Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
(ανανεωμένο) Nέος φόρος ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ / Ακριβότερα κοστίζουν τα σχολεία με το σύστημα των ΣΔΙΤ
Είδηση: Την επιβολή ειδικού τέλους στη δομημένη επιφάνεια των ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Η εισφορά στα ακίνητα θα ξεκινά από 0,50 λεπτά για τα νοικοκυριά ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η είσπραξη του τέλους προβλέπεται να ολοκληρωθεί ταμειακά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2011, ενώ για το 2012 προβλέπονται πολλές δόσεις.
«Εκεί όπου έχουμε χαμηλές τιμές ζώνης και χρήσης [...]μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πληρώσει μόνο 50 λεπτά [ανά τετραγωνικό], ενώ κάπου όπου έχουμε πολυτελείς κατοικίες 10 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επεξεργασίας του όλου εγχειρήματος θα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια, όπως το «ποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, ανάπηρος, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, αλλά και τις αλλαγές στις αξίες της γης».
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μέτρο υποκατάστασης μέτρων που δεν έχουν αποδόσει τα αναμενόμενα.
Στόχος είναι να καλυφθεί η υστέρηση ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Όπως εξήγησε, αν πετύχουμε τους στόχους μας το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε ακόμη ομόφωνα η ταχύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, με στόχο ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα εισαχθεί ταυτόχρονα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η περικοπή ενός μηνιαίου μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών, δημάρχων κ.λπ.
Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε παράλληλα ότι θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα μετάσχει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό τρόπο.
Πάντως σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. «Είναι ανατριχιαστικό αλλά αποκαλυπτικό για το πού οδηγούν το λαό, το ότι ο πρωθυπουργός υπόσχεται έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια (!!!)» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο οποίο τονίζεται ότι «όλα τα άλλα που είπε δεν μπορούν να κρύψουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα, τη βαθιά κρίση και τις αντιθέσεις τους στην ΕΕ, τις βαριές αλυσίδες που επιχειρούν να φορέσουν στο λαό για να τον καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια και στη δυστυχία».
Οι πλήρεις όροι του τέλους ακινήτων (το οποίο θα φτάνει εώς τα 20 ευρώ) βρίσκονται εδώ.
Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς στην τροπολογία που θα κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης της καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως ο φόρος αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Η τροπολογία ορίζει ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, θα βεβαιώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες από την μη πληρωμή του στην αρμόδια εφορία. Για τα δε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στα οποία δεν υπάρχει τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
Στη νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στη ρύθμιση για το τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,50 ευρώ το τ.μ.), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (με εξαίρεση περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), με την προυπόθεση πως ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο. Πλέον επέρχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο, εφόσον το εισόδημά του ανέργου δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Ωστόσο, η απαλλαγή του τέλους για τους ανέργους και το μειωμένο τέλος δεν ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος έχει αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ. Επίσης, θα καταβάλουν το 2011 το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι, εφόσον έχουν φετινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Τέλος, θα υπολογίζεται με τους κανονικούς συντελεστές το επιπλέον των 120 τ.μ. εμβαδό του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τμ.
Σχόλιο: Είναι προφανές ότι τόσο η κλήση των εφοπλιστών να συνεισφέρουν όσο και το "κόψιμο" ενός μισθού από τους εκλεγμένους άρχοντες είναι κινήσεις-ξεκάρφωμα για το νέο χαράτσι που επιβλήθηκε μετά βαϊων και κλάδων και που (περιττό να πούμε) είναι το πρώτο από τα πολλά που θα βγουν επίσημα στην επιφάνεια τις επόμενες μέρες. Η συνεισφορά τους θα είναι ελάχιστη ταμειακά και δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με το τι θα κοστίσει στο μέσο νοικοκυριό.
Το μέτρο είναι προφανέστατα άδικο - δεν χωράει αμφιβολία - αλλά δεν θα πείραζε αν: α) ήταν το μόνο, β) είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και γ) δεν ακολουθούσε μιας απίστευτης χαζομάρας θριαμβολογία για την συμφωνία της 21ης Ιουλίου (την οποία είναι καλό να θυμηθείτε εδώ) που υποτίθεται ότι είχε σώσει την χώρα. Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν για τα επιπλέον μέτρα που θ' ακολουθήσουν, πάλι σχετικά με τ' ακίνητα (π.χ. φόρος υπεραξίας, φόρος στους ημιυπαίθριους κ.ο.κ.) χώρια τα τόσα άλλα που έχουν σχέση με μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και το καινούργιο φορολογικό σύστημα (το οποίο θ' αποτελεί την 4η ή 5η σχετική αλλαγή τους τελευταίους 20 μήνες). Πέρα από τα όποια μέτρα, αυτό που πραγματικά δεν αντέχεται είναι η κοροϊδία για τις υποτιθεμένες "καλύτερες μέρες" που ήταν στην γωνία που ξαφνικά έγιναν "πιθανή έξοδος από το Ευρώ" που θα "αποσοβηθεί μόνο αν πάρουμε καινούργια μέτρα".
Τίποτα βέβαια από αυτά δεν είναι τυχαίο. Η χώρα μοιάζει μ' ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει προς τον γκρεμό, ο οδηγός το βλέπει αλλά αντί να στρέψει προς αλλού το τιμόνι, ζητάει ανταλλάγματα από τους συνεπιβάτες του. Έτσι και η κυβέρνηση (που εξαρχής μπορούσε να κάνει άλλα πράγματα όπως μπορείτε να δείτε εδώ) έφτασε την κατάσταση ως εδώ με σκοπό να οδηγήσει την κοινή γνώμη να πει "ξεπούλησε τα πάντα αλλά μη βάλεις άλλα χαράτσια", συνεπικουρούμενη πάντα από αρθρογράφους μεγάλων εφημερίδων (παράδειγμα σχετικό εδώ). Κανείς βέβαια δεν μπορεί να κατηγορήσει τον μέσο πολίτη. Δεν αντέχει άλλο και προκειμένου να μην πληρώσει, στρέφεται στην "εύκολη λύση", με το αύριο πάντα αβέβαιο - κάτι που προφανώς δείχνει να πιστεύει και η κυβέρνηση, δεδομένου ότι αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά το καινούργιο χαράτσι θα είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Το Μνημόνιο ήρθε και θα μείνει.
Κλείνοντας να κάνουμε δύο σύντομα σχόλια -το ένα για το προϋπολογισμό και το δεύτερο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Καταρχήν η ψήφιση του προϋπολογισμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δε γίνεται λόγω προγραμματισμού, αλλά για να μπορέσει να υπάρχει δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης (που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές). ενώ το "ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια" δείχνει το μέλλον για το που θα πάμε εργασιακά στην Ελλάδα και στο πόσο θα φτάσει η ανεργία στην χώρα μας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πριν κάμποσο καιρό είχαμε αναφέρει για την είσοδο των ΣΔΙΤ στο χώρο της παιδείας και συγκεκριμένα στον χώρο της χρηματοδότησής της, τονίζοντας σειρά κινδύνων που πηγάζουν από αυτό το σχετικά νέο "φρούτο" στην χώρα μας(διαβάστε τη σχετική ανάρτηση εδώ). Εκείνη βέβαια η ανάρτηση προχωρούσε αρκετά μπροστά και πέρα από το κλασσικό μοντέλο ΣΔΙΤ (που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση έργων εκτός του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού και ενοικίαση του έργου ύστερα στο Δημόσιο για σειρά ετών - λεπτομέρειες εδώ). Στο άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" που παραθέτουμε σήμερα φαίνεται καθαρά το πόσο ακριβότερα είναι τα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ και πως η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε βάθος χρόνου θα έχει μάλλον αρνητικό αντίκτυπο:
Πηγή ειδήσεων: "Ναυτεμπορική", "Ελευθεροτυπία"
-------------------------------------------------------------------------------------
Ερωτήσεις κι απαντήσεις για το τέλος στ' ακίνητα:
1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Tο τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας οι συνιδιοκτήτες επιβαρύνονται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ακίνητο.
2. Ποιος πληρώνει το τέλος;
Yπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό της ΔEH.
3. Tι γίνεται στην περίπτωση που ο χρήστης του ακινήτου είναι ενοικιαστής;
Σύμφωνα με το υπουργείο αν ο χρήστης είναι ενοικιαστής με την καταβολή του τέλους με το λογαριασμό της ΔEH επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά ενοίκια. Δηλαδή ο ενοικιαστής πληρώνει το τέλος και το συμψηφίζει με το ενοίκιο ή τα ενοίκια.
4. Πολύτεκνοι, άνεργοι και ανάπηροι θα πληρώσουν το τέλος;
Θα το πληρώσουν. Πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον OAEΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομα ανάπηρα ή άτομα που βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο, θα πληρώσουν τέλος που ανέρχεται σε 50 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από το χρόνο δόμησης του ακινήτου αλλά με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή τιμής ζώνης έως 3.000 ανά τ.μ.. Δηλαδή, αν ο άνεργος κατοικεί σε περιοχή που η αντικειμενική ζώνη είναι άνω των 3.000 ευρώ θα πληρώσει ολόκληρο το έκτακτο τέλος.
5. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (όπως λογίζεται για το TAΠ), το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. H επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίζεται από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης. Όμως, τα ποσά αυτά θα αυξηθούν έως και 25% αν πρόκειται για ακίνητα ηλικίας έως 25 ετών.
Mόνο για τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση. Aυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο δεν θα είναι 10 ευρώ όπως αρχικώς είχε εξαγγείλει ο υπουργός Oικονομικών Eυάγ. Bενιζέλος αλλά θα φθάνει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό για τους ιδιοκτήτες νεόδμητων ακινήτων (έως 4 ετών) που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.
6. Oι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών επιβαρύνονται με το τέλος;
Όχι, εξαιρούνται.
7. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Συνεισπράττεται από τη ΔEH και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- Για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Oκτώβριο του 2011 μέχρι τον Iανουάριο του 2012.
- Για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Mάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
8. Ποιες κυρώσεις προβλέπονται αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔEH και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Aν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔEH και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων. H αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος
Ετικέτες
ακίνητα,
δημόσια έργα,
συνενώσεις-συγχωνεύσεις,
φόροι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου