑΦΚΑ θα περικοπεί το 30% του εφάπαξ στο Δημόσιο. Αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε η πρώτη δόση θα φτάσει στο 10%. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιβληθεί περικοπή 10% για τα εφάπαξ που θα εκταμιευτούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, μετά και την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα του Ταμείου Πρόνοιας.

Τέλος, η τρόικα απαιτεί ένα επιπλέον «κούρεμα» κατά 10% από το 2013. Ετσι, από 50.000 ευρώ, που κυμαίνεται σήμερα -σε μέσα επίπεδα- το εφάπαξ, θα περιοριστεί στα 35.000 ευρώ, αν και όσοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης (μητέρες με ανήλικο, τρίτεκνοι κ.ά.) θα λάβουν αποδοχές κάτω και από 25.000 ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» και τους 40.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες το εφάπαξ. Και όσους δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εφάπαξ και μόνο λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου δεν έχουν ικανοποιηθεί τα σχετικά αιτήματα.

Η εν λόγω ρύθμιση κινείται στο όριο της συνταγματικότητας, γι' αυτό η περικοπή στο εφάπαξ θα έχει τη μορφή παρακράτησης (εισφορά αλληλεγγύης) στα εκταμιευόμενα ποσά και όχι μείωσης των αποδοχών (νέος τρόπος υπολογισμού κ.ά.).

Είδηση 2η: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κυριευμένοι από αγανάκτηση για τα νέα μέτρα και το Μνημόνιο πλημμύρισαν τις πλατείες πολλών ελληνικών πόλεων. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών «Ιndignados», νέοι, οικογενειάρχες και ηλικιωμένοι, χωρίς κομματικές ταμπέλες, πραγματοποιούν από το απόγευμα ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υψώνοντας τη δική τους φωνή απέναντι στη λεηλασία που επιχειρείται σε βάρος τους. Στην πλατεία Συντάγματος εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 55.000 πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των αποκρατικοποιήσεων ("Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε"), ενώ έχουν υψώσει δύο πανό, ένα στα ισπανικά κι ένα στα ελληνικά. Ορισμένοι κρατούν πλακάτ που αναγράφουν: "Ξυπνήσαμε".

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συγκέντρωση είναι ότι όλα τα καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα παραμένουν ανοιχτά με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διαδήλωση και δεν αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τον Βόλο και την Λάρισα. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter και αποτελούν κινήσεις πολιτών, χωρίς κομματικές ταυτότητες.

Σχόλιο: Τι να πει κανείς; To σύνθημα του τίτλου τα λέει όλα. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, ο Παπανδρέου μπορεί να απειλεί με εκλογές και δημοψηφίσματα (αν είναι ποτέ δυνατόν - λες και οι πολίτες τρέμουν μην χάσουν αυτόν και την κουστωδία του από κυβερνήτες) και να προσπαθεί να ξυπνήσει το θυμικό του λαού παρομοιάζοντας την εποχή με αυτήν προ της δικτατορίας (άρα αυτός ποιος είναι; ο Κόλλιας ή ο Παπαδόπουλος; ), βάζοντας ως κίνδυνο την "καταστροφή" αν δε ληφθούν τα μέτρα, αμελεί όμως ότι και οι δικτάτορες είχαν προβάλλει τον "κομμουνιστικό κίνδυνο", οδηγώντας την χώρα στην καταστροφή και την Κύπρο στα χέρια των Τούρκων, καθώς επίσης ότι και ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του...

Και κάτι τελευταίο... "Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες". Τάδε έφη η κυρία Δαμανάκη, πρώην αντιστασιακή, αργότερα επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ που προσχώρησε στον ΣΥΝ, έγινε πρόεδρος του, τον έριξε στα εκλογικά τάρταρα, παραιτήθηκε από την προεδρία του και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις (και παρά την ρητή δέσμευση που είχε κάνει στους πρώην συντρόφους της ότι δεν θα πολιτευτεί άμεσα ξανά) προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ όπου έλαβε θέση βουλευτή Επικρατείας, για να καταλήξει να γίνει επίτροπος, χωρίς να ξέρει καλά-καλά να μιλήσει αγγλικά. Και φτάσαμε σήμερα, εκείνη που έψεγε όσους δεν είχαν αυτοκίνητα από κομμουνιστικές χώρες, να θεωρεί ως μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα της είσοδο της χώρας στο Ευρώ και όχι τα δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα έγιναν πριν από αυτό (π.χ. η εθνική συμφιλίωση κατά την οποία σταμάτησε ο διωγμός μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού), δείχνοντας ηθελημένη ιστορική άγνοια. Βέβαια η κυρία Δαμανάκη, έχει την αρρώστια των πρώην κομμουνιστών που σε κάποια φάση της ζωής τους έγιναν "δεξιοί": Αυτοί γίνονταν οι σκληρότεροι κυνηγοί και πολέμιοι των πρώην συντρόφων τους. Έτσι κι εκείνη, από υπερασπίστρια των λαϊκών αγώνων και κατακτήσεων και "ανένδοτη" κατήντησε "τιμωρός και τιμητής". Αλλά βέβαια θα πρέπει να θυμάται ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Βήμα"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tis pieseis apo to e3oteriko tis katalavaino: Thn douleia tous kanoun, 8elontas na gonatisoun ton lao perissotero kai na paroun ta panta kopsoxronia. To lyphro einai oti h kyria Damanakh paizei to paixnidi ton ergodoton ths. Alla posoi kai posoi den poulhsane tous agones tous gia 8eseis, allazontas ystera stash zohs; A, re Panagoulh, esy efyges noris.