Είδηση: Και ο χορός των υποσχέσεων καλά κρατεί από πλευράς υπουργείου Παιδείας λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κι ενώ η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υπόσχεται πως το δημόσιο είναι αυτό που θα επιβαρυνθεί με το κόστος των φωτοτυπιών που θα αντικαταστήσουν τα σχολικά εγχειρίδια, οι περισσότεροι γονείς είναι έτοιμοι να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν και αυτό το επιπλέον έξοδο που παρά τις διαβεβαιώσεις θα πέσει στις δικές τους πλάτες. Η υπόσχεση της υφυπουργού δείχνει να πέφτει στο κενό καθώς στους περισσότερους δήμους της χώρας - έναν ολόκληρο χρόνο μετά της αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 - δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη οι «Καλλικρατικές» σχολικές επιτροπές που είναι αρμόδιες να διαχειριστούν αλλά και να εγκρίνουν το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για την «παραγωγή» εκατομμυρίων φωτοτυπιών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως τρεις ημέρες πριν τον καθιερωμένο αγιασμό στελέχη του υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον κονδύλι από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, το οποίο θα πρέπει άμεσα να διατεθεί στους δήμους για την κάλυψη των έκτακτων σχολικών αναγκών, όπως είναι η αγορά της απαραίτητης ποσότητας χαρτιού που θα καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού όλης της χώρας.
"H φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών είναι η χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία". Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων. Μάλιστα, τόνισε ότι το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.
Και αν από πλευράς υπουργείου υπολογίζεται ότι το κόστος του φωτοτυπικού χαρτιού για ένα γυμνάσιο 300 μαθητών είναι 300 ευρώ για το πρώτο δεκαήμερο διευθυντής δημοτικού σχολείου «για να έχει κάποιο υλικό ο μαθητής χρειάζεται 50 σελίδες ανά μάθημα. Εάν υπολογίσουμε πως κάθε μαθητής κατά μέσο όρο παρακολουθεί δέκα μαθήματα αυτό σημαίνει πως πρέπει το σχολείο να εφοδιάσει ένα μαθητή με 500 σελίδες. Εάν τώρα ένα σχολείο έχει 100 μαθητές, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εκτυπωθούν 50.000 φωτοτυπίες! Οι αριθμοί αυτοί είναι εξωπραγματικοί. Υπολογίσαμε επιπλέον πως για να βγουν αυτές οι σελίδες πρέπει το φωτοτυπικό μηχάνημα να λειτουργεί σε οχτάωρη βάση. Για να βγουν όλες αυτές οι σελίδες χρειάζονται 20 ολόκληρες ημέρες».
Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπαιδευτικούς στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο, καθώς εκεί υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων. Οι εργαζόμενοι, διά του προέδρου τους, ζήτησαν συγνώμη για την κατάσταση και επέρριψαν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και δευτερευόντως στο υπουργείο Παιδείας. Ο ΓΓ της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, ζήτησε την παραίτηση της υπουργού αλλά και όσων εμπλέκονται με τις καθυστερήσεις.
Σχόλιο: Όταν τα σχολεία αρχίζουν να λειτουργούν δίκην κακών φροντιστηρίων, δε χρειάζεται κανείς να έχει αμφιβολίες για το μέλλον μας ως χώρα. Αλήθεια δεν είχε υποχρέωση το υπουργείο να έχει προνοήσει ώστε να υπάρχει τουλάχιστον επαρκής αριθμός βιβλίων; Αλλά βέβαια που να προλάβουν οι 143 σύμβουλοι και αποσπασμένοι στο γραφείο της κυρίας Διαμαντοπούλου (θυμηθείτε εδώ). Αλλά ρε παιδιά, τόσες υπερωρίες πληρώνεστε, ασχοληθείται και με τα θέματα της παιδείας λίγο, όχι μόνο με το να γράφετε υμνολόγια για την υπουργό σε forums και sites (προσοχή- δεν υπερβάλουμε. Κυκλοφορούν logs από γνωστά φόρουμ όπου οι ip παραπέμπουν στο υπουργείο και ταυτίζονται με χρήστες που συστηματικά "υμνούν" τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις).
Πέραν της προχειρότητας πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παραπομπή σε "φωτοτυπίες" είναι μια "έξυπνη" κίνηση του υπουργείου να μεταφέρει το κόστος στους δήμους, μιας και αυτοί είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία των σχολείων. Γι' αυτό εξάλλου και το υπουργείο παρουσίασε την λύση αυτή αντί να προχωρήσει σε μαζικές εκτυπώσεις βιβλίων. Τι κι αν φωτοτυπικά δεν υπάρχουν σε πολλά σχολεία, τι κι αν δεν υπάρχει χαρτί, ενώ σε πολλά φωτοτυπικά που υπάρχουν λείπει ακόμα και το μελάνι (τόνερ). Οι αποφάσεις είναι εύκολες. Σάμπως αυτοί θα πληρώσουν. Ποιος θα πληρώσει; Δεδομένου ότι σε πάρα πολλά σχολεία (ειδικά της περιφέρειας) τη γραφική ύλη την αγοράζουν οι δάσκαλοι και το πετρέλαιο για την θέρμανση το μοιράζονται οι γονείς ρεφενέ μάλλον το βάρος θα πέσει στους δεύτερους. (Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ποιος θα βγάλει φωτοτυπίες - μια λύση θα ήταν οι αποσπασμένοι στα γραφεία της κυρίας Διαμαντοπούλου που θα μπορούσαν έτσι να δικαιολογούν τις υπερωρίες τους. Δε νομίζω πάντως να το ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς - μετά το κόψιμο του εξωδιδακτικού, δε νομίζω να έχουν το θάρρος να το κάνουν).
Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως δε θα έπρεπε να μας εκπλήξει το γεγονός. Όταν επιβάλλονται περιορισμοί στην εκμάθηνση ξένων γλωσσών (λεπτομέρειες εδώ), συγχωνεύει σχολεία και δε διορίζει δασκάλους, η φωτοτύπιση βιβλίων ήταν το επόμενο βήμα. "Ακριβή μου παιδεία" κατά το "Ακριβή μου Σοφία" δηλαδή, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη εδώ...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι στην Ελλάδα πολλά ήταν τα πράγματα που έχριζαν αλλαγής. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα αυτά δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα να ζούμε "τρικοσμικές" καταστάσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της προμήθειας φαρμακευτικών σκευασμάτων και της έλλειψης που παρατηρείται σε πολλά απ' αυτά όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε. Ο λόγoς; Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η έλλειψη προσωπικού στον ΕΟΦ. Μήπως να γίνουν κάποιες μετατάξεις προς τα εκεί, αντί να σπρώχνονται υπάλληλοι στην ανεργία μέσω "εφεδρείας";
Και κάτι ακόμα... Στους δημοσίους υπαλλήλους επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Είπε ότι «το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων, που ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες με την βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν». Είπε ακόμη ότι «το ισχύον Σύνταγμα αποτελεί την πρώτη 'γραμμή Μαζινό' υπέρ της γραφειοκρατίας».
Τρία σχόλια για τις μικροπρεπείς και λαϊκίστικες δηλώσεις του κυρίου Λοβέρδου που αφού ξεχαρβάλωσε τα εργασιακά έβαλε μπρος να ξεπαστρέψει και τον τομέα της υγείας στην χώρα μας, κάνοντας την ίδια ώρα και βαθυστόχαστους σχολιασμούς: πρώτα απ' όλα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 670000 και όχι ένα εκατομμύριο (τεράστια διαφορά όσο αμόρφωτος και να είσαι). Δεύτερον την χώρα την έφεραν εδώ κάποιοι που αντί να κοιτούν το καλύτερο για την χώρα φρόντιζαν τόσα χρόνια τους "υμέτερους" και τους εαυτούς τους και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η παρούσα κυβέρνηση γιατί ακολούθησε τον χειρότερο δυνατό δρόμο για την χώρα προκειμένου να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υπήρχαν, ενώ την ίδια ώρα κοιτούσε να βολέψει τους δικούς της (μια αναζήτηση "σκάνδαλα" στο blog μας αρκεί). Τρίτον, το Σύνταγμα αποτελεί γραμμή Μαζινό πράγματι, αλλά όχι υπέρ της γραφειοκρατίας. Υπερ της κοινωνίας. Αν δεν υπήρχε αλίμονό μας...
Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Πρώτο Θέμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου