Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών (αλήθειες&ψέμματα) / Ξεσηκωμός βουλευτών απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο και το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζεται

Είδηση 1η: «Ανερμάτιστη» και «πολιτικά επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον» χαρακτηρίζει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) την απόφαση της κυβέρνησης -κατ' επιταγή της τρόικας- να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές ανασυντάσσουν δυνάμεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. «Ο ρόλος της δημόσιας αρχής είναι ενσωματωμένος στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Δεν μπορεί να υπάρξει λιμάνι χωρίς δημόσια αρχή», αναφέρει το Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ στην ανοιχτή επιστολή, τονίζει ότι η πώληση έως 75% του μετοχικού κεφαλαίου που σήμερα έχει το Δημόσιο θα απεμπολήσει τη δημόσια αρχή σε τρίτο και μάλιστα ξένο επενδυτή και επισημαίνει ότι αποτελεί καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο η πώληση των δύο Οργανισμών.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό χώρο μιας τέτοιας πολιτικής, παρά μόνο σε περιφερειακά λιμάνια της Βρετανίας, επί Θάτσερ, πολιτική η οποία κρίθηκε λανθασμένη και αναθεωρείται από τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους. Τέτοια παραδείγματα βλέπουμε σε λιμάνια της Νεοζηλανδίας και της Αφρικής», αναφέρουν οι συνδικαλιστές στην επιστολή τους.

Ενημερώνουν τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ μετατράπηκαν το 1999 από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμες Εταιρείες. Αυτό έγινε κατ' εξαίρεση, με ειδικό νόμο, τον 2688/99, αφού κατ' επιταγή του ΣτΕ επιβαλλόταν να υπάρξει κατοχύρωση της εποπτείας του Δημοσίου και εξάρτηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ από το Δημόσιο.

Οπως, επίσης, και ειδική μέριμνα για τη μονιμότητα στην εργασία, η οποία επεκτάθηκε με κανονιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για όλους τους εργαζομένους. Επίσης, θεσπίστηκε με ειδική διάταξη ότι το Δημόσιο κατέχει πάντα το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σχόλιο: Από πέρσυ το Μάιο είχαν προαναγγελθεί οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων (και κερδοφόρων) ΔΕΚΟ και λιμανιών. Τότε είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο από τέτοιες κινήσεις (τονίζοντας τα μακροπόθεσμα προβλήματα που δημιουργούνται). Τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ όμως παρουσιάζουν και τη νομική διάσταση του ζητήματος: Όπως ήταν λογικό είναι αντισυνταγματική η παραχώρηση των υποδομών μας σε ιδιώτες, αφού βάση του συντάγματος της χώρας μας επιβάλλεται να υπάρχει κατοχύρωση της εποπτείας του Δημοσίου σε αυτές.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται αυτομάτως είναι ένα: Οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών (οι οποίοι από "πρωτομάστορες" του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις έγιναν πρώτοι πωλητές) που κατήρτησαν την περίφημη λίστα των υπό πώληση επιχειρήσεων, δε γνώριζαν τα νομικά κωλύματα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι είναι κατοχυρωμένη η μονιμότητα στην εργασία των εργαζομένων στα λιμάνια; Δε γνωρίζουν τους κινδύνους προσφυγών και ακυρώσεων των υπό πώληση ποσοστών; Υποθέτουμε πως ναι. Αλλά είναι τέτοια η πρεμούρα να εξυπηρετήσουν τους εκ Βρυξελλών κυβερνώντων που τα όποια συνταγματικά και νομικά κωλύματα τα θεωρούν εκ των ουκ άνευ.

Είδηση 2η: Συνεχείς διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να τους πείσει για την ανάγκη εφαρμογής του συμφωνημένου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και την ανάγκη υπογραφής νέου Μνημονίου με επαχθείς όρους. Ορισμένοι βουλευτές αντέδρασαν (όπως είχαν αντιδράσει και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού) - αλλά το ερώτημα είναι ένα: Αυτές οι αντιδράσεις, θα παραμείνουν ισχυρές και θα εκφραστούν με αντίθετη ψήφο κατά την ψήφιση; Πηγάζουν από πραγματικό ενδιαφέρον και αντίθεση ή από το γεγονός ότι δεν έχουν μερίδιο στην άσκηση εξουσίας; Τα λεγόμενά τους είναι χαρακτηριστικά - και απ' ότι φαίνεται μόνο ορισμένοι εξ' αυτών μοιάζουν να είναι πραγματικά αντίθετοι στα όσα γίνονται...

Βάσω Παπανδρέου: Απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Οταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009 για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα εσύ με αντιμετώπισες σαν... UFO. Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης μιας πτωχευμένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opegov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο και τον νέο δανεισμό έχει κοντά ποδάρια». Η κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι «όπως είχε πει ο Μιραμπώ, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία».

- Κ. Γείτονας: «Οχι στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά προθάλαμος εκλογών».

- Π. Κουκουλόπουλος: «Ο απολογισμός είναι ειλικρινής όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο. Η πολιτική δεν ασκείται σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

- Εκτ. Νασιώκας: «Να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας τουλάχιστον από τα δύο κόμματα εξουσίας και αν αυτό δεν γίνει, να πάμε σε εκλογές στις οποίες έτσι κι αλλιώς θα συρθούμε. Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε».

- Π. Κουρουμπλής: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρέθηκε υπουργός να υπογράψει αυτή τη δανειακή σύμβαση. Διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο κ. Κουρουμπλής άφησε αιχμές και για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ο κόσμος».

- Απ. Κακλαμάνης: Υπενθύμισε ότι στο Γουδί δεν πήγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έλαβε την πολιτική απόφαση για τη μικρασιατική εκστρατεία, αλλά κάποιοι άλλοι. Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα δεν υπάρχει Γουδί, υπονοώντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαδικασίες που θα έθεταν κάποιους ως υπόλογους. Εξω από την αίθουσα της Γερουσίας, ο κ. Κακλαμάνης διέψευδε ότι είπε κάτι τέτοιο.

- Σοφία Γιαννακά: «Δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις παίρνουμε μόνο μέτρα. 156 βουλευτές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ ό,τι έπαθε ο Σόκρατες».

- Β. Γερανίδης: «Να πάμε σε εκλογές γιατί έτσι κι αλλιώς σε 3 - 4 μήνες δεν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε».

- Δ. Βαρβαρίγος: «Ο κόσμος βλέπει σκοτάδι και αντιλαμβάνεται ότι οι θυσίες του πήγαν χαμένες. Φέρτε το Μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές, κι αν δεν γίνει να πάμε σε εκλογές».

- Χρ. Κατσούρας: «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στις πλατείες πως αυτό το σύστημα που έφερε τη χώρα εδώ μπορεί και να τη βγάλει από την κρίση. Αν δεν προχωρήσει η περίφημη σύγκλιση με τις άλλες δυνάμεις, πρέπει αναγκαστικά να πάτε σε εκλογές».

- Δ. Κρεμαστινός:«Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατείες. Να γίνει ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Να συμμετέχουν στο υπουργείο Οικονομικών πρόσωπα εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων, ώστε η συναίνεση να έχει νόημα».

- Δ. Καρύδης: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει λέγοντας ότι: «Οταν έχεις απέξω 500.000 - 600.000 κόσμο, σκέφτεσαι πάρα πολύ τι θα κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Είμαι από μικρό παιδί στο ΠΑΣΟΚ. Οι μισοί στο ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι μισοί στις πλατείες».

- Τόνια Αντωνίου: «Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση, άρα έτσι όπως είμαστε, μόνη λύση είναι οι εκλογές». Είπε επίσης ότι: «αυτή τη λαίλαπα δεν μπορεί να τη σηκώσει μόνη της η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργικό έπρεπε να έχει σταθεί στο ύψος του».

- Μ. Μπόλαρης: «Περισσότερο από υστέρηση εσόδων, υπάρχει υστέρηση πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι και οι ΗΠΑ μετά την κρίση του '30, που ζήτησαν από τους έχοντες, τους πλούσιους, να σηκώσουν το κόστος».

- Κ. Σπηλιόπουλος: «Θα έχουμε ανακατατάξεις. Από τη μια, οι δυνάμεις εκσυγχρονισμού της χώρας και από την άλλη, οι δυνάμεις της εύκολης διαμαρτυρίας. Με τον κατήφορο που πήρε η χώρα, κινδυνεύει το μέγα κεκτημένο μας ως χώρα, το ευρώ».

- Κ. Καρτάλης: «Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να αλλάξει γιατί οδηγεί στην ύφεση». Εκρινε επίσης ότι «το ρήγμα της κυβέρνησης με την κοινωνία είναι μη αναστρέψιμο».

- Μιχ. Κατρίνης: «Ο υπουργός Οικονομικών έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, γνωρίζει ποια νούμερα υστέρησαν. Πρέπει να αποδώσει ευθύνες ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Η ανάληψη ευθύνης σημαίνει λογική πέρα από προσωπικές στρατηγικές για την επόμενη μέρα».

- Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σκληρά μέτρα και δεν λιγοψυχούν, αλλά θέλουν να είναι αποτελεσματικά. Αντί να παίρνουμε μέτρα, πρέπει να καταργούμε οργανισμούς».

- Ελενα Παναρίτη: «Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και άλλα μέτρα. Χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα. Ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε».

- Ν. Σαλαγιάννης: «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο από αυτούς που βγαίνουν στις πλατείες, αλλά και από την υπόλοιπη κοινωνία γιατί δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, με δεδομένο ότι το προηγούμενο απέτυχε».

- Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το οικονομικό επιτελείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να τις εξατομικεύσει».

- Δ. Λιντζέρης: «Ηρθε ο υπουργός Οικονομικών με περισσή αλαζονεία για να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει τη χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει μια παράταξη. Γι' αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας, που θα κληθεί να το υλοποιήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

- Σούλα Μερεντίτη: «Δεν πετύχαμε, υπάρχουν ευθύνες και δεν ανήκουν μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν περιορίσαμε ούτε τη φοροδιαφυγή ούτε τη σπατάλη».

- Χρύσα Αράπογλου: «Ο έμμεσος αυτός εκβιασμός συνιστά αφόρητο λαϊκισμό. Εγγυήσεις δεν έχουμε υποχρέωση να δίνουμε μόνο στους δανειστές, αλλά και στον λαό. Η Βουλή πρέπει να ανοίξει τα παντζούρια, δεν μπορεί επί 15 μέρες να τα έχει κατεβασμένα, εκεί έξω γεννιέται το καινούργιο και έχει ωδίνες. Η πολιτική της άλλης μέρας θα υπάρξει, είτε με μας είτε χωρίς εμάς».

-Χαρά Κεφαλίδου: «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εμπνεύσει ούτε τα ίδια τα μέλη της. Εμφανίζει κακοφωνία και σπασμωδικότητα. Χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη με γόνιμες προτάσεις να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο».

Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: