Είδηση: Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποσχέθηκε ανατροπές και στο μοντέλο διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για «λουκέτο» στην ΕΤ1, το ρόλο της οποίας θα αναλάβει η ΝΕΤ και κυρίως η ΕΤ3. Θα συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα καταθέσει πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Όσον αφορά στις προτάσεις της επιτροπής, θα αφορούν στον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, στη δημιουργία ή όχι εποπτικού συμβουλίου, αλλά και στη μέθοδο αξιολόγησης των εργαζομένων. Θα λάβει υπόψη την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο νέο ΔΣ δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων. Υποστήριξε ότι στόχος είναι μια δημόσια, ακομματικοποιημένη και ανεξάρτητη και όχι κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση. Προανήγγειλε στροφή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για "ανταγωνιστική" ραδιοτηλεόραση, βασισμένη σε Έλληνες δημιουργούς και "πρωτοπόρους" παραγωγούς. Η δημοσιοποίηση των σχεδίων συρρίκνωσης της ΕΡΤ είχαν προκαλέσει επικρίσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια -και συγκεκριμένα την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή- η ΕΡΤ είχε υπογραψεί συμφωνία-μαμούθ με την Disney για την αγορά τηλεοπτικού προγράμματος.
Τηλεόραση
Στον τομέα της τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι η ΝΕΤ αναλαμβάνει το ρόλο του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού καναλιού και η ΕΤ3 εθνικού και περιφερειακού καναλιού, με έμφαση στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό. Η έδρα της θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, με τον Ηλ. Μόσιαλο να εντάσσει την αναβάθμισή του καναλιού σε στρατηγική αποκέντρωσης των δημοσίων υπηρεσιών.
Διατηρείται το Πρίσμα+, το οποίο θα μεταδίδει και παραγωγές των ιδιωτικών σταθμών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα άτομα με αναπηρία. Το κόστος θα βαρύνει τα δημόσια ΜΜΕ. Καταργείται το Σινέ/Σπορ+ και το πρόγραμμα του απορροφάται από τα υπόλοιπα κανάλια.
Στους δημόσιους σταθμούς που θα παραμείνουν θα ενταχθούν και προγράμματα της ΕΤ1, όπως οι παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, κλπ.
Η κυβέρνηση υπόσχεται και αναβάθμιση του δορυφορικού προγράμματος της ERT World.
Οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν δεν πωλούνται και θα παραμείνουν περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ.
Αναφορικά με το κανάλι της Βουλής, ο Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε ότι δεν έχει δικαιοδοσία, αλλά θα υπάρξουν συζητήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο του σταθμού.
Ραδιόφωνο
Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε εννέα, με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο. Καταργούνται οι 15 από τους 20 σταθμούς πομπών στα μεσαία. Οι υπόλοιποι διατηρούνται για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Σε έναν συγχνωεύονται οι τρεις σταθμοί της Θεσσαλονίκης, ενώ ανακοινώθηκε και η σύμπραξη με το δήμο της Αθήνας για την παροχή ενιαίου προγράμματος για τους ξένους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Πολυμέσα
Η νέα στρατηγική για τα δημόσια ΜΜΕ βάζει στο επίκεντρο τα πολυμέσα και το διαδίκτυο. Ανακοινώθηκε η δημιουργία γενικής διεύθυνση πολυμέσων, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ και των υπηρεσιών Web Radio και Web TV. Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για "δημοσιογραφία των πολιτών", οι οποίοι θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους.
Έμφαση θα δοθεί στις ανταποκρίσεις από την περιφέρεια και το εξωτερικό, καθώς και στο αθλητικό περιεχόμενο. Παράλληλα, προβλέπεται η διάθεση δελτίων ειδήσεων σε ξένες γλώσσες.
Θα υπάρξει σύμπραξη με το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παροχή ενημερωτικού περιεχομένου.
Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η διακοπή έκδοσης της "Ραδιοτηλεόρασης", η οποία σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο είχε ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί στη διεύθυνση πολυμέσων.
Τα DVD και CD που διανέμονταν με τη Ραδιοτηλεόραση θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.
Η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 48 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, ώστε να υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της έως το τέλος του 2014. Θα προχωρήσει και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να πετύχει κερδοφορία.
Τέλος, ξεκινά η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όπως γνωστοποιήθηκε, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ προς το υπυοργείο Προστασίας του Πολίτη οδεύουν οι εγκαταστάσεις στην Κατεχάκη.
Σχόλιο: Δυστυχώς οι αλλαγές στην ΕΡΤ έχουν να κάνουν κυρίως με το μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας την οποία έχει και το οποίο στις παρούσες συνθήκες έχουν ανάγκη οι υποστηρικτές της κυβέρνησης που υπάρχουν στα ΜΜΕ (δηλ. Mega, Alpha, ΣΚΑΪ κ.o.κ.), μιας και οι εποχές είναι δύσκολες. Για την Ραδιοτηλεόραση, η αλήθεια είναι ότι παρείχε μια ποιοτική διαφορετική πρόταση στα τηλεοπτικά περιοδικά η οποία θα λείψει πραγματικά - και βέβαια οι όποιες "ζημιές" που έχει είναι αστείες δεδομένου ότι ο οργανισμός γενικά είναι κερδοφόρος - και πάλι αφήνεται χώρος και αναγνώστες για τους υπόλοιπους.
Για το αρχείο δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι συγκλονιστική και πολύ φοβόμαστε ότι χωρίς ειδικό φορέα θα χαθούν πολλά στιγμιότυπα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Και όσο αφορά για τον έλεγχο ή μη της κυβέρνησης στην ΕΡΤ θα πούμε μόνο ότι στην πράξη θα δούμε το τι πραγματικά θα γίνει - πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε ακούσει εξαγγελίες για απογαλακτοποίησή της από τους κυβερνητικούς "εναγκαλισμούς" αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Βέβαια όπως έχει η κατάσταση σήμερα, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την στήριξη της ΕΡΤ. Έχει αυτή των μεγάλων καναλιών και κάνει το ίδιο.
Γενικά υπήρξαν περίοδοι που η ΕΡΤ προσπάθησε να γίνει ανταγωνιστική και πρόσφερε χωρίς συνδρομή τόσο αθλητικά γεγονότα όσο και πρόγραμμα ποιότητας (όπως αυτό που έφερε μέσω της συνεργασίας της με την Disney την οποία κατηγορεί ο κύριος Μόσιαλος), τα οποία τώρα εκ των πραγμάτων θα περιοριστούν, κάνοντας χώρο στους ιδιώτες. Την τελευταία διετία έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια απαξίωσής της και αντί περαιτέρω σχολίων, αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα συναδέλφων από την "Ελευθεροτυπία" που παρουσιάζουν την κατάσταση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση - και τα όποια συμπεράσματα δικά σας:
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τη διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2012, επισπεύδει το υπουργείο Οικονομικών. Προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Η προκήρυξη έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου, με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι το Δημόσιο κατέχει το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Αυτή είναι μάλλον η μεγάλη "αποκρατικοποίηση" που ζητούσαν διάφοροι κύκλοι και την οποία δεν ήθελε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση φοβούμενη αντιδράσεων λόγος χαμηλής χρηματιστηριακής αλλά μεγάλης πραγματικής αξίας (και με τεράστια ακίνητη περιουσία). Άλλος ένα "χρυσαφικό" του Δημοσίου στον βωμό της τρόικας λοιπόν...(Θα επανέλθουμε μόλις μάθουμε λεπτομέρειες)...
Και κάτι τελευταίο... Δύο αφισοκολλητές συνελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη γιατί κολλούσαν αφίσες που έγραφαν ότι καταζητείται ο Γ.Παπανδρέου. Στην αρχή ανακοινώθηκε ότι αυτό έγινε για "προσβολή προσωπικότητας" αλλά όταν είδαν ότι τέτοιο κατηγορητήριο δεν έστεκε μετέτρεψαν το κατηγορητήριο για "παράνομη αφισοκόλληση". Πιθανότατα οι "αφισοκολλητές" δεν πρόκειται να καταδικαστούν για τίποτα (συνήθως τέτοιες κατηγορίες εκπίπτουν στα δικαστήρια), αλλά προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον η κινητοποίηση της αστυνομίας σε μια πόλη που μόνο στο άγαλμα του Βενιζέλου δεν έχουν κολλήσει ακόμα αφίσα. Αλλά είπαμε - η προστασία της φήμης πρωθυπουργάρας μας είναι πάνω απ' όλα.
Αλλά ό,τι και να γίνει υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ: "ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία", "Κάτω τα χέρια από το άσυλο", και "Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν", ήταν τα συνθήματα που φώναξαν τα μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενάντιά του Πρωθυπουργού στην συνδιάσκεψη για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε να μην μείνουν στα λόγια.
(Ένα άρθρο σχετικό με το κλείσιμο της ΕΤ1 μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου